Kehidupan yang sihat

Ditinggalkan oleh Ex-Girlfriend Berkahwin? Ayuh, Jalanlah Ke Arah Ini!

Tidak dapat dinafikan, ditinggalkan oleh bekas kekasih dalam perkahwinan pastinya boleh menyebabkan luka yang mendalam. Ini wajar, Macam mana boleh jadi, tapi jangan biarkan diri anda tersesat dalam kesedihan, okey? Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk teruskan dan bangkitlah dari kesukaran anda.

Sebilangan orang boleh bertindak keras apabila mereka melihat atau mendengar bahawa bekas kekasih mereka telah meneruskan hidupnya dan telah memilih untuk berkahwin dengan orang lain. Namun, tidak sedikit orang yang benar-benar merasa sukar dan reda ketika menghadapi kenyataan ini.

Sebenarnya, merasa sedih, marah, patah hati, menyesal, hilang, atau tertekan ketika bekas teman lelaki anda meninggalkan orang lain adalah perkara biasa. Namun, jangan biarkan kesedihan ini berlangsung lama, ya, apalagi membuat anda merasa putus asa dan tertekan.

Kaedah Teruskan dari bekas teman wanita yang sudah berkahwin

Ditinggalkan oleh bekas kekasih anda dari perkahwinan boleh membuat anda merasa seperti anda hanya ingin menyerah pada keadaan dan hidup, tetapi cuba untuk tetap kuat dan tabah, OK? Anda juga perlu berusaha untuk bangun dan teruskan dengan cara berikut:

1. Jangan menafikan emosi negatif

Cuba jangan menafikan atau menekan emosi dan menyakiti perasaan anda, apatah lagi untuk menyalahkan atau membenci diri sendiri. Bersedih dan menangis, jika itu benar-benar membuat anda merasa lebih tenang. Sekiranya perlu, berikan masa untuk bersendirian, bersedih, dan merenung.

Namun, ingat, jangan biarkan luka dalaman ini dibiarkan berlarutan, OK? Menyerap emosi negatif juga perlu ada hadnya. Tanamkan dalam fikiran anda bahawa anda adalah orang yang kuat dan dapat mengatasi situasi ini dengan baik. Lakukan juga perbincangan diri yang positif untuk mengelakkan pemikiran negatif.

2. Bercakap dengan orang terdekat

Anda tidak keseorangan Macam mana boleh jadi dalam menghadapi kesedihan ini. Jadi, bagikan perasaan anda kepada orang yang anda percayai, seperti rakan atau keluarga. Anda bukan sahaja dapat mendapatkan nasihat atau dorongan, kaedah ini juga dapat membuat anda merasa lebih lega, kamu tahu.

Sekiranya anda tidak selesa bercakap dengan orang lain, anda juga boleh menuliskannya dalam buku harian.

3. Simpan perkara yang mengingatkan anda kepadanya

Kenangan baik dan buruk dengan Dia yang masih terselubung dalam fikiran anda boleh membuat anda gagal teruskan. Oleh itu, cubalah menjauhkan diri dari perkara-perkara yang mengingatkan anda kepadanya, okey?

Berhenti juga untuk mengetahui atau ingin tahu mengenai kehidupan Si He melalui media sosial. Sekiranya perlu, anda boleh berhenti mengikuti akaun media sosialnya dan menghapus semua foto atau video anda berdua atau cuba melakukan detoks media sosial.

Lagipun, tidak perlu berkawan dengan bekas kekasih, melainkan jika ia adalah minat profesional, seperti perniagaan atau rakan sekerja.

4. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan

Daripada bersedih sepanjang masa, cubalah mengalihkan perhatian anda dengan melakukan aktiviti yang menyeronokkan saya masa, seperti mendengar muzik, menonton filem, berkebun, atau memasak.

Anda juga boleh mencari hobi baru untuk mengisi masa lapang. Ia juga boleh menjadi bentuk luahan emosi dan perasaan anda dengan cara yang positif (katarsis).

Sekiranya anda ingin merasakan suasana baru, tidak ada salahnya mengambil cuti beberapa hari dari tempat kerja melancong. Anda juga boleh mengajak keluarga atau rakan untuk menemani anda semasa percutian supaya anda tidak merasa kesepian.

5. Fokus pada rawatan diri

Anda boleh bersedih apabila bekas kekasih anda berkahwin. Tetapi, jangan mengorbankan kesihatan anda hanya kerana anda tidak bersama orang yang anda cintai, okey? Anda masih perlu menjaga kesihatan agar tidak jatuh sakit.

Walaupun anda patah hati, anda masih harus menjaga diri sendiri. Untuk itu, tetap fokus pada penjagaan diri dan kesihatan, misalnya dengan makan makanan sihat secara teratur, mencuba meditasi, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur.

Anda juga tidak boleh melampiaskan emosi anda dengan cara negatif, seperti merokok, minum alkohol, menggunakan dadah, atau bahkan mencederakan diri sendiri.

6. Buka hati anda apabila anda sudah bersedia

Tidak perlu tergesa-gesa untuk mencari pengganti Si He. Jangan menjalin hubungan dengan seseorang hanya untuk membuatnya cemburu atau menyalurkan kekecewaan dari hubungan sebelumnya. Hubungan ini disebut hubungan pemulihan.

Apabila emosi anda lebih stabil dan dapat menafsirkan keadaan sebagai pelajaran yang berharga, ini menunjukkan bahawa anda sudah bersedia untuk membuka hati anda kepada seseorang yang baru.

Mungkin terdengar klise, tetapi melepaskan Dia dari hidup anda mungkin merupakan kaedah terbaik untuk membuat anda kuat dan sukar untuk menghadapi masa yang sukar ini.

Ada kata-kata pepatah yang mengatakan, "jangan menangis kerana hubungan ini sudah berakhir, tetapi senyumlah kerana kamu sudah bersama." Walaupun kenyataan yang keras ini sukar diterima, anda mesti dapat belajar untuk bangun dan meneruskan kehidupan anda.

Walau bagaimanapun, jika patah hati yang anda alami telah membuat anda merasa tertekan atau bahkan tertekan dan mengganggu aktiviti anda, cubalah meminta bantuan ahli psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan nasihat terbaik untuk keluar dari masalah ini.