Kehidupan yang sihat

Tingkatkan Sistem Imun dan Atasi Keletihan Semasa Berpuasa dengan Nutrien Ini

Aktiviti ketika berpuasa pada awal bulan Ramadan menjadi berat kerana badan belum dapat menyesuaikan diri sepenuhnya dengan keadaan yang ada. Rasa letih, lemah, malas, dan mengantuk sering dialami oleh orang Islam yang sedang berpuasa. Namun, keadaan ini dapat diatasi dengan pengambilan nutrien dan vitamin yang baik, terutamanya vitamin C dan Zink.

Puasa di bulan Ramadhan adalah salah satu daripada lima rukun Islam yang mesti dilaksanakan oleh setiap umat Islam. Umat ​​Islam melakukannya dengan berpuasa selama satu bulan, dari matahari terbit (imsak) hingga matahari terbenam atau ketika azan Maghrib habis. Puasa pada bulan Ramadhan boleh memberi kesan yang baik kepada kesihatan anda jika dilakukan dengan betul. Salah satu faedah kesihatan berpuasa adalah dapat menurunkan berat badan dengan membakar lemak untuk menghasilkan tenaga. Selain lemak, kadar kolesterol dan tekanan darah anda juga akan berkurang. Tahap endorfin akan meningkat setelah berpuasa beberapa hari, keadaan ini dapat membuat anda lebih waspada dan memberi anda kesejahteraan keseluruhan.

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, puasa tidak semudah yang disangka. Biasanya, pada awal puasa atau pada bulan Ramadhan, beberapa orang akan merasa letih, lemah, mengantuk, sembelit, pening, dan dehidrasi, terutama ketika tubuh kekurangan nutrien, vitamin dan mineral. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan sistem ketahanan badan menjadi lemah sehingga tubuh menjadi rentan terhadap jangkitan yang boleh menyebabkan tubuh merasa letih, lemah, dan mengantuk sepanjang hari.

Abeg letih dan TMeningkatkan Sistem Imun

Agar berpuasa berjalan lancar dan tidak mengganggu kesihatan, kita memerlukan pengambilan nutrien yang seimbang dan cecair yang mencukupi. Untuk mengelakkan kerosakan otot, makanan mesti mengandungi kalori yang mencukupi. Pastikan makanan dan minuman anda di suhoor dan iftar mengandungi nutrien, vitamin dan mineral yang mencukupi. Contohnya, buah dan sayur, daging, ikan, susu, makanan yang mengandungi karbohidrat, kaya dengan serat, lemak, dan gula. Sebabnya ialah makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks dapat membantu membebaskan tenaga dengan perlahan semasa berpuasa berjam-jam.

Ketika berpuasa, tubuh sangat memerlukan nutrien dan vitamin, salah satu vitamin yang paling penting bagi tubuh adalah vitamin C. Vitamin C berkesan untuk melindungi sistem imun, mencegah penyakit kardiovaskular, masalah kehamilan, penyakit mata, dan masalah kulit. Tahap vitamin C boleh menjadi penanda pemakanan yang ideal untuk kesihatan badan anda.

Berikut adalah fungsi vitamin C untuk badan anda:

  • Melindungi sel-sel badan dan menjadikannya sihat.
  • Berkaitan dengan penghasilan kolagen untuk mengekalkan tisu penghubung yang penting dalam mengekalkan kekuatan organ tubuh seperti kulit, tulang, dan saluran darah.
  • Membantu penyembuhan luka.
  • Tingkatkan penyerapan zat besi dari makanan yang kita makan.
  • Melindungi daripada kerosakan dari radikal bebas, bahan kimia toksik, dan bahan pencemar seperti asap rokok. Radikal bebas itu sendiri juga berpotensi meningkatkan risiko menderita barah, penyakit jantung, dan artritis.

Sementara itu, suplemen zink diperlukan oleh tubuh untuk membantu proses pertumbuhan badan dan menjaga kesihatan. Zink adalah logam yang berguna untuk membantu sistem kekebalan tubuh berfungsi dan telah terbukti dapat membantu mengurangkan kematian akibat radang paru-paru dan cirit-birit, serta mencegah jangkitan pernafasan. Kekurangan zink boleh menyebabkan penglihatan malam yang buruk, penyembuhan luka yang berpanjangan, penurunan rasa dan bau, penurunan kemampuan untuk melawan jangkitan, dan perkembangan organ pembiakan yang buruk.

Memandangkan pentingnya vitamin C dan zink untuk menjaga sistem imun anda, tentu anda tidak mahu kekurangan nutrien ini ketika berpuasa. Kekurangan vitamin C dan zink boleh menyebabkan anda berisiko terkena penyakit dan akhirnya menyebabkan anda merasa letih dan lemah ketika berpuasa. Sumber utama vitamin C dan zink sebenarnya boleh didapati dengan memakan pelbagai jenis makanan. Vitamin C terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan seperti jeruk, betik, brokoli, hingga cili, sementara zink terdapat dalam makanan kaya protein seperti daging, pelbagai makanan laut, dan kacang-kacangan. Ketika berpuasa, selalunya pengambilan makanan termasuk buah, sayur, hingga makanan kaya protein yang merupakan sumber vitamin C dan zink juga akan berkurang. Sekiranya ini berlaku, pengambilan vitamin C dan zink adalah alternatif yang baik untuk mengelakkan anda kekurangan nutrien ini. Anda juga boleh memilih untuk mengambil multivitamin yang mengandungi vitamin C dan zink dalam satu tablet untuk mendapatkan kedua-dua manfaat sekaligus.

Petua Memilih Makanan Tambahan Vitamin Yang Betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral memberikan pelbagai nutrien yang juga terdapat dalam makanan. Makanan tambahan vitamin biasanya dalam bentuk kaplet, tablet kunyah, serbuk, dan cecair. Berikut adalah beberapa petua untuk memilih makanan tambahan yang disyorkan:

  • Periksa tarikh luput yang terkandung dalam bungkusan makanan tambahan multivitamin, jangan mengambil lebih banyak daripada tarikh luput.
  • Sekiranya anda lebih suka membeli suplemen multivitamin generik, pilihlah yang mengandungi vitamin yang sama dengan jenama terkenal.
  • Pastikan suplemen vitamin yang anda beli berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM).
  • Periksa kandungan suplemen vitamin yang tertera pada label pembungkusan. Pastikan anda tidak mempunyai alahan terhadap bahan-bahan ini.

Bukan hanya semasa berpuasa, pengambilan vitamin dan nutrien lain diperlukan untuk membantu proses metabolik dan meningkatkan tenaga semasa melakukan aktiviti. Untuk itu, anda disarankan untuk melengkapkan nutrien yang diperlukan oleh badan anda, baik dari makanan atau makanan tambahan vitamin. Jangan lupa selalu berjumpa doktor mengenai jenis dan dos vitamin yang sesuai untuk anda.