Keluarga

Ini adalah kumpulan wanita yang tidak dibenarkan mengambil pil kawalan kelahiran

Walaupun pil kawalan kelahiran praktikal, murah dan berkesan untuk mencegah kehamilan, tidak semua wanita boleh meminumnya. kamu tahu. Daripada membawa manfaat, pil kawalan kelahiran sebenarnya memberi kesan buruk kepada kesihatan. Untuk mengelakkan risiko ini, ketahui kumpulan wanita yang tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran.

Terdapat pil kawalan kelahiran yang mengandungi gabungan hormon estrogen dan progesteron, ada yang hanya mengandungi hormon progesteron. Pil kawalan kelahiran dapat mencegah atau melambatkan kehamilan hingga 99% jika diambil dengan betul.

Pil kawalan kelahiran juga merupakan salah satu alat kontraseptif yang paling digemari ramai wanita kerana ia lebih berpatutan berbanding jenis kontraseptif yang lain.

Kumpulan Wanita yang Tidak Boleh Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, tidak semua wanita boleh mengambil pil kawalan kelahiran. Sebabnya pelbagai. Selain tidak sesuai, penggunaan pil kawalan kelahiran juga mungkin menyebabkan masalah kesihatan.

Berikut adalah keadaan wanita yang tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran:

1. Perokok berumur lebih dari 35 tahun

Wanita yang berumur lebih dari 35 tahun dan mempunyai tabiat merokok tidak digalakkan mengambil pil kawalan kelahiran. Sebabnya adalah kerana terdapat beberapa kesan sampingan yang bersembunyi, seperti peningkatan tekanan darah dan risiko pembekuan darah.

Kesan sampingan ini tidak dapat dipandang remeh kerana boleh meningkatkan risiko terkena penyakit serius, seperti darah tinggi, penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

2. Mengalami gangguan pembekuan darah

Kandungan estrogen dalam pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk darah tebal atau pembekuan yang mudah. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran 2 hingga 6 kali lebih mungkin mengalami darah tebal daripada mereka yang tidak mengambilnya.

Risiko terkena pembekuan darah meningkat jika pengguna pil memiliki sejarah pembekuan darah spontan, seperti stroke iskemia, DVT, atau embolisme.

3. Menghidap darah tinggi dan diabetes

Hormon estrogen dalam pil kawalan kelahiran dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah, jadi tidak disarankan untuk digunakan oleh wanita dengan hipertensi. Sekiranya penderita hipertensi masih bertekad untuk mengonsumsinya, dikhuatiri mereka akan mendapat komplikasi, seperti strok dan serangan jantung.

Ini juga berlaku untuk wanita yang menghidap diabetes. Pil kawalan kelahiran bukanlah alat kontraseptif yang tepat untuk digunakan kerana hormon estrogen dalam pil kawalan kelahiran dapat meningkatkan kadar gula darah dan mengganggu prestasi insulin badan.

4. Menderita aura migrain

Wanita yang menderita aura migrain juga tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita dengan aura migrain dapat mengalami gejala berulang hingga 6 kali lebih kerap daripada wanita dengan aura migrain yang tidak mengambil pil kawalan kelahiran.

Itu bukan satu-satunya risiko. Wanita yang sering mengalami migrain rentan terhadap pembekuan darah, jadi pengambilan pil kawalan kelahiran dikhuatiri akan mencetuskan strok dan penyakit jantung.

Jadi, bagi mereka yang suka mengalami aura migrain, disarankan berjumpa doktor sebelum mengambil pil kawalan kelahiran.

5. Risiko barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pil kawalan kelahiran dapat meningkatkan risiko terkena barah payudara dan barah serviks. Oleh itu, wanita yang mempunyai sejarah kedua-dua kanser atau berisiko tinggi mengidapnya tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran.

Tidak hanya pil kawalan kelahiran, mereka juga disarankan untuk menghindari pil kontraseptif, seperti suntikan kawalan kelahiran, implan KB, dan IUD hormon.

Sebagai tambahan kepada lima kumpulan wanita di atas, wanita dengan lupus, tumor hati, merancang untuk menjalani pembedahan, pendarahan faraj yang kerap, dan riwayat strok, penyakit jantung, dan penyakit kuning juga tidak digalakkan mengambil pil kawalan kelahiran atas alasan keselamatan.

Pil kawalan kelahiran bukan satu-satunya alat kontrasepsi, jadi wanita yang tidak dapat meminumnya tidak perlu terlalu risau. Sebabnya, masih banyak pilihan kontraseptif lain yang boleh digunakan, seperti kondom wanita atau kondom lelaki, IUD bukan hormon, spermisida, atau diafragma.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pil kawalan kelahiran atau masih bingung memilih alat kontrasepsi yang betul, jangan ragu untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.