Kesihatan

Berikut adalah 4 Jenis Makanan yang Menyebabkan Diabetes

Terdapat pelbagai faktor risiko diabetes, salah satunya adalah pola makan dan menu yang salah. Selain pengambilan yang kaya dengan gula dan makanan ringan, Terdapat beberapa jenis makanan penyebab diabetes yang anda perlukan untuk membatasi penggunaannya. Apakah makanan ini? Mari lihat artikel berikut.

Diabetes, sama ada diabetes jenis 1 atau jenis 2, berlaku apabila badan mengalami kesukaran menggunakan insulin atau tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi. Ini kemudian akan menyebabkan kadar gula darah (glukosa) menjadi tinggi.

sekarangBeberapa jenis makanan diketahui menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat dan boleh mengganggu prestasi insulin, sehingga meningkatkan risiko diabetes.

Jenis Makanan yang Menyebabkan Diabetes

Diet yang betul dengan kombinasi karbohidrat, lemak, serat dan protein yang sihat adalah kunci untuk menjaga keseimbangan kadar gula dalam darah. Sebaliknya, makanan yang menyebabkan diabetes umumnya berasal dari karbohidrat dan lemak yang tidak sihat.

Beberapa kumpulan makanan yang boleh menyebabkan diabetes adalah:

1. Makanan yang tinggi karbohidrat

Nasi putih, tepung gandum, pasta, roti, dan kentang goreng adalah makanan yang tinggi karbohidrat dan rendah serat. Makanan jenis ini boleh menyebabkan kadar gula dalam darah tinggi, kerana karbohidrat di dalamnya mudah dicerna oleh badan dan berubah menjadi glukosa dengan lebih cepat.

Agar risiko diabetes dapat diminimumkan, disarankan untuk mengurangkan bahagian pengambilannya. Sebaliknya, anda boleh mengambil oatmeal, kacang, ubi jalar rebus, roti gandum tanpa gula, dan makanan yang berasal dari biji-bijian, seperti beras perang.

2. Makanan yang tinggi lemak tepu dan lemak trans

Lemak jenuh dan lemak trans tidak secara langsung membuat kenaikan gula darah, tetapi mereka diketahui dapat meningkatkan kadar kolesterol darah dan menyebabkan ketahanan insulin, meningkatkan risiko diabetes.

Jenis lemak ini terdapat dalam daging merah, daging olahan, mentega, selai kacang, krimer, keju, tenusu tinggi lemak, makanan segera, kerepek kentang, dan kek.

Sebagai pengganti makanan yang kurang sihat ini, anda boleh makan ikan, tauhu, alpukat, dan kacang-kacangan, seperti edamame atau badam.

3. Buah kering dan buah tin

Buah kering umumnya mempunyai kandungan gula yang tinggi. Contohnya ialah kismis atau anggur kering. Kismis mengandungi lebih banyak karbohidrat daripada anggur segar.

Selain buah kering, buah tin, buah beku dibuat smoothie dan jus buah juga termasuk dalam pengambilan pencetus diabetes yang mesti dielakkan atau terhad dalam penggunaan.

Anda masih boleh makan buah, cuma anda perlu memilih dengan teliti. Pilih buah-buahan dengan kandungan gula rendah, seperti epal, strawberi, pir, jeruk, semangka, dan kiwi.

4. Minuman ringan manis

Minuman manis dengan gula termasuk dalam kategori diabetes mencetuskan pengambilan yang harus dielakkan. Ini termasuk teh manis, teh buih, minuman coklat, dan kopi yang dicampurkan dengan sirap, gula, atau karamel. Minuman tenaga dan minuman ringan juga termasuk dalam kategori ini. Anda juga boleh mencuba minum teh herba, seperti teh dari kulit manggis.

Minuman ini mengandungi karbohidrat tinggi yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Mereka juga sarat dengan fruktosa, yang sering dikaitkan dengan ketahanan insulin dan kegemukan, dengan penyakit lemak hati atau hati berlemak.

Sementara minuman yang disyorkan untuk dimakan termasuk air dan teh atau kopi tanpa gula.

Dengan mengetahui pelbagai jenis makanan yang menyebabkan diabetes, mulailah mengurangkan atau mengelakkan pengambilannya untuk mencegah diabetes. Selain mencegah diabetes, menjauhkan diri dari jenis makanan yang menyebabkan diabetes juga dapat mengekalkan kadar gula darah yang stabil.

Maksimumkan usaha pencegahan diabetes dengan melakukan senaman secara teratur, tidak merokok, memeriksa gula darah secara berkala, dan memeriksa keadaan kesihatan secara berkala kepada doktor.