Keluarga

Banyak Manfaat Timun untuk Bayi Pelengkap

Adakah anda keliru tentang apa lagi yang harus dipilih sebagai menu makanan pelengkap anak anda? Cuba timun, Bun! Buah ini kaya dengan nutrien yang berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Timun atau timun adalah sejenis buah yang umumnya berfungsi sebagai pelengkap sayur-sayuran segar, acar, atau salad. Walaupun lebih sering menjadi pelengkap daripada menu utama, buah yang mempunyai nama Latin Cucumis sativus Ia mempunyai banyak faedah kesihatan, termasuk untuk bayi.

Kelebihan Timun untuk MPASI

Timun boleh menjadi salah satu ramuan dalam resipi MPASI Ibu. Buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur, mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Nutrien ini termasuk karbohidrat, serat, vitamin C, vitamin K, magnesium, kalium, mangan, dan folat.

Melihat banyak nutrien yang terdapat dalam timun, sangat memalukan jika anda kehilangan buah ini sebagai menu makanan pelengkap untuk si kecil anda. Manfaat yang dapat diperoleh meliputi:

1. Sistem pencernaan yang sihat

Timun mempunyai kandungan air yang cukup tinggi, iaitu sekitar 96%. Kerana mengandungi banyak air, termasuk timun sebagai menu makanan pelengkap dapat membantu melancarkan kerja sistem pencernaan si kecil dan menghalangnya daripada mengalami pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit atau cirit-birit.

2. Mencegah penyahhidratan

Selain menjaga saluran pencernaan yang sihat, menyajikan makanan pelengkap dengan buah yang mempunyai kandungan air yang tinggi juga dapat mencegah si kecil anda mengalami dehidrasi. Dehidrasi pada bayi tidak boleh dipandang rendah, Bun. Keadaan ini boleh menjadikan si kecil anda lemah dan kelihatan pucat, rewel, dan enggan bermain.

3. Meningkatkan daya ketahanan badan

Agar anak kecil anda tidak sering jatuh sakit dan proses pertumbuhannya lebih optimum, anda boleh memasukkan timun dalam menu MPASI. Buah ini kaya dengan vitamin C yang dapat bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel-sel imun dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas yang berlebihan.

Selain itu, saluran pencernaan yang sihat juga menjadikan penyerapan nutrien dari makanan lebih optimum. Jadi, sistem imun anak anda akan lebih disokong dan lebih kuat untuk melawan penyakit.

4. Melegakan bengkak

Bengkak disebabkan oleh tumbukan atau digigit nyamuk tentu dapat membuat si kecil anda tidak selesa dan rewel. Untuk mengatasinya, Ibu boleh menggunakan timun. Buah ini mengandungi antioksidan yang dapat menenangkan kulit dan mengurangkan bengkak.

Tonton Ini Sebelum Menghidangkan Timun sebagai MPASI

Timun mengandungi sebatian semula jadi cucurbitacins sukar bagi sistem pencernaan bayi untuk dicerna. Jadi, timun baru dapat diberikan kepada bayi ketika sistem pencernaannya lebih matang, tepatnya pada usia 9 bulan.

Pada usia ini, anda boleh menghidangkan timun dengan menyikatnya dengan pengisar. Apabila anak kecil anda berumur 12 bulan, anda boleh memberikan timun dalam bentuk kepingan panjang seperti makanan jari.

Anda boleh mengupas timun atau menghidangkannya dengan kulit. Kulit timun akan memberi lebih banyak khasiat untuk bayi. Namun, jika anda ingin memberikannya kepada si kecil, pastikan anda mencuci kulit timun dengan bersih.

Perlu diingat bahawa timun tidak boleh dijadikan menu utama makanan pelengkap, tetapi sebagai makanan tambahan. Ibu disarankan untuk terus memberi anak anda makanan sihat yang lain, seperti ikan, telur, daging, dan buah-buahan dan sayur-sayuran, sehingga keperluan pemakanan mereka terpenuhi.

Selain itu, walaupun bukan makanan yang boleh mencetuskan alergi, anda masih perlu memperhatikan reaksi si kecil ketika dia pertama kali makan timun. Sekiranya anak anda menunjukkan gejala alahan, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.