Kesihatan

Ketahui cara berikut untuk mengesan alahan awal pada kanak-kanak

Pelbagaijenis alahan pada kanak-kanak boleh dialami oleh bayi ibu, kamu tahu. Oleh itu, adalah mustahak untukIbu tahu bagaimana mengesan alahan pada anak lebih awal, kerana alahan boleh mengganggu aktiviti si kecil yang dapat mengurangkan kegembiraan mereka.

Anak kecil anda mungkin mempunyai alahan terhadap susu lembu, telur, ikan, kacang, soya, gandum, ubat-ubatan, serangga, dan lain-lain. Ini boleh menyebabkan beberapa gejala seperti bersin yang kerap; hidung berair / tersumbat; mata merah, gatal, dan berair; batuk; dan kemunculan ruam merah dan gatal.

Alergi adalah reaksi badan terhadap bahan atau makanan tertentu. Alergi berlaku apabila sistem imun anak anda bertindak balas terhadap bahan yang mencetuskan alergi (alergen). Tetapi, anda tidak perlu risau. Kerana alahan dapat ditangani jika anda dan ibu bapa anda mengambil tiga langkah penting, iaitu Kenali, Rujuk, dan Kawal. Ketiga-tiga langkah ini, yang dikenali sebagai '3K', adalah kunci untuk menangani gejala alahan yang dialami oleh anak kecil anda.

Cara Mengesan Alergi Awal pada Kanak-kanak

Sekiranya anda mempunyai anak yang mempunyai alahan, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengesan awal alahan anak kecil anda, termasuk:

  • Kesan Sejarah Kesihatan Ibu Bapa

    Alahan yang dialami oleh Si Kecil mungkin berasal dari sejarah perubatan ibu sebagai ibu bapa. Sekiranya kedua-dua ibu bapa atau seorang (ibu atau bapa) mempunyai alahan, maka anak anda juga berisiko mengalami alahan. Untuk itu, bawa nota ibu anda (sejarah kesihatan keluarga) semasa memeriksa anak kecil anda. Ini akan memudahkan doktor mengesan alahan yang dialami oleh bayi anda.

  • Pengesanan pada Zaman Kanak-kanak (di bawah tiga tahun)

    Gejala alahan boleh muncul dalam pelbagai bentuk, seperti hidung atau tekak gatal, hidung tersumbat, batuk, mengi, kesukaran bernafas, serak, sakit perut, muntah, cirit-birit, mata gatal dan berair, gatal, bengkak, dan boleh menyebabkan kehilangan kesedaran pada anak. Sekiranya ini dialami oleh anak kecil anda, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

  • Pengesanan Ilmiah

    Sekiranya anak anda mempunyai alahan, anda boleh menentukan bahan apa yang menjadi faktor penyebab alahan. Beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mengetahui pencetus alergi adalah:

Ujian tusukan kulit(Ujian tusukan kulit)Terdapat dua cara untuk melakukan ujian kulit, pertama, setetes cecair dari alergen digunakan atau diteteskan pada kulit si kecil, dengan tusukan kecil pada kulit terlebih dahulu. Walaupun kaedah kedua adalah sebilangan kecil cecair alergen disuntik ke dalam kulit bayi, ujian ini agak menyengat tetapi tidak menyakitkan. Kemudian, tunggu lebih kurang 15 minit. Sekiranya terdapat lebam merah seperti gigitan nyamuk disertai dengan bengkak dan gatal, maka hasil ujiannya adalah positif. Dalam beberapa kes, ujian ini boleh menjadi kaedah yang paling tepat dan berpatutan untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai alahan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa hasil ujian tusukan kulit yang positif tidak secara automatik mendiagnosis alergi, terutama jika tidak ada gejala alergi. Selain itu, ujian tusukan kulit yang positif juga tidak meramalkan keterukan reaksi alahan.

ujian darah. Sekiranya si kecil tidak dapat melakukan ujian tusukan kulit, maka dia boleh melakukan ujian darah. Dalam ujian ini, darah bayi anda akan diperiksa dan sistem ketahanannya akan dianalisis sebagai tindak balas terhadap alergen. Sampel darah untuk anak kecil anda biasanya diambil dari belakang tangan. Kerana kulit mereka boleh mati rasa setelah diberi semburan atau krim khas sebelum mengambil sampel darah. Untuk ujian darah, memerlukan beberapa hari untuk mengesahkan keputusan dan harganya lebih tinggi daripada ujian tusukan kulit. Risiko yang timbul adalah sakit atau pendarahan di tempat suntikan. Pengsan juga boleh berlaku semasa ujian darah.

Ujian tampalan kulit. Ujian ini menentukan alergen apa yang menyebabkan dermatitis kontak. Doktor akan meletakkan sejumlah kecil alergen pada kulit bayi, kemudian menutupnya dengan pembalut. Selepas itu, doktor akan memerhatikan reaksi si kecil anda selepas 48 hingga 96 jam. Sekiranya si kecil anda alergi terhadap alergen yang melekat, akan timbul ruam pada bahagian kulit di mana alergen itu melekat.

Setelah mengetahui bagaimana mengesan alahan pada kanak-kanak lebih awal, anda tidak boleh mengabaikan alahan yang dialami oleh anak kecil anda, OK? Roti. Ayuh, balas alahan dengan 3K supaya si kecil tetap ceria sepanjang hari. Kerana senyuman si kecil adalah kebahagiaan terbesar bagi ibu.