Keluarga

Petua Melindungi Anak Kecil Anda dari Penculikan

Kanak-kanak yang hilang atau diculik adalah salah satu ketakutan terbesar ibu bapa. Untuk mencegah dan menyedarinya, Ibu dan Ayah perlu belajar cara untuk melindungi anak-anak dari situasi yang tidak dijangka ini.

Membiarkan anak kecil anda melakukan perkara sendiri atau bermain dengan rakan sebaya dapat melatih mereka untuk berdikari. Namun, Ibu dan Ayah masih perlu memberikannya peruntukan untuk melindungi dirinya agar dia tidak diculik.

Mengajar Anak-anak Menjaga Diri mereka

Ibu dan Ayah tidak perlu paranoid atau terlalu melindungi, tetapi ajar mereka bagaimana melindungi dan menjaga diri mereka sendiri, terutama ketika mereka tidak bersama Ibu atau Ayah.

Bagaimana hendak melakukannya? Ini caranya:

1. Menjelaskan kerentanan penculikan kanak-kanak

Bercakap tentang menculik anak dengan anak kecil anda akan membuatnya faham kemungkinan orang asing dengan niat buruk. Ini akan membuka perbincangan mengenai cara melindungi diri daripada jenayah. Anak kecil anda akan lebih memahami pentingnya berwaspada.

2. Maklumkan kepada ibu bapa semasa keluar dari rumah

Ajar anak kecil anda untuk membiasakan diri meminta izin daripada ibu bapa sebelum pergi ke mana sahaja. Beritahu dia bahawa Ibu dan Ayah perlu tahu ke mana dia pergi, dengan siapa, dan ketika dia pulang.

3. Menolak hadiah dan jemputan daripada orang yang tidak dikenali

Beritahu si kecil bahawa dia perlu menolak gula-gula atau hadiah daripada orang yang dia tidak kenal dengan baik. Ajar juga bahawa menolak pelawaan untuk keluar dengan orang asing juga wajib dilakukan walaupun mereka mengajaknya melakukan perkara yang menggembirakan.

Tidak kurang pentingnya, ajar si kecil agar tidak memberitahu data peribadi, seperti alamat rumah, kepada orang yang tidak dikenali.

4. Maklumkan kepada ibu bapa jika ada tingkah laku yang membuatkan mereka tidak selesa

Berilah pemahaman kepada si kecil bahawa dia perlu memberitahu Ibu dan Ayah jika orang lain memberitahu atau melakukan sesuatu yang membuatnya tidak selesa. Malah Ibu dan Ayah perlu memberitahunya bahawa dalam beberapa kes, dia harus menolak permintaan orang dewasa yang memerlukan pertolongannya.

Contohnya, orang dewasa boleh meminta pertolongan untuk mencari anjing atau kucing yang hilang. Beritahu si kecil bahawa dia tidak perlu menolong orang dewasa kerana mereka tidak seharusnya meminta pertolongan kepada anak-anak kecil.

5. Memberitahu ke mana hendak pergi sekiranya anda tersesat

Mungkin Si Kecil tidak diculik tetapi hilang atau hilang dari pengawasan. Untuk itu, Ibu dan Ayah perlu memberitahunya ke mana harus pergi jika dia tersesat, misalnya pos keselamatan, pusat maklumat, balai polis, atau hospital terdekat.

Di samping itu, dia juga dapat mencari orang yang berpakaian seragam, seperti pengawal keselamatan atau pekerja kedai. Sekiranya tidak, dia boleh meminta pertolongan dari ibu-ibu yang bersama anak-anak atau wanita dewasa.

6. Sediakan kad pengenalan

Di dalam beg anak kecil anda, letakkan kad atau kadbod berlapis dengan nama anak, tarikh lahir, alamat, dan nombor telefon rumah atau ibu bapa di atasnya. Ini amat penting bagi kanak-kanak yang terlalu malu untuk bercakap atau kanak-kanak kurang upaya.

Ajarkan si kecil kepada siapa dia dapat memberikan datanya agar tidak disalahgunakan.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, kini terdapat pelbagai alat yang dapat memudahkan ibu bapa mengesan keberadaan anak mereka, misalnya gelang GPS yang dapat dihubungkan ke telefon bimbit (telefon bimbit) atau komputer ibu bapa.

Gelang ini mungkin berguna untuk kanak-kanak kurang upaya. Memasang CCTV di rumah yang bersambung di talian pada gadget (gadget) juga dapat membantu ibu bapa untuk memantau keberadaan anak-anak.

Penting bagi Ibu dan Ayah untuk memberi perhatian

Tidak jarang berlaku jenayah kerana mengambil kesempatan daripada orang yang ceroboh. Untuk memastikan keselamatan anak-anak, ibu dan bapa perlu waspada, termasuk dengan:

Memberi perhatian kepada keselamatan kanak-kanak di dunia maya

Ibu, senang memuat naik gambar dan cerita mengenai anak kecil anda di dunia maya. Namun, jangan lupa bahawa pemangsa kanak-kanak juga menggunakan internet untuk mengintai mangsa.

Sekiranya anak anda dapat mengakses media sosial, anda harus terus mengingatkannya agar tidak memberikan maklumat peribadi di sana, atau juga menggunakan fitur lokasi semasa memuat naik status atau foto.

Di samping itu, anda sendiri tidak boleh berkongsi maklumat yang terlalu terperinci, seperti lokasi sekolah anak anda, ketika menggunakan media sosial.

Memilih pengasuh anak dan menjemput

Adalah tidak biasa bagi penculik kanak-kanak untuk bekerja dengan pengasuh atau pemandu pengambilan dan berhenti sekolah. Ibu perlu mengetahui latar belakang pengasuh anak dan pemandu ulang-alik dengan baik sebelum mengambil atau menggunakan perkhidmatan mereka.

Elakkan pakaian dengan nama anak-anak

Sebaiknya elakkan memakai t-shirt si kecil dengan namanya. Ini akan memudahkan orang asing memanggil namanya. Kanak-kanak cenderung mempercayai orang dewasa yang tahu dan menyebut namanya.

Penting bagi Ibu dan Ayah untuk sentiasa peka akan keselamatan Si Kecil. Kewaspadaan tidak hanya terbatas pada orang asing, tetapi juga kepada mereka yang berada di sekitar anak-anak setiap hari.

Beri anak anda pemahaman mengenai keadaan berbahaya mengikut usia mereka, kemudian beritahu mereka bagaimana untuk mengelakkan keadaan ini dan apa yang harus dilakukan untuk menjaga keselamatan mereka.