Kesihatan

Inginkan Proses Penghantaran Cepat? Ayuh, ketahui kelebihan dan kekurangan

Sekiranya anda dapat menentukan, mungkin anda akan memilih untuk melahirkan dengan cepat. Sebabnya, bukan hanya menjimatkan masa, penghantaran cepat juga cenderung tidak mengalirkan tenaga yang berlebihan. Walaupun terdengar menarik, penghantaran cepat sebenarnya tidak sebaik yang anda fikirkan, kamu tahu!

Dalam proses kelahiran normal, anda akan melalui tiga peringkat proses persalinan. Tahap proses persalinan yang harus anda lalui adalah fasa awal, fasa kelahiran, dan fasa kelahiran plasenta. Tahap buruh ini biasanya berlangsung sekitar 6-18 jam. Walau bagaimanapun, dalam persalinan pesat, ketiga-tiga peringkat hanya berlangsung selama 3-5 jam.

Kelebihan Penghantaran Cepat

Bersalin cepat mungkin berlaku jika anda sudah melahirkan. Sebelum mengetahui kelebihannya, terdapat beberapa tanda pekerja cepat yang perlu anda ketahui.

Yang pertama ialah anda akan mengalami kontraksi kuat, sangat menyakitkan, dan tidak terganggu pada peringkat pertama persalinan. Di samping itu, anda juga akan merasakan desakan untuk mendorong yang muncul secara tiba-tiba dan datang dengan begitu cepat.

Beberapa kelebihan yang dapat anda rasakan dari persalinan cepat adalah anda tidak perlu menunggu lama untuk bertemu bayi anda, dan kerana waktunya agak cepat, tenaga yang anda habiskan untuk mendorong juga tidak sebanyak tenaga kerja biasa .

Manakala pada bayi, kelebihannya adalah dapat mengurangkan terjadinya jangkitan. Sebabnya, jangkitan adalah salah satu risiko yang bersembunyi dalam jangka masa persalinan yang berpanjangan.

Kekurangan Penghantaran Cepat

Sekiranya anda fikir penghantaran cepat dapat menghilangkan tekanan anda, anda salah. Kelahiran ini sebenarnya dapat membuat emosi anda menjadi liar, kamu tahu! Kerana prosesnya cepat, anda mungkin sukar mencari jalan untuk mengatasi ketidakselesaan semasa bersalin.

Selain itu, penghantaran cepat juga berisiko membuat anda melahirkan di tempat yang tidak mencukupi, seperti di dalam kereta dalam perjalanan ke rumah bersalin atau di rumah tanpa pengawasan bidan atau doktor.

Proses penghantaran cepat juga boleh mencetuskan beberapa komplikasi, seperti:

  • Merobek atau memar faraj dan perineum (kawasan antara faraj dan dubur). Ini boleh menyebabkan pendarahan teruk selepas bersalin.
  • Gangguan plasenta, yang merupakan keadaan ketika plasenta berpisah terlebih dahulu (sebahagian atau sepenuhnya) dari dinding dalaman rahim sebelum bayi dilahirkan.
  • Peningkatan risiko sebahagian tisu plasenta tinggal di rahim (retensi plasenta) setelah bayi dilahirkan.
  • Peningkatan risiko jangkitan selepas bersalin kerana proses kelahiran berlaku dalam keadaan yang tidak mencukupi.

Selain komplikasi di atas, kelahiran awal juga boleh memberi kesan negatif kepada bayi anda, seperti:

  • Peningkatan risiko bayi menyedut cecair ketuban.
  • Peningkatan risiko kecederaan pada kepala bayi, disebabkan oleh perubahan tekanan yang cepat ketika turun melalui saluran kelahiran.
  • Peningkatan risiko janin mengalami kekurangan bekalan oksigen dan nutrien, sekiranya berlaku gangguan plasenta.

Persalinan cepat dapat dialami oleh mana-mana wanita hamil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko kelahiran jenis ini, termasuk melahirkan dan membawa bayi dengan ukuran kecil.

Untuk menjangkakan perkara ini, lakukan pemeriksaan berkala kepada doktor semasa mengandung, terutama pada akhir trimester ketiga. Tujuannya adalah agar keadaan rahim dan janin anda dapat dipantau dengan baik, dan agar komplikasi kehamilan dapat dikesan lebih awal dan segera dirawat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found