Keluarga

Wanita hamil Boleh Mengalami Kelainan Otot Jantung

Pada waktu bersalin, beberapa wanita hamil dapat mengalami otot jantung yang lemah. Keadaan ini lebih dikenali sebagai kardiomiopati peripartum. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku. Untuk lebih memahaminya, lihat penjelasan berikut.

Secara amnya, kardiomiopati boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu kardiomiopati hipertrofik, kardiomiopati terhad, kardiomiopati iskemia, kardiomiopati alkohol, kardiomiopati tidak padat, dan kardiomiopati peripartum yang berlaku pada wanita hamil.

Keadaan ini berlaku apabila otot jantung meregang dan kurus, menyebabkan ruang di jantung melebar. Kesannya, jantung tidak dapat mengalirkan darah secara optimum.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kardiomiopati peripartum dan jenis kardiomiopati lain boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti degupan jantung yang tidak teratur, kelainan injap jantung, kegagalan jantung, dan serangan jantung secara tiba-tiba.

Pengenalan kepada Peripartum Cardiomyopathy

Kardiomiopati peripartum adalah gangguan otot jantung yang jarang berlaku. Keadaan ini biasanya berlaku pada akhir kehamilan, sehingga lima bulan selepas melahirkan. Sekiranya berlaku lebih daripada 6 bulan selepas bersalin, keadaan ini disebut cardiomyopathy postpartum.

Sehingga kini, penyebab sebenar kardiomiopati peripartum belum dijumpai. Walaupun begitu, keadaan ini dipercayai berlaku kerana prestasi otot jantung yang menjadi lebih berat semasa hamil.

Semasa mengandung, otot jantung mengepam darah hingga 50 peratus lebih banyak. Ini kerana badan mempunyai beban tambahan dalam bentuk janin yang mesti mendapat bekalan oksigen dan nutrien penting lain. Wanita hamil dengan kardiomiopati peripartum biasanya akan mengalami gejala yang serupa dengan kegagalan jantung, termasuk keletihan yang melampau, degupan jantung yang cepat, sesak nafas, dan pembengkakan kaki dan pergelangan kaki.

Kurangkan Risiko Kardiomiopati Peripartum Dengan Cara Ini

Semasa mengandung, anda masih dapat mengurangkan risiko terkena kardiomiopati peripartum dengan mengelakkan faktor risiko. Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kardiomiopati peripartum:

  • Pantau kenaikan berat badan semasa mengandung. Menambah berat badan terlalu banyak dapat memberi tekanan atau tekanan tambahan pada jantung.
  • Berhenti merokok, minum minuman beralkohol, dan menggunakan ubat tertentu.
  • Memenuhi keperluan pengambilan nutrien semasa mengandung dengan memakan makanan berkhasiat, termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Cukup rehat dan elakkan aktiviti fizikal yang berat.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Berkonsultasi dengan pakar sakit puan secara berkala semasa mengandung, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, dan sejarah masalah jantung.
  • Ambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda, jika disyorkan.
  • Hadkan pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi garam (natrium), agar tekanan darah tidak tinggi.

Sebenarnya, wanita yang mengalami kardiomiopati peripartum berisiko menghidapnya lagi pada kehamilan berikutnya. Oleh itu, doktor tidak mengesyorkan wanita yang mempunyai kardiomiopati peripartum untuk hamil lagi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found