Keluarga

6 Tanda Anda Sedia Mempunyai Anak

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, mendapatkan bayi adalah sesuatu yang dinantikan. Namun, mempunyai anak memerlukan kesediaan, bukan sahaja dari segi material tetapi juga psikologi. Apakah tanda-tanda bahawa seseorang sudah bersedia untuk mempunyai anak? Mari lihat artikel berikut.

Setelah Si Kecil dilahirkan ke dunia, anda juga dilahirkan sebagai ibu bapa. Menjadi ibu bapa bermaksud harus bersedia dengan semua tanggungjawab dalam menjaga dan mendidik anak-anak. Anda mesti dapat mengetepikan ego kerana ada Si Kecil yang bergantung sepenuhnya kepada anda.

Tanda Anda Sedia Mempunyai Anak

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa seseorang secara mental dan emosional bersedia menjadi ibu bapa, iaitu:

1. Senang dengan anak kecil

Apabila anda melihat bayi atau anak kecil, anda secara spontan segera mendekat dan ingin mengajaknya bermain. Wow, ini mungkin petanda yang anda mahukan dan bersedia untuk melahirkan bayi.

2. Bersedia untuk masa anda dibahagi

3. Fokus pada kerjaya yang berpecah belah

Mempunyai anak tidak semestinya mengharuskan anda menghentikan kerjaya, tetapi ia pasti dapat memberi kesan kepada kemajuan kerjaya. Anda tidak lagi boleh bekerja lebih masa sehingga tengah malam di pejabat, kerana si kecil memerlukan anda di rumah.

Oleh itu, tanyakan pada diri anda, adakah anda masih mahu terus fokus dan mempunyai cita-cita dalam dunia kerjaya, atau adakah anda bersedia untuk membahagikan masa dan tumpuan anda untuk mengambil peranan sebagai ibu bapa. Sekiranya diperlukan, adakah anda bersedia meninggalkan kedudukan anda untuk menemani anak sepenuhnya? Sekiranya jawapannya adalah ya, maka anda sudah bersedia untuk mempunyai anak.

4. Perubahan Gaya Hidup

Anda mulai mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat, seperti berhenti merokok, menjauhkan diri dari minuman beralkohol, dan memperhatikan pengambilan nutrisi untuk menyambut kehamilan. Ini mesti dilakukan kerana anda merancang kehamilan, dan berterusan sepanjang kehamilan sehingga akhirnya bayi dilahirkan.

5. Keadaan rumah tangga yang tidak harmoni

Rumah tangga yang harmoni tidak bermaksud rumah tangga yang sempurna. Namun, hubungan anda dengan suami mesti berada dalam keadaan baik agar anda bersedia bekerjasama dalam membesarkan dan mendidik anak kecil anda, serta memberinya kasih sayang.

Pastikan tidak ada masalah serius dalam rumah tangga, seperti kekangan kewangan, perselingkuhan, keganasan rumah tangga, atau masalah dalam hubungan seksual dan komunikasi.

6. Bersedia dari segi kewangan

Selepas anak dilahirkan, anda perlu memikirkan kos kesihatan (imunisasi, kawalan pakar pediatrik, simpanan kecemasan ketika sakit), susu, makanan, lampin, dan pendidikan. Anda dan pasangan anda sekurang-kurangnya mesti mempunyai simpanan atau pendapatan bulanan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan si kecil ini.

Mempunyai anak adalah kegembiraan dan cabaran bagi setiap ibu bapa. Tidak ada sekolah untuk menjadi ibu bapa yang baik. Oleh itu, anda mesti mempunyai kesedaran untuk terus belajar.

Anda boleh menghadiri pelbagai seminar keibubapaan, atau kelas penjagaan anak dan keibubapaan, untuk memperkayakan pengetahuan anda sebagai ibu bapa. Sekiranya anda sudah bersedia, anda dan pasangan boleh berjumpa pakar sakit puan untuk memulakan program kehamilan. Tetapi jika anda merasa belum melakukannya, anda boleh mula mempersiapkan diri terlebih dahulu dan mengikuti program keluarga.

Copyright pitorriroma.com 2021