Kesihatan

6 Mitos Ini Menyebabkan Kanser Anda Perlu Tahu Fakta

Ada banyak mitos yang menyebabkan barah beredar di masyarakat, mulai dari penggunaan deodoran, bekas plastik, dan juga telefon bimbit. Ini mungkin membuat anda panik. Namun, sebelum mempercayai perkara yang tidak semestinya benar, ayuh, periksa faktadi bawah.

Pada dasarnya, barah berlaku kerana mutasi DNA pada sel-sel badan. Penyebab sebenar mutasi ini sering tidak diketahui. Ini membuat sebilangan orang menganggap bahawa ada objek tertentu yang boleh menyebabkan barah. Sebenarnya, tidak semua mitos penyebab barah ini disokong oleh fakta saintifik.

Fakta mengenai Mitos Menyebabkan Kanser

Berikut adalah beberapa perkara yang difikirkan boleh menyebabkan barah bersama dengan fakta yang perlu anda fahami:

1. Deodoran atau antiperspirant

Deodoran dan antiperspirant dianggap mengandungi bahan berbahaya, seperti parabens atau aluminium. Bahan ini dikatakan boleh memasuki badan jika terdapat calar ketika mencukur rambut ketiak.

Sebenarnya, hingga kini belum ada kajian yang menemukan hubungan antara penggunaan deodoran atau antiperspirant dengan barah payudara. Sekiranya anda masih bimbang, anda boleh menggunakan deodoran semula jadi, seperti tawas, sebagai alternatif untuk menghilangkan bau ketiak.

2. Pembungkus plastik dan bekas yang digunakan di ketuhar gelombang mikro

Penggunaan bekas plastik biasa yang tidak bertujuan untuk kegunaan dalaman ketuhar gelombang mikro ia boleh mencair dan menjadikan makanan tercemar. Sebenarnya, ini memang boleh mempengaruhi kesihatan, salah satunya memicu pertumbuhan sel barah.

Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis bekas plastik yang dibenarkan untuk penggunaan dalaman ketuhar gelombang mikro. Biasanya, bekas plastik ini mempunyai label selamat microwave.

Untuk memastikan bekas plastik yang anda gunakan selamat atau tidak, anda boleh melihat kod segitiga dan simbol keselamatan untuk kegunaan dalaman ketuhar gelombang mikro di bahagian bawah bekas.

3. Makanan mengandungi gula

Penyelidikan telah mendapati bahawa sel barah mengambil lebih banyak glukosa daripada sel normal. Namun, tidak ada kajian yang mendapati bahawa mengonsumsi gula dapat memperburuk barah.

Dalam kajian lain juga tidak dijumpai barah akan menyusut atau hilang sekiranya penghidap berhenti memakan gula. Secara amnya, mengehadkan gula diperlukan untuk mengurangkan risiko kegemukan dan diabetes, dua keadaan yang meningkatkan risiko beberapa jenis barah.

4. Pemanis buatan

Pelbagai kajian mendapati bahawa pemanis buatan, seperti sakarin, siklamat, aspartam, kalium acesulfame, sukralox, dan neotame, belum terbukti menyebabkan barah pada manusia.

Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu mengenai keselamatan pemanis tiruan, pastikan jenama pemanis buatan yang akan anda gunakan berdaftar dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

5. Ttelefon bimbit

Sebilangan orang percaya bahawa kesan radiasi telefon bimbit boleh menyebabkan barah kerana kesan radiasi elektromagnetik. Sebenarnya, hingga kini belum ada bukti yang mencukupi bahawa medan elektromagnetik dari frekuensi radio dapat menyebabkan barah.

6. Talian kuasa

Talian kuasa atau soket menghasilkan tenaga magnet dan elektrik. Walau bagaimanapun, tenaga ini frekuensi rendah, sehingga tidak merosakkan gen dan mudah dilemahkan oleh dinding atau objek lain.

Selain beberapa mitos penyebab barah di atas, pewarna rambut yang dianggap sebagai penyebab barah juga masih perlu diselidiki lebih lanjut. Risiko mendapat barah pada amnya tidak akan dialami oleh orang yang hanya menggunakannya sekali-sekala.

Walaupun begitu, ada kajian yang mendapati bahawa pendandan rambut yang sering terdedah kepada bahan kimia dari pewarna rambut boleh berisiko terkena barah pundi kencing. Memakai topeng semasa menggunakan bahan ini dapat membantu mengurangkan pendedahan bahan kimia.

Setelah memahami penjelasan di atas, anda tidak perlu lagi risau dengan mitos yang menyebabkan barah beredar di masyarakat.

Walaupun begitu, tetap tidak mengabaikan gaya hidup sihat sebagai usaha mengurangkan risiko barah. Sekiranya perlu, lakukan saringan barah dengan doktor anda secara berkala, jadi anda dapat mengetahui tanda-tanda barah seawal mungkin.