Keluarga

Sebelum Panik, Ayuh, Ketahui Apa itu Selesema Babi Afrika

Baru-baru ini terdapat banyak berita mengenai selesema babi Afrika. Sebabnya, virus ini dianggap sangat berbahaya bagi manusia. Adakah itu benar?

Selsema babi Afrika tidak sama dengan selesema babi. Selsema babi Afrika atau Demam Babi Afrika (ASF) adalah virus yang menyerang babi, babi hutan dan babi tempatan di ladang. Selsema berpunca dari virus keluargaAsfarviridae.

Adakah Selsema Babi Afrika Berbahaya?

Sebenarnya, selesema babi Afrika tidak berbahaya bagi manusia, Macam mana boleh jadi. Virus yang menyebabkan penyakit ini hanya menyerang babi. Makan daging babi yang dijangkiti virus ini juga tidak menyebabkan masalah kesihatan pada manusia.

Berdasarkan keparahan gejala, selesema babi Afrika terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

NS

Babi akan kehilangan selera makan, demam, lemah, lesu, dan mengalami pendarahan pada kulit telinga, perut, dan kaki. Selain itu, haiwan berkaki empat ini juga dapat mengalami cirit-birit, muntah, keguguran, dan kematian dalam waktu kurang dari 20 hari.

Subakut dan kronik

Pada selesema babi jenis ini, gejala yang muncul pada babi lebih ringan, dan risiko kematian juga lebih rendah, iaitu sekitar 30-70 persen.

Adakah selesema babi Afrika dapat dibasmi?

Pada masa ini, masih belum ada vaksin yang dapat menangkal virus selesema babi Afrika. Satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko babi dijangkiti virus ini adalah dengan keselamatan biosek atau keselamatan biologi, iaitu dijauhkan dari sumber virus.

Selain itu, penting untuk memastikan bahawa makanan haiwan, persekitaran dan peralatan yang digunakan untuk membesarkan babi tidak tercemar oleh virus ini.

Walaupun memakan daging babi yang terkena virus selesema babi Afrika tidak menyebabkan masalah kesihatan pada manusia, daging babi mungkin mengandungi bakteria, parasit, atau virus lain. seperti virus babi babi atau virus hepatitis E. Oleh itu, proseskan daging secara menyeluruh sebelum memakannya dan pastikan daging babi tidak tercemar dengan kuman.