Kesihatan

Mengenal Vaksin Sputnik untuk COVID-19

Kebelakangan ini banyak perbincangan mengenai vaksin Sputnik. Vaksin Sputnik V, juga dikenal sebagai Gam-COVID-Vac, adalah vaksin COVID-19 yang dihasilkan oleh Gamaleya Research Institute, Rusia.

Hingga kini, belum ada pengesahan atau pemberitahuan resmi dari pemerintah mengenai penggunaan vaksin Sputnik di Indonesia. Namun, ada kemungkinan vaksin ini akan digunakan oleh pemerintah dalam program vaksinasi COVID-19.

Perkara Vaksin Sputnik

Berikut adalah beberapa perkara mengenai vaksin Sputnik yang harus anda ketahui:

1. Bahan asas

Vaksin Sputnik menggunakan adenovirus 26 dan adenovirus 5, yang tergolong dalam kumpulan virus yang menyebabkan jangkitan pernafasan, sebagai vektor protein untuk virus Corona.

Vektor itu sendiri adalah virus yang dimodifikasi sehingga dapat memasuki sel-sel tubuh manusia tetapi tidak dapat membiak. Vektor Adenovirus 26 dan adenovirus 5 digunakan untuk mengangkut bahan genetik virus Corona kepada penerima vaksin.

2. Bagaimana ia berfungsi

Setelah vaksin Sputnik disuntik, vektor yang mengandungi kepingan gen virus Corona akan memasuki sel-sel badan. Selepas itu, sel-sel tubuh dapat membaca sekeping gen dan menghasilkan protein virus Corona. Walau bagaimanapun, protein ini tidak akan menyebabkan jangkitan.

Dengan protein ini, tubuh sebenarnya akan menyedari bahawa ada benda asing dan mula menghasilkan antibodi untuk melawannya. Oleh itu, jika di masa depan tubuh dijangkiti virus Corona hidup, sistem kekebalan tubuh sudah memiliki antibodi yang dapat mengenali dan melawannya, sehingga penyakit COVID-19 dapat dicegah.

3. Ujian klinikal

Vaksin Sputnik telah melalui ujian klinikal fasa III yang melibatkan 40,000 orang di Rusia. Peserta dalam percubaan klinikal vaksin Sputnik terdiri daripada lelaki dan wanita dengan lingkungan umur 18 tahun hingga 60 tahun ke atas.

Di samping itu, sekitar 24% penerima vaksin adalah orang yang mempunyai penyakit bersama, termasuk diabetes, darah tinggi, obesiti, dan penyakit jantung iskemia.

Peserta ujian klinikal vaksin Sputnik adalah orang yang tidak pernah dijangkiti virus Corona, tidak mempunyai hubungan dekat dengan pesakit COVID-19, tidak mengalami alergi terhadap kandungan vaksin ini, dan saat ini tidak mengalami jangkitan pernafasan.

Vaksin Sputnik diberikan dalam dua dos, masing-masing dos mengandung 0,5 ml. Dos pertama diberikan menggunakan vektor adenovirus 26 (Ad26), kemudian dalam jangka waktu 21 hari, dos kedua vaksin Sputnik diberikan menggunakan adenovirus 5 (Ad5).

4. Hasil percubaan klinikal

Berdasarkan ujian klinikal yang telah dijalankan, vaksin Sputnik menunjukkan kesan perlindungan yang kuat pada semua peringkat umur.

Hasil ujian klinikal juga menunjukkan bahawa sistem imun akan menghasilkan antibodi terhadap virus yang menyebabkan COVID-19 setelah 18 hari dari dos pertama.

Namun, kerana jenis vektor pada setiap dos yang disuntikkan berbeza, tindak balas imun dari pemberian vaksin Sputnik akan lebih kuat dan tahan lama setelah suntikan vaksin kedua.

Keberkesanan atau tahap keberkesanan vaksin Sputnik untuk mencegah COVID-19 mencapai 91.6%. Walaupun kira-kira 8.4% peserta ujian klinikal dijangkiti SARS-CoV-2, tidak ada yang mengalami gejala sederhana atau teruk dan memerlukan rawatan di hospital.

5. Kesan sampingan

Semasa ujian klinikal, kesan sampingan yang biasa dialami oleh penerima vaksin Sputnik adalah sakit di tempat suntikan, selesema, demam, sakit kepala, dan keletihan.

Walaupun terdapat beberapa laporan kesan sampingan yang membawa maut, ia berlaku pada orang yang mempunyai komorbiditi yang teruk, jadi kesan sampingan ini tidak dapat dikaitkan secara langsung dengan vaksin Sputnik.

Vaksin Sputnik dan vaksin COVID-19 yang lain diharapkan dapat menjadi penyelesaian untuk menghentikan wabak ini. Namun, pemberian vaksin tetap harus disertai dengan penerapan protokol kesihatan untuk mencegah penularan virus Corona.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vaksin Sputnik atau vaksin lain yang telah disahkan digunakan di Indonesia, anda boleh bertanya kepada doktor anda mengenai aplikasi ALODOKTER.