Kehidupan yang sihat

Makanan Ini Dapat Meringankan Ketidakselesaan Semasa Menstruasi

adalah mood adakah anda merasa tidak stabil atau kekejangan perut sebelum dan semasa haid? Lima makanan di bawah boleh berguna untuk membantu anda mengatasi ketidakselesaan semasa haid. Ayuh, ketahui lebih lanjut!

kembung perut, kekejangan perut, kelaparan, mood badan yang tidak stabil dan lemas, adalah beberapa gejala yang mungkin anda rasakan sebelum dan semasa haid. Ini adalah perkara biasa dan disebabkan oleh perubahan hormon semasa haid.

Pelbagai Pilihan Makanan Sihat semasa Menstruasi

Untuk membuat haid terasa lebih selesa, disarankan agar anda menetapkan diet yang sihat dan berkhasiat. Ini kerana semasa haid, perubahan hormon berlaku yang menjadikan tubuh anda memerlukan pelbagai nutrien.

Sekiranya semasa haid anda merasa kembung atau tidak selesa menghabiskan sebahagian makanan sekaligus, anda disarankan untuk membahagikan bahagian makanan setiap 3-4 jam. Ini berguna untuk mengawal kadar gula dalam darah dan mencegah diabetes perubahan emosi.

Berikut adalah beberapa pilihan makanan sihat yang boleh anda makan untuk menghilangkan rasa tidak selesa semasa haid, iaitu:

1. Telur

Telur adalah salah satu makanan yang tidak boleh dilepaskan semasa haid. Makanan ini kaya dengan vitamin B6, vitamin D dan vitamin E, yang dipercayai berguna untuk mengatasi ketidakselesaan semasa haid.

2. Pisang

Pisang kaya dengan vitamin B6 dan kalium. Kandungan ini menjadikan pisang dapat membantu mengatasi kekejangan perut dan mencegah kembung. Bukan hanya pisang, kamu tahu. Jantung pisang juga dianggap dapat menghilangkan haid yang menyakitkan dan berlebihan.

2. Sayuran hijau

Makan sayur-sayuran hijau semasa haid berguna untuk mengatasi kegelisahan yang mungkin anda rasakan. Ini disebabkan oleh kandungan magnesium dalam sayur-sayuran hijau. Sayuran hijau yang boleh menjadi pilihan anda adalah bayam, brokoli, dan pakcoy.

3. Daging

Makanan yang kaya dengan zat besi, seperti ayam, daging sapi, dan ikan juga tidak boleh dilewatkan semasa haid. Makan makanan yang kaya dengan zat besi berguna untuk mencegah anemia dan mengatasi keletihan yang anda rasakan.

4. Yogurt

Semasa haid, sebilangan wanita mungkin merasa lapar dengan lebih mudah. Untuk mengatasinya, anda boleh mengambil yogurt sebagai makanan ringan. Selain itu, yogurt juga mengandungi kalsium yang dapat bermanfaat untuk mencegah ketidakselesaan semasa haid.

Di samping itu, semasa haid anda boleh mengelakkan makanan atau minuman yang berlemak, terlalu manis, terlalu masin, dan mengandungi banyak kafein. Makan banyak makanan berlemak dapat membuat pencernaan anda tidak selesa. Makan makanan yang terlalu manis atau terlalu masin akan menjadikan anda lebih mudah lapar dan dahaga. Sementara itu, minum banyak kafein semasa haid boleh membuat anda berdebar-debar dan gelisah.

Sekiranya gejala yang dirasakan semasa haid sangat mengganggu atau berlarutan, disarankan untuk berjumpa doktor. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai pilihan makanan yang tepat semasa haid.