Kehidupan yang sihat

Siapa Kata Flip Flops Selamat Untuk Kaki?

Warna ceria, motif menarik, bentuk kelihatan santai dan kesan bergaya, selalunya menjadi tarikan selipar flip-flop atau apa yang dipanggil flip-flop. Tetapi hati-hati, ternyata walaupun kelihatan ceria, sandal jepit tidak kurang berbahaya daripada kasut tumit tinggi kamu tahu.

Pada hujung minggu atau dalam usaha untuk mengelakkan sakit kaki dari penggunaan tumit tinggi Terlalu lama, sebilangan wanita memilih untuk menggunakan sandal dengan warna yang menarik agar mereka kelihatan bergaya. Malah ada orang yang mempunyai masalah dengan pergelangan kaki memilih untuk menggunakan sandal dengan harapan dapat menghilangkan sakit kaki. Tetapi, flip-flop sebenarnya juga boleh menyebabkan tendinitis.

Mengapa Flip Flops Berbahaya?

Flip-flop boleh membahayakan kesihatan kaki kerana kurangnya perlindungan pada kaki. Bentuk kasut jenis flip-flops cenderung rata dan tidak mempunyai bantal di tumit, menjadikan kaki harus berusaha melakukan gerakan mencengkam agar sandal tetap di tempatnya.

Selain itu, ketika menggunakan sandal jepit, tumit akan terangkat dengan bebas dan jari kaki bekerja keras untuk memegang selipar sehingga tidak lepas. Pergerakan ini sebenarnya membuat fasia plantar (tisu penghubung yang melapisi telapak kaki) meregangkan, seperti juga otot tapak kaki. Sekiranya ia berlaku secara berterusan, boleh menyebabkan sakit kaki dan kaki yang lelah, termasuk di bahagian tumit. Ini dapat mengubah gaya berjalan anda dan menyebabkan masalah pergelangan kaki yang serius.

Selain itu, penggunaan sandal jepit yang tidak menyokong bentuk dan pergerakan tapak kaki dapat membuat seluruh kaki mengalami kesan berulang ketika berjalan. Akhirnya ini akan merobek lapisan pelindung tulang tumit dan membentuk tonjolan kalsium atau yang disebut tumit tumit, yang boleh dicirikan oleh sakit tumit.

Pergerakan kaki yang mencengkam ketika memakai sandal juga boleh mengakibatkan kecederaan pada kaki atau tendinitis (tendonitis). Keadaan ini adalah kerengsaan atau keradangan tendon (tisu fleksibel yang menghubungkan otot ke tulang). Gejala termasuk rasa terbakar atau menyengat pada tendon (biasanya tendon di bahagian belakang pergelangan kaki), kekakuan, dan kesakitan.

Sebagai tambahan kepada gangguan ini, penggunaan sandal jepit dengan lengkungan minimum juga dapat menyebabkan masalah punggung, lutut, dan dianggap menyebabkan radang pada telapak kaki yang sangat menyakitkan. fasciitis plantar. Kekurangan sokongan pada telapak kaki ketika berjalan, akan menjadikan tisu penghubung di telapak kaki sentiasa meregang. Akhirnya tisu penghubung ini melemah, membengkak, dan menjadi radang.

Kasut Apa yang Sesuai?

Untuk mengelakkan pelbagai masalah ini, anda harus lebih berhati-hati dalam memilih kasut. Bukan hanya kerana warna yang menarik, tetapi juga memperhatikan perkara-perkara berikut:

  • Mempunyai tali di bahagian belakang.
  • Terdapat tapak kaki tebal dan tapak kasut.
  • Dapat mengurangkan kesan.
  • Tumit tumit dalam.
  • Elakkan kasut yang bengkok ke belakang dengan sangat mudah.
  • Perhatikan bahan kasut untuk mengelakkan kegatalan. Flip-flop dengan kulit lembut boleh menjadi pilihan anda.
  • Tukar flip-flop setiap 3 atau 4 bulan, terutamanya jika retakan muncul di tapak kaki.

Flip-flop memang menarik dengan warna ceria dan boleh menjadi pilihan ketika bersantai. Namun, menggunakannya terlalu lama dan terlalu kerap boleh menyebabkan pelbagai masalah. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan setelah memakai sandal jepit, disarankan berjumpa doktor.