Keluarga

Petua untuk Anak-anak Suka Makan Sayuran dan Buah-buahan

Ramai ibu merasa terharu ketika memujuk anak mereka untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebenarnya, jika anda tahu caranya, itu tidak sukar Macam mana boleh jadi untuk menjadikan kanak-kanak suka makan sayur dan buah.

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin, serat, air, dan rendah lemak. Selain mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, kedua-dua jenis makanan ini juga sangat mudah dicari dan dapat diproses dengan pelbagai cara. Tetapi malangnya, banyak kanak-kanak tidak suka makan sayur dan buah.

Petua untuk Anak-anak Suka Buah dan Sayuran

Sudah penat masak sayur, eh, tidak disentuh sama sekali oleh Si Kecil. Telah berbelanja untuk pelbagai jenis buah, bahkan tidak merasainya. Wah, jika ini berlaku, pasti Ibu akan pening, betul?

Sebenarnya, buah-buahan dan sayur-sayuran harus ada dalam diet setiap anak. Selain sihat, buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi serat dan vitamin juga dapat mencegah anak-anak sembelit dan gemuk, dan mencegah anak-anak dari pelbagai penyakit kronik ketika mereka dewasa, seperti diabetes dan darah tinggi.

Lalu, bagaimana anda membuat si kecil suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran?

1. Pergi membeli-belah bersama

Sekiranya anda hanya mengajar anak kecil anda mengenai nama buah-buahan dan sayur-sayuran melalui gambar, cuba tingkatkan minat mereka dengan menunjukkan kepada mereka buah-buahan dan sayur-sayuran yang sebenar. Caranya, bawa si kecil ketika anda berbelanja di pasar atau pasar raya.

Di sana, kenalkan dia dengan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. Minta anak anda memegangnya secara terus sambil mengingat namanya, kemudian jelaskan bahawa dengan rajin memakan buah-buahan dan sayur-sayuran ini, dia akan cepat tumbuh besar, kuat, dan sihat.

Dengan meningkatkan minat anak anda terhadap sayur-sayuran dan buah-buahan, Anda selangkah lebih dekat dengan tujuan anda, iaitu untuk membuatnya senang makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Jangan paksa

Ajar anak anda suka makan sayur dan buah, bukan dengan memaksanya. Sekiranya dipaksa, anak kecil anda sebenarnya boleh membenci sayur-sayuran dan buah-buahan lebih banyak lagi, dan menjadi trauma ketika makan.

Oleh itu, Ibu mesti memperkenalkan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan cara yang kreatif, misalnya dengan mengajaknya membuat sup buah, sate buah, atau sandwic dengan sayur-sayuran segar.

Buat menu makanan yang menarik untuknya. Apabila si kecil suka pizza, buat pizza dengan pelbagai sayur atau buah. Jangan lupa memberitahunya bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran di atas pizza ia sangat baik untuk kesihatan.

3. Masukkan buah dan sayur sebagai makanan ringan

Cara lain untuk membuat anak-anak makan sayur dan buah adalah menjadikannya makanan ringan. Pada mulanya, pilih buah yang rasanya manis, seperti epal, pir, tembikai, nanas, atau pisang. Sekiranya anak anda sudah terbiasa, perkenalkan buah-buahan lain secara beransur-ansur, dan kadang-kadang diselingi dengan makanan ringan dari sayur-sayuran.

Ibu juga dapat menyediakan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti keladi, timun, dan jambu biji dalam bentuk rujak. Selain mengisi, makanan ringan dari buah-buahan dan sayur-sayuran juga sihat. Namun, jangan lupa mencucinya terlebih dahulu sehingga benar-benar bersih sebelum memberikannya kepada si kecil, okey? Roti.

4. Menjadi contoh

Sekiranya anda mahu anak anda suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran, maka Ibu, Bapa, dan ahli keluarga di rumah juga harus memberi contoh. Biasakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran dan jangan pilih-pilih makanan, terutamanya ketika makan bersama si kecil.

Sangat sukar untuk membuat anak anda suka makan sayur-sayuran dan buah jika anda sendiri tidak menyukainya.

5. Mengesyorkan berulang kali

Sekiranya anak anda menolak buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda berikan, jangan kecewa dan menyerah, oke? Roti. Ini wajar, Macam mana boleh jadi. Jangan segera menyimpulkan bahawa anak kecil anda tidak ketagih sayur dan buah. Ibu mesti bersabar untuk memperkenalkan buah-buahan dan sayur-sayuran kepada anak kecil berulang kali.

Cubalah beberapa petua di atas supaya anak anda suka makan sayur dan buah. Semasa anda baru memulakannya, ia mungkin sukar dan kadang-kadang menjengkelkan. Namun, jangan cepat menyerah, Ibu. Lakukan secara konsisten, dan ciptakan suasana yang menyeronokkan ketika memberikan sayur-sayuran dan buah-buahan kepada anak-anak.

Sekiranya anak kecil anda masih tidak mahu makan buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga mempengaruhi pertumbuhan atau kesihatan mereka, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.