Kesihatan

Ingin Membuat Tatu Kosmetik? Ketahui Keselamatan

Tatu kosmetik menjadi semakin popular kerana boleh meningkatkan atau membantu meningkatkan penampilan anda. Wanita biasanya menggunakan tatu kosmetik untuk membentuk kening, memerah bibir, pipi memerah atau menutupi kekurangan pigmentasi kulit (vitiligo).

Penggunaan tatu kosmetik dapat memendekkan masa wanita untuk berpakaian. Solek kekal yang boleh digunakan pada alis, bibir, pipi, dan kulit yang tidak mengalami pigmentasi akan kekal seperti tatu biasa.

Walau bagaimanapun, anda juga harus mengetahui bahawa terdapat beberapa risiko penggunaan tatu kosmetik.

Kelebihan Tatu Kosmetik

Tatu kosmetik bersifat kekal, jadi anda tidak perlu lagi bersusah payah menggunakan semula gincu, membentuk kening, memerah, atau menutupi vitiligo menggunakan solekan. Bibir dan pipi anda akan sentiasa kelihatan kemerahan, dan alis anda tidak akan berbau walaupun anda berenang.

Bagi orang yang mengalami kehilangan alis (alopeciadan kekurangan pigmentasi kulit (vitiligo), tatu kosmetik juga berguna untuk menyamarkan keadaan ini. Anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk mengatasi kekurangan ini solekan setiap kali saya melancong.

Walaupun faedah yang ditawarkan kelihatan menggoda, jangan sembarangan membuat tatu kosmetik. Anda mesti melakukannya di tempat berlesen, mengetahui proses pembuatannya, termasuk bahaya yang bersembunyi.

Proses Permohonan Tatu Kosmetik

Proses penggunaan tatu di bibir, pipi, dan alis umumnya sama dengan tatu pada bahagian badan yang lain. Tatu akan digunakan dengan jarum yang mengandungi pigmen atau agen pewarna pada kulit atau disebut mikropigmentasi.

Sebelum membuat tatu, anda harus bertanya kepada pembuat tatu mengenai keselamatan pigmen atau agen pewarna yang digunakan untuk mengelakkan reaksi alahan. Kemudian, lakukan ujian alergi (ujian patch) untuk mengurangkan risiko reaksi alergi setelah tatu kosmetik digunakan.

Sekiranya ujian alergi telah dilakukan dan dianggap selamat, pembuat tatu akan membuat corak pada kawasan yang akan ditatu. Kawasan ini akan dilumurkan dengan gel penghilang rasa sakit. Seterusnya, pigmen akan disuntik ke permukaan kulit menggunakan jarum getar steril.

Semasa prosesnya, anda mungkin merasakan sensasi menyengat di kawasan kulit tatu. Selepas itu, kawasan kulit tatu akan menjadi merah dan bengkak.

Warna pigmen tatu kosmetik yang disapu pada kulit juga akan kelihatan begitu tebal dan licin. Namun, jangan risau kerana ia akan memudar dengan warna yang anda inginkan setelah 3 minggu.

Setelah proses tatu selesai, anda disarankan untuk memampatkan kawasan tatu dengan kompres sejuk atau menggunakan salap antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Selepas tatu, anda juga perlu mengelakkan pendedahan cahaya matahari selama beberapa minggu. Oleh itu, jika anda ingin melakukan perjalanan pada waktu siang, sapukan pelindung matahari pada semua kulit, termasuk kulit tatu.

Risiko dan Bahaya Tatu Kosmetik

Prosedur tatu kosmetik sebenarnya agak selamat selagi ia dilakukan oleh profesional atau pakar. Oleh itu, dapatkan tatu kosmetik yang dilakukan oleh pakar dermatologi atau pakar kecantikan, atau artis tatu yang diperakui.

Para profesional ini biasanya lebih mementingkan keselamatan proses daripada tatu. Mereka biasanya menggunakan alat steril dan pigmen warna yang selamat digunakan pada kulit.

Walaupun agak selamat, sekali lagi anda masih harus mempertimbangkan risiko dan bahaya tatu kosmetik. Risiko dan bahaya ini merangkumi:

1. Alahan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sebilangan orang cenderung mengalami reaksi alahan yang biasanya dipicu oleh pigmen tatu atau pewarna.

Gejala alahan boleh ringan atau teruk. Pada gejala ringan, kawasan tatu boleh membengkak, ruam, gatal, kemerahan, mengelupas, atau bersisik.

Dalam reaksi alergi yang teruk, gejala yang muncul boleh merangkumi rasa gatal atau sensasi terbakar di sekitar tatu, nanah keluar dari tatu, hingga demam. Sekiranya anda mengalami gejala ini, berjumpa doktor dengan segera.

2. Jangkitan

Jangkitan kulit boleh berlaku jika anda tatu di salon kecantikan yang tidak diperakui kerana salun mungkin menggunakan tinta tinta yang tidak sesuai digunakan pada kulit, seperti dakwat pencetak atau cat kereta. Jangkitan kulit juga mungkin berlaku jika bakteria atau virus memasuki kulit yang cedera akibat proses tatu.

Jangkitan kulit bukan satu-satunya kerana penyakit yang ditanggung oleh darah yang serius akibat penggunaan alat atau jarum tatu yang tidak steril, seperti hepatitis C dan HIV, juga mungkin terjadi. Oleh itu, perhatikan tinta dan kebersihan alat yang digunakan agar anda dapat mengelakkan penyakit ini.

3. Tisu kulit yang rosak

Risiko penggunaan tatu kosmetik seterusnya adalah granuloma, yang merupakan kelainan pada tisu badan akibat keradangan. Selain granuloma, anda juga mungkin mengembangkan keloid di sekitar kawasan tatu kerana pertumbuhan tisu parut yang terlalu banyak.

4. Komplikasi MRI

Sekiranya anda mempunyai MRI (mmagnet resonans isihir, solekan kekal boleh mempengaruhi hasil imbasan kerana interaksi antara medan magnet MRI dan kandungan oksida besi dalam pigmen tatu kosmetik. Ini boleh menyebabkan keradangan ringan, walaupun jarang terjadi.

5. Warna kulit menjadi berjalur

Penggunaan alat solek kekal yang tidak dirancang juga berisiko membawa hasil yang tidak memuaskan. Akibatnya, anda mungkin merasa perlu membuang tatu dengan laser. Selain menimbulkan rasa sakit, penyingkiran tatu juga dapat menjadikan kulit tatu lebih ringan (berjalur) atau bahkan meninggalkan bekas luka.

Risiko di atas boleh berbeza bagi setiap orang. Oleh itu, jika orang lain tidak mengalami aduan di atas setelah memakai tatu kosmetik di badan mereka, itu tidak bermakna anda juga bebas dari sebarang risiko.

Memohon dan menukar atau membuang tatu kosmetik tidak semudah yang difikirkan dan menanggung risiko. Perhatikan dari semua pihak agar penggunaan tatu benar-benar membawa faedah dan tidak menjadi penyesalan di masa depan.