Kehidupan yang sihat

Jus Sihat Lebih Bermanfaat Sekiranya Anda Memperhatikan Peraturan Berikut

Jus sihat menjadi salah sehala yang mana seronok menikmati buah-buahan dan sayur-sayuran. Walaupun kehilangan serat, tetapi jus dari buah-buahan dan sayur-sayuran ini masih mengandungi sebahagian besar vitamin, mineral, fitonutrien. Jadi, apa faedah yang dapat diperoleh daripada memakan jus yang sihat?

Memproses buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi jus diyakini dapat mempermudah tubuh menyerap nutrien dan mempermudah prestasi sistem pencernaan. Namun, banyak yang berpendapat bahawa memakan buah dan sayur dalam bentuk semula jadi masih lebih baik daripada jus. Pendapat ini berdasarkan anggapan bahawa serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang digunakan sebagai jus cenderung menurun.

Khasiat Jus Sihat untuk badan

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda perolehi dari pengambilan jus yang sihat:

 • Melancarkan sistem pencernaan

  Mengonsumsi jus yang sihat juga dipercayai dapat melancarkan sistem pencernaan, ini kerana nutrien yang terdapat di dalam jus mudah diserap oleh tubuh. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengambilan jus secara berkala dapat menyuburkan bakteria baik dalam usus. Walaupun begitu, anda juga disarankan untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran utuh untuk mendapatkan lebih banyak serat.

 • Menurunkan berat badan

  Jus sihat yang dibuat dari buah-buahan dan sayur-sayuran sering digunakan sebagai cara untuk menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat bahawa jus bukan satu-satunya pengambilan makanan. Kerana, jika anda hanya bergantung pada jus, ia boleh menyebabkan tubuh kekurangan kalori dan protein haiwan yang membuat anda kehilangan jisim otot.

 • Meningkatkan sistem imun

  Siapa yang tidak tahu bahawa jus buah dan sayur adalah sumber vitamin dan mineral yang kaya. Oleh itu, pengambilan jus secara berkala bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun dan membantu melawan virus penyebab penyakit.

 • Melegakan keradangan

  Tidak hanya meningkatkan sistem kekebalan tubuh, jus juga berguna untuk mengurangkan keradangan pada penderita artritis. Ini kerana jus buah dan sayur mengandungi antioksidan yang tinggi, sehingga dapat membantu tubuh mengurangkan keradangan. Menurut penyelidikan di Korea Selatan, manfaat ini juga dapat mengurangkan risiko terkena barah.

Cara Memakan Jus Sihat untuk Hasil yang Optimum

Mengonsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran dalam bentuk jus dianggap mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, terutama jika seseorang tidak menyukai atau tidak dapat memakannya secara langsung. Namun, pastikan untuk memperhatikan perkara berikut ketika memakan jus:

 • Perhatikan jumlah kalori

  Untuk mengawal jumlah kalori dalam jus sihat anda, gunakan sayur sebagai bahan utama. Sekiranya anda memerlukan perasa, anda boleh menambah satu jenis buah sahaja. Untuk mendapatkan pengambilan protein, beberapa bahan yang boleh dijadikan pilihan tambahan adalah biji rami, yogurt, atau susu badam.

 • Segera selesaikan jus sihat yang telah dibuat

  Masa terbaik untuk mendapatkan faedah jus sihat yang anda buat adalah sebaik sahaja jus dibuat. Oleh itu, cubalah membuat jus yang sihat secukupnya. Jangan simpan jus untuk diminum di kemudian hari kerana boleh menjadikannya tempat pembiakan bakteria.

 • Jangan membazir

  Pengurangan serat setelah buah dan sayur dijadikan jus sebenarnya cukup masuk akal. Oleh itu, ke mana perahan serat buah dan sayur dalam jus yang sihat? Ternyata sebahagian besar serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran ini ditinggalkan di dalam timbunan jus. Oleh itu, jangan buang timbunan jus terlebih dahulu kerana di situlah salah satu tujuan utama yang dicari dari buah-buahan dan sayur-sayuran, iaitu serat.

Mengonsumsi jus yang sihat untuk menjaga kesihatan dianggap baik untuk dilakukan sepanjang anda mengikuti gaya hidup sihat yang lain. Gaya hidup sihat yang disebut di sini adalah untuk terus makan makanan sesuai dengan keperluan tubuh, bersenam secara teratur, dan cukup istirahat. Sekiranya jus sihat digunakan untuk tujuan menguruskan penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu.