Kehidupan yang sihat

Rawatan Muka Jerawat Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan wajah berjerawat bertujuan menghilangkan jerawat dan mencegah pembentukan tisu parut. Sekiranya anda mempunyai jerawat dengan keadaan yang diklasifikasikan sebagai teruk, ia harus dirawat dengan segera. Sekiranya tidak dirawat, jerawat boleh merosakkan penampilan kulit wajah secara kekal.

Terdapat pelbagai sebab mengapa orang ingin menjalani rawatan muka berjerawat. Selain menghilangkan jerawat sebagai sebab utama, merawat jerawat juga dapat membantu mengatasi kesan emosi dan psikologi. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jerawat cenderung mengalami kemurungan dan kehilangan keyakinan diri.

Jerawat pada umumnya dialami oleh seseorang yang berumur antara 12-25 tahun. Tidak hanya pada wajah, jerawat juga dapat muncul di dada, punggung, atau leher. Secara amnya, dalam menangani jerawat kecil, anda boleh mengambil langkah untuk merawat diri sendiri, tetapi dalam kes jerawat yang agak teruk, diperlukan rawatan oleh pakar dermatologi.

Langkah-langkah untuk Rawatan Muka Jerawat Sendiri

Jerawat pada umumnya dialami oleh seseorang yang berumur antara 12-25 tahun. Tidak hanya pada wajah, jerawat boleh muncul di bahagian belakang, dada, atau leher. Dalam menangani jerawat kecil, anda boleh mengambil langkah untuk merawat diri sendiri. Berikut adalah beberapa langkah untuk rawatan jerawat muka yang boleh dilakukan:

 • Basuh muka anda dua kali sehari

  Tidak perlu berlebihan, mencuci muka dua kali sehari menggunakan air suam dan sabun ringan sudah cukup untuk merawat wajah yang berjerawat. Jangan menggosok kulit anda secara berlebihan, cukup basuh dengan berhati-hati sabun yang lembut atau sabun ringan. Gosok wajah yang berlebihan sebenarnya akan menjadikan keradangan yang berlaku pada wajah menjadi lebih teruk.

 • Makan makanan sihat

  Mengamalkan diet sihat yang merangkumi biji-bijian (seperti biji-bijian, oat, quinoa, beras perang), kekacang, dan sayur-sayuran dan hadkan penggunaan produk tenusu. Menurut penyelidikan, kebiasaan memakan produk tenusu dan makanan dengan indeks glisemik tinggi dapat meningkatkan risiko jerawat.

 • Jangan sentuh atau putus jjururawat

  Supaya keadaan jerawat tidak bertambah buruk, jauhi kebiasaan menyentuh wajah anda sebelum mencuci tangan dan sengaja mengeluarkan jerawat. Kebiasaan ini berisiko menyebabkan jangkitan, penyumbatan dan keradangan teruk di wajah. Mengatasi jerawat juga akan menyebabkan tisu parut muncul di kawasan muka dengan jerawat.

 • Lindungi kulit wajah dari pendedahan cahaya matahari

  Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan dan memburukkan lagi keadaan jerawat. Di samping itu, beberapa ramuan dalam ubat-ubatan dan rawatan kulit wajah untuk jerawat boleh menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari untuk sementara waktu.

 • bersihkan solekan di muka

  Pastikan wajah anda sentiasa dalam keadaan bersih, terutama selepas melakukan aktiviti luar atau selepas menggunakannya solekan. Untuk selamat, pilih produk solekan dengan label bukan komedogenik atau tidak mesra alam. Kedua-dua label itu bermaksud tidak menyebabkan jerawat. Baca keterangan pada pembungkusan produk sebelum membelinya.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya jerawat bertambah teruk atau merebak ke kawasan yang lebih besar. Secara amnya, doktor akan memberikan ubat seperti retinoid topikal, antibiotik topikal, asid azelaic, tablet antibiotik, atau tablet isotretinoin. Usaha rawatan jerawat yang diberikan oleh doktor akan disesuaikan dengan keadaan jerawat setiap pesakit.