Keluarga

Jangan Lupa, Inilah Kelebihan Menulis Diari Kehamilan Untuk Kesihatan

Bukan hanya "merakam" pelbagai momen, membuat dbuku harian kehamilan juga mempunyaimemberi faedah untukkesihatan. Wanita hamil ingin tahu apa faedahnya? Ayuh, lihat artikel berikut.

Buku harian kehamilan biasanya mengandungi perubahan fizikal atau perkara yang dirasakan semasa kehamilan. Wanita hamil dapat memberitahu apa-apa dalam buku harian kehamilan mereka, seperti ketika mereka pertama kali merasakan tendangan janin di rahim dan bagaimana perasaan mereka pada waktu itu.

Wanita hamil juga dapat mencatat pilihan nama bayi atau momen penting lain dalam buku harian kehamilan. Sebenarnya, wanita hamil dapat melampirkan foto perkembangan fizikal bayi di rahim dari hasil ultrasound, sehingga perkembangannya dari semasa ke semasa dapat direkam dengan baik.

Kelebihan Diary Kehamilan buntuk kesihatan

Selain berguna sebagai dokumentasi semasa kehamilan, buku harian kehamilan juga mempunyai manfaat kesihatan. Antara lain adalah:

1. Kurangkan ttahap stekanan

Kehamilan boleh membuat wanita terdedah kepada tekanan. Tekanan semasa hamil bukan hanya disebabkan oleh perubahan badan dan emosi, tetapi juga disebabkan oleh ketakutan dan kebimbangan yang berlebihan. Contohnya, wanita hamil takut mengalami keguguran, takut melahirkan, takut mengurus bayi, dan tertekan dengan pekerjaan.

Ini adalah salah satu sebab mengapa wanita hamil perlu menjalani buku harian kehamilan. Dengan buku harian kehamilan, semua kegelisahan dan ketakutan yang dirasakan dapat dicurahkan ke dalam buku. Diharapkan dengan mencurahkan semua keluhan yang ada, tekanan yang dialami dapat dikurangkan sedikit.

Wanita hamil boleh menuliskan semua yang mereka rasakan, termasuk sebab dan cara yang mungkin untuk mengatasi tekanan.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Diari kehamilan memainkan peranan penting dalam meningkatkan imuniti wanita hamil. Sebabnya, dengan buku harian kehamilan, tekanan yang dialami dapat melegakan dan secara tidak langsung akan mempengaruhi imuniti badan.

Dengan buku harian kehamilan, wanita hamil dapat mencatat tabiat apa yang harus dielakkan atau perlu ditingkatkan semasa kehamilan, sehingga sistem kekebalan tubuh mereka dapat dipertahankan.

Wanita hamil juga dapat mencatat vaksin apa yang diperlukan dan kapan harus melakukan vaksinasi agar kesihatan wanita hamil dan janin di dalam rahim terjaga.

3. Sayamembuatttidur llebih banyak lagi nyumyak

Menulis buku harian sebelum tidur dapat membuat wanita hamil tertidur lebih cepat, malah dapat membantu mencegah insomnia. Sebabnya, kegelisahan dan kekhawatiran yang dirasakan telah hilang dalam buku harian kehamilan, jadi anda merasa lebih lega dan tidak terlalu banyak berfikir ketika hendak tidur.

Sekiranya ibu hamil berjaya tidur dengan pantas dan nyenyak, badan akan berasa lebih bertenaga pada waktu pagi. Ini juga sangat membantu, terutama bagi mereka yang mengalami sakit pagi.

4. Lebih banyak lagi mudah dilalui pada masa-masa sukar

Menulis mengenai peristiwa yang berlaku semasa kehamilan dapat membantu anda menangani dan pulih dari apa yang berlaku.

Sebenarnya, jika ada masalah dengan Ayah, wanita hamil boleh memasukkannya ke dalam buku harian kehamilan terlebih dahulu. Ini memudahkan ibu hamil untuk menyatakan perasaan mereka kepada ayah mereka.

5. Bersedia untuk bersalin

Dengan menulis buku harian kehamilan, perkembangan janin di rahim dapat dipantau. Sebenarnya, wanita hamil boleh menuliskan rancangan kelahiran yang diinginkan sebelum membincangkannya dengan pakar obstetrik.

Dengan buku harian kehamilan, wanita hamil akan lebih kuat dari segi mental untuk menghadapi kelahiran yang semakin hampir.

6. Mempunyai kenangan

Perjalanan kehamilan yang didokumentasikan dalam buku harian kehamilan boleh menjadi kenangan berharga setelah melahirkan.

Wanita hamil boleh terus menulis buku harian kehamilan dari trimester pertama sehingga si kecil dilahirkan ke dunia. Walaupun wanita hamil menikmatinya, mereka boleh terus menulis buku harian setiap hari sehingga anak kecil mereka besar.

Tidak ada peraturan khusus untuk menyimpan buku harian kehamilan. Wanita hamil bebas menulis apa sahaja yang mereka mahukan, termasuk menampal foto dan menghiasnya dengan pelbagai hiasan untuk menjadikannya kelihatan menarik. Dalam menulis buku harian kehamilan, pastikan wanita hamil juga menikmati setiap proses yang mesti dilakukan semasa kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found