Keluarga

Bagaimana Menjelaskan Virus Corona kepada Kanak-kanak supaya Anak-anak Tidak Bimbang

Memberi maklumat kepada kanak-kanak mengenai virus Corona bukanlah sesuatu yang mudah. Kaedah penjelasan yang tidak tepat boleh membuat kanak-kanak tidak memahami bahaya virus Corona atau bahkan merasa takut. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara yang tepat untuk menerangkan virus Corona kepada anak-anak mereka.

Wabak virus Corona telah menyebabkan banyak orang terpaksa menjalankan aktiviti di rumah. Kegiatan pembelajaran di sekolah dihentikan buat sementara waktu untuk menekan penyebaran virus, sehingga banyak anak terpaksa belajar dari rumah.

Bukan hanya itu, berita yang berkaitan dengan COVID-19 juga sering muncul di televisyen, media cetak, media di talian, serta media sosial, dan hampir semua orang bercakap mengenai virus Corona. Belum lagi bahawa dasar pemerintah telah membawa banyak perubahan drastik dalam kehidupan seharian, yang kesannya juga dirasakan oleh anak-anak.

Perkara-perkara ini dapat membuat kanak-kanak merasa keliru dan cemas. sekarangAgar anak-anak tidak bingung atau panik, ibu bapa dan orang dewasa di sekitar mereka perlu mengetahui cara yang tepat untuk menjelaskan virus Corona kepada anak-anak.

Panduan Menjelaskan Virus Corona kepada Kanak-kanak

Pakar dalam bidang psikologi kanak-kanak mendesak ibu bapa untuk menyampaikan maklumat mengenai virus Corona kepada anak-anak dengan tepat dan dengan cara yang dapat difahami oleh kanak-kanak mengikut usia mereka. Sekiranya dilakukan dengan cara yang salah, penjelasan mengenai virus Corona sebenarnya boleh membuat kanak-kanak merasa takut, sedih, atau tertekan.

Berikut adalah beberapa panduan untuk ibu bapa dalam memberikan maklumat kepada anak-anak mengenai virus Corona:

1. Lengkapkan diri anda dengan maklumat yang tepat

Sebelum menerangkan virus Corona kepada anak kecil anda, Ibu dan Ayah mesti terlebih dahulu memahami apa itu virus Corona, apa simptomnya, bagaimana penularannya, dan apa yang boleh dilakukan untuk mencegah COVID-19.

Pastikan maklumat yang akan diberikan oleh Ibu dan Ayah kepada si kecil anda adalah berita yang tepat dan bukan palsu. Oleh itu, cari maklumat mengenai virus Corona dari sumber yang dipercayai, seperti doktor, laman kesihatan yang telah diakui oleh pemerintah, atau institusi kesehatan resmi, seperti Kementerian Kesehatan Republik Indonesia dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

2. Cari tahu apa yang kanak-kanak sudah tahu mengenai virus Corona

Mulakan perbualan mengenai virus Corona dengan bertanya kepada si kecil apa yang dia sudah tahu mengenai virus ini. Dengan cara itu, Ibu dan Ayah dapat mengetahui sejauh mana pemahaman Little One, dan juga mengetahui sama ada maklumat yang dia dapat betul atau tidak.

Sekiranya anak kecil anda masih kecil dan dia tidak pernah mendengar tentang virus Corona, Ibu dan Ayah tidak perlu menjelaskan virus ini kepadanya. Ingatkan saja si kecil agar sentiasa bersih, cuci tangan mereka dengan kerap, dan jangan bermain di luar supaya mereka tidak jatuh sakit.

3. Terangkan fakta dalam bahasa yang mudah difahami oleh kanak-kanak

Supaya anak-anak mendapat maklumat yang tepat mengenai virus Corona, ibu bapa perlu menerangkannya dalam ayat dan perkataan yang mudah difahami oleh anak-anak, sesuai dengan usia mereka. Elakkan penjelasan yang terlalu terperinci dan rumit.

Biasanya, kanak-kanak akan lebih mudah difahami apabila dijelaskan dengan cerita atau gambar yang menarik. Bapa dan Ibu juga boleh mengajak anak-anak mereka untuk menonton tayangan video di internet yang dibuat khas untuk menjelaskan virus Corona kepada anak-anak. Namun, pastikan maklumat dalam video itu tepat, ya.

Sekiranya si kecil bertanya tentang sesuatu yang tidak diketahui oleh Ibu dan Ayah, jangan hanya menjawabnya dengan meneka. Ketahui dahulu jawapannya di media rasmi yang memberikan maklumat mengenai virus Corona, atau tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi kesihatan di talian.

4. Pastikan anak berasa tenang dan selamat

Agar anak-anak dapat merasa tenang, ibu bapa juga perlu tetap tenang ketika memberi penjelasan mengenai virus Corona atau semasa pandemi virus Corona.

Ingat, anak-anak cenderung meniru sikap ibu bapa mereka dalam bertindak balas terhadap sesuatu. Sekiranya Ibu dan Ayah menunjukkan sikap tenang dalam menangani wabak virus Corona dan semua kesannya, Si Kecil juga akan merasa lebih tenang.

Semasa memberikan maklumat mengenai virus Corona kepada anak-anak, fokus pada perkara positif dan penuh harapan, misalnya maklumat bahawa COVID-19 dapat dicegah dan disembuhkan. Jangan menakutkan anak-anak dengan maklumat yang boleh membuat mereka cemas, misalnya, banyak orang telah meninggal dunia akibat virus Corona.

5. Ajar anak-anak cara yang berkesan untuk mencegah virus Corona

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengajar anak-anak mereka mengenai pencegahan COVID-19:

  • Galakkan anak-anak untuk lebih rajin mencuci tangan dan tunjukkan cara mencuci tangan dengan betul.
  • Ajar anak-anak untuk menerapkan etika batuk dan bersin, iaitu menutup mulut dan hidung mereka dengan tisu, lengan bawah, atau melipat sikunya ketika batuk atau bersin, kemudian segera buang tisu yang digunakan ke dalam tong sampah.
  • Ingatkan anak-anak untuk tidak menyentuh wajah mereka sebelum mencuci tangan.
  • Ajak anak-anak untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan cukup tidur.
  • Ajar anak-anak menjaga kebersihan rumah dengan melibatkan mereka semasa membersihkan rumah.
  • Ingatkan anak-anak untuk tinggal di rumah dan tidak bermain di luar semasa wabak COVID-19.
  • Sekiranya anda harus meninggalkan rumah, ingatkan anak anda untuk memakai topeng dan jauhkan jarak 1 meter dari orang lain. Jangan lupa memberi contoh sejauh mana jarak 1 meter.
  • Mintalah anak anda memberitahunya jika dia merasa tidak sihat, demam, sakit tekak, atau mengalami masalah bernafas.

Selain itu, ibu bapa juga perlu meyakinkan anak-anak mereka bahawa dengan melakukan kaedah di atas, mereka dapat melindungi diri mereka sendiri dan orang lain dari virus Corona.

6. Tutup perbualan dengan teliti

Sebelum mengakhiri perbualan mengenai virus Corona, perhatikan tindak balas si kecil anda. Sekiranya dia kelihatan takut atau bimbang, katakan sesuatu yang akan menenangkannya. Sekiranya perlu, peluk dan peluk si kecil sehingga dia berasa lebih tenang.

Ibu dan Ayah juga dapat mendorong anak kecil anda dengan menjanjikan percutian keluarga ke tempat yang disukainya setelah wabak COVID-19 telah berlalu.

Sekiranya anak kecil anda mengalami masalah tidur, mudah ketakutan, gelisah, atau murung setelah mendengar berita mengenai virus Corona, cubalah mengatasi kegelisahannya, misalnya dengan berjumpa dengan psikologi kanak-kanak atau psikiatri melalui telefon atau aplikasi kesihatan. di talian yang mempunyai ciri berbual dengan doktor.

Supaya anak-anak tidak bosan kerana mereka mesti berada di rumah untuk jangka masa yang panjang, mewujudkan suasana rumah yang selesa. Lakukan lebih banyak aktiviti dengan anak kecil anda, seperti bermain, menonton televisyen, berkebun, memasak, atau makan malam bersama sambil bertukar cerita, untuk menghiburkan si kecil anda.

Menjelaskan COVID-19 kepada anak-anak perlu dilakukan dengan teliti dengan cara yang betul. Terapkan kaedah di atas semasa menerangkan virus Corona kepada anak kecil anda agar maklumat yang diberikan oleh Ibu dan Ayah tidak membuatnya lebih cemas.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan, baik mengenai COVID-19 dan bagaimana menjelaskannya kepada anak anda, berbual doktor secara langsung dalam aplikasi ALODOKTER. Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan langsung dari doktor, Ibu dan Ayah juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found