Kesihatan

Petua Berpuasa untuk pesakit kencing manis yang Penting untuk Tahu

Puasa di bulan Ramadhan adalah ibadah wajib yang mesti dilaksanakan oleh semua umat Islam. Namun, bagi pesakit diabetes, berpuasa boleh menyebabkan komplikasi berbahaya jika tidak dilakukan dengan betul.

Ketika berpuasa, pesakit diabetes lebih berisiko untuk meningkatkan atau menurunkan kadar gula darah. Keadaan ini dapat membuat pesakit diabetes rentan terhadap komplikasi diabetes, seperti hipoglikemia, hiperglikemia, ketoasidosis diabetes, dan dehidrasi.

Petua Berpuasa untuk pesakit kencing manis

Berikut adalah beberapa petua berpuasa untuk pesakit kencing manis yang perlu anda ketahui:

1. Rujuk doktor

Sebelum memutuskan untuk berpuasa pada bulan Ramadan, pesakit diabetes harus terlebih dahulu berunding dengan doktor mereka. Doktor dapat memeriksa keadaan badan dan kadar gula dalam darah, dan juga memberi cadangan untuk berpuasa dengan betul.

2. Elakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan lemak

Semasa berbuka puasa, elakkan memakan makanan yang mengandungi karbohidrat sederhana, seperti nasi dan roti putih. Makanan ini dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat, meningkatkan risiko hiperglikemia atau peningkatan kadar gula dalam darah.

Sebaliknya, makan makanan yang tinggi protein, dan karbohidrat kompleks. Selain itu, orang yang berpuasa juga tidak digalakkan makan makanan berlemak ketika berbuka puasa

3. Kurangkan aktiviti fizikal

Semasa berpuasa, pesakit diabetes juga disarankan untuk tidak melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan. Sebabnya, melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan atau keletihan semasa berpuasa boleh menyebabkan hipoglikemia. Hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula darah berada di bawah normal.

4. Penuhi pengambilan cecair anda

Pesakit kencing manis cenderung menjadi dehidrasi kerana tahap gula dalam darah terlalu tinggi dan badan mengalami dehidrasi. Ketika berpuasa, badan secara automatik tidak mendapat pengambilan cecair yang mencukupi, sehingga akan memburukkan lagi keadaan.

Oleh itu, pengambilan cecair yang mencukupi semasa berbuka puasa dan sahur dapat membuat tubuh mengelakkan dehidrasi semasa berpuasa. Namun, elakkan minum minuman yang terlalu manis atau berkafein, kerana kedua-dua jenis minuman berisiko menyebabkan dehidrasi.

5. Ketahui gejala gula darah rendah

Sekiranya anda merasakan beberapa simptom, seperti keringat sejuk, gemetar, dan pening, segera hentikan puasa. Gejala ini boleh menjadi tanda bahawa tubuh mengalami hipoglikemia. Untuk mengatasinya, cubalah minum makanan dan minuman bergula yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, seperti gula-gula, teh manis, dan jus buah.

Selain itu, pesakit diabetes juga perlu terus memantau kadar gula darah dan menyesuaikan dos ubat diabetes yang digunakan ketika berpuasa.

Petua berpuasa untuk pesakit kencing manis di atas boleh menjadi panduan untuk berpuasa dengan selamat. Tetapi perlu diingat, jika kadar gula darah anda 300 mg / dl, maka segera batalkan puasa. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap hipoglikemia atau hiperglikemia.

Puasa adalah wajib bagi semua umat Islam, namun, anda yang menderita diabetes harus mempertimbangkan semula sebelum menerimanya.

Oleh itu, pesakit diabetes disarankan untuk menjalani pemeriksaan perubatan dan berjumpa doktor sekurang-kurangnya 1-2 bulan sebelum berpuasa.