Kehidupan yang sihat

Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Kulit Muka

Banyak orang menginginkan kulit wajah yang halus, jadi pelbagai usaha dilakukan untuk merawat kulit wajah dan melindunginya dari kerosakan. Tetapi tahukah anda bahawa ada beberapa tabiat buruk yang boleh merosakkan kulit wajah? Dan kebiasaan ini mungkin anda lakukan tanpa disedari.

Pencemaran, radikal bebas, dan pendedahan kepada sinar UV terkenal merosakkan kulit kita. Walau bagaimanapun, kerosakan kulit bukan sahaja disebabkan oleh faktor persekitaran. Terdapat beberapa tabiat buruk yang kita lakukan secara tidak sedar, yang boleh merosakkan kulit wajah kita.

Tabiat Buruk Ini Boleh Merosakkan Kulit Anda

Tabiat buruk yang boleh merosakkan kulit tidak selalu berkaitan dengan tabiat malas dalam membersihkan atau merawat kulit wajah. Memilih produk penjagaan yang salah atau merawat kulit dengan tidak betul juga boleh menyebabkan masalah. Berikut adalah beberapa tabiat yang boleh merosakkan kulit wajah kita.

1. Menggunakan kosmetik dengan kandungan alkohol yang berlebihan

Mulai sekarang, pilihlah kosmetik dengan bahan yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk kulit kering atau sensitif, anda harus mengelakkan penggunaan produk yang mengandungi alkohol, wangian, retinoid, atau asid alfa hidroksi. Bahan ini akan menjadikan kulit anda kering dan jengkel.

Sementara produk dengan kandungan alkohol cetearyl, masih dibenarkan. Cetearyl alkohol Ia mempunyai struktur kimia yang berbeza daripada alkohol biasa. Alkohol jenis ini sebenarnya dapat melembapkan dan tidak merengsakan kulit.

2. Tidur dengan solekan masih terpaku pada wajah

Tidur tanpa pembersihan membuat naik buat kotoran dan sisa solekan berkumpul di wajah. Akibatnya, pori-pori kulit menjadi tersumbat, mengakibatkan jerawat. Jadi, jangan lupa untuk selalu membersihkan kosmetik yang melekat pada kulit wajah anda sebelum tidur.

3. Mpenumpukan bakteria dalam berus dan span

Berus atau span kosmetik yang tidak dibersihkan secara berkala boleh menjadi tempat pengumpulan bakteria, menyebabkan jangkitan pada kulit wajah ketika digunakan.

Untuk mengelakkan jangkitan ini, bersihkan berus atau span solekan setiap minggu dengan air suam dan sabun ringan.

4. Menggunakan gosok kulit berlebihan

Tabiat buruk lain yang berpotensi merosakkan kulit anda adalah menggunakan gosok secara berlebihan. Sekiranya anda membersihkan wajah anda dengan kerap gosok, Kulit boleh kehilangan minyak semula jadi dan menjadi jengkel.

Gosokrawatan muka cukup untuk dilakukan sekali atau dua kali seminggu, dan anda harus mengelakkan menggunakannya gosok sekiranya kulit muka kering atau jengkel.

5. Mandi terlalu lama

Seboleh-bolehnya, hindari kebiasaan mandi lama, kerana boleh merosakkan kulit. Cukup mandi selama 5-10 minit. Semasa mandi atau membersihkan wajah, anda harus menggunakan air suam atau sejuk. Kebiasaan mandi lama atau mandi air panas terlalu kerap boleh merosakkan kulit wajah.

Selain perkara di atas, tabiat merokok, minum minuman beralkohol, tekanan yang kerap, mengunyah makanan manis, dan kurang tidur juga dapat membuat kulit wajah kelihatan kusam dan penuaan.

sekarang, dari tabiat buruk yang boleh merosakkan kulit wajah di atas, tabiat manakah yang sering anda lakukan? Ayuh, jauhkan dari kebiasaan ini mulai sekarang, agar kecantikan dan kesihatan kulit anda terjaga.