Keluarga

6 Petua Berenang Selamat Bersama Bayi Kekasih Anda

Berenang dengan bayi kesayangan anda adalah saat yang menyeronokkan yang boleh anda cuba. Tetapi sebelum melakukannya, pastikan anda memahami petua selamat ketika berenang dengannya.

Sebenarnya, bayi tidak dianjurkan untuk melakukan program berenang atau bersenam secara intensif sebelum mencapai usia sekurang-kurangnya satu tahun. Tetapi setelah bayi berusia enam bulan, tidak menjadi masalah jika anda ingin membawa bayi bermain di kolam cetek. Aktiviti ini juga bertujuan untuk memperkenalkan suasana kolam renang ke Little One.

Beberapa Persediaan untuk Memperhatikan

Sebelum berenang, anda perlu menyediakan semua peralatan renang si kecil dengan berhati-hati, termasuk pakaian renang, lampin yang selamat untuk berenang (lampin berenang, pelindung matahari untuk bayi, dan mainan atau pelampung berenang dengan bentuk yang menarik.

Pilih pelampung yang selamat untuk bayi. Pelampung leher sering digunakan sebagai pilihan untuk berenang. Walau bagaimanapun, pelampung jenis ini boleh berisiko meregangkan otot leher bayi.

Di samping itu, anda juga boleh menyiapkan tuala lembut atau jubah tuala untuk anak kecil anda (cubalah memiliki model bertudung), serta susu suam atau makanan pejal sehingga dia dapat minum dan makan setelah berenang. Jangan lupa membawa peralatan mandian dan menukar lampin yang boleh anda pakai setelah dia selesai mandi.

Petua untuk Berenang Selamat dengan Bayi

Sebelum membawanya berenang, pastikan si kecil anda dalam keadaan sihat. Sekiranya dia mempunyai sejarah masalah kesihatan, seperti asma atau epilepsi, maka anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai keselamatan berenang. Pastikan juga kolam renang yang anda pilih selamat untuk bayi.

Anda perlu memahami bahawa setiap bayi mempunyai refleks semula jadi yang kelihatan seperti mereka dapat berenang. Refleks ini dikenali sebagai refleks menyelam. Namun, itu tidak bermakna bayi boleh berenang. Bayi masih perlu dijaga agar perkara tidak berlaku, seperti lemas.

Oleh itu, lakukan 6 petua berikut ketika berenang dengan bayi tersayang:

1. Perah air perlahan-lahan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memercikkan air terlebih dahulu pada badan si kecil secara perlahan dan perlahan, sehingga dia berasa santai ketika berenang kemudian. Anda boleh bermula dari kaki terlebih dahulu, kemudian bergerak ke badan dan tangan, hingga akhirnya ke kepala, atau sebaliknya.

2. Pegang bayi dengan erat

Apabila si kecil anda sudah tenang, dia boleh mula berenang bersama anda. Perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah sentiasa memeluk bayi anda dengan erat dan menjaganya agar tetap dekat dengan badan anda. Dengan kata lain, jangan biarkan ia hilang dari pandangan.

Apabila si kecil mula menikmati aktiviti berenang dan lebih yakin untuk berenang, cubalah memanjangkan tangan sambil menggerakkan si kecil.

3. Beri contoh meniup gelembung

Anda boleh menunjukkan kepada bayi anda cara meniup buih. Ini adalah pelajaran penting kerana jika dia dapat meniup gelembung, air tidak akan disedut.

Caranya, letakkan mulut anda di bawah air, kemudian hembuskan ke depan bayi anda sehingga dia menirunya. Tetapi berhati-hatilah jika anak kecil anda berusia di bawah 1 tahun, kerana dia mungkin belum memahami perkara ini. Jadi, jangan paksa.

4. Main di sekitar kolam

Letakkan tangan anda di ketiak si kecil, kemudian gerakkan ke depan dan ke belakang. Kedudukan ini menjadikan bayi bebas menendang kakinya di dalam air, sambil menjaga bayi tetap hangat.

5. Pakai wajah gembira atau kelakar

Beri dia pujian. Walaupun anak kecil anda tidak dapat memahami apa yang dikatakan orang dewasa, tetapi ekspresi gembira di wajah anda dapat membuatnya merasa gembira dan selamat bermain dengan air.

6. Berenang dengan mainan

Petua seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memberikan mainan anak kecil anda seperti bola berwarna atau mainan lain yang sudah dikenalinya. Ini sangat baik untuk membuatnya gembira di dalam air. Dengan cara itu, anak kecil anda akan merasa lebih selesa untuk merasa selesa di kolam renang.

Selain mengetahui enam petua di atas, anda juga dapat membawa bayi anda mendapatkan terapi air di rawatan spa bayi. Dan jangan lupa untuk selalu memperhatikan keadaan bayi ketika berenang. Sekiranya si kecil kelihatan menggigil, segera bawa dia keluar dari kolam dan bungkus dengan tuala atau kain sehingga badannya terasa hangat.

Tidak perlu terlalu lama untuk mengambil bayi anda berenang untuk pertama kalinya. Anda boleh mula berenang dengannya selama 10-15 minit, kemudian secara beransur-ansur meningkat pada sesi berikutnya menjadi 20 minit.

Sekiranya dia sudah terbiasa atau ketika berusia lebih dari 1 tahun, anda boleh berenang dengan si kecil lebih lama, misalnya selama 30 minit.

Jadi, anda tidak perlu risau lagi ketika berenang dengan si kecil. Sekiranya dia mengalami masalah tertentu setelah berenang, seperti gatal-gatal atau kerengsaan pada kulit, bawa dia ke pakar pediatrik sehingga dia dapat diberi perawatan yang tepat.