Kehidupan yang sihat

Kondom digunakan berkali-kali, tidak mengapa?

Penggunaan kondom semasa hubungan seksual cukup berkesan untuk mencegah kehamilan dan jangkitan kelamin. Walau bagaimanapun, atas sebab kecekapan, masih ada sebilangan orang yang berfikir untuk menggunakan kondom yang sama berulang kali. Bolehkah ini dilakukan?

Kondom adalah kaedah kontraseptif yang paling mudah diperoleh dan harganya berpatutan. Di samping itu, kondom mempunyai kesan sampingan yang minimum dan mudah digunakan. Walaupun kondom mudah digunakan, sebenarnya tidak sedikit orang yang masih melakukan kesalahan dalam penggunaan kondom.

Kesalahan yang sering dilakukan ialah membeli kondom dengan ukuran yang salah, tidak mencabut kondom dengan betul, menggunakan lebih daripada satu kondom, dan menggunakan kondom yang sama lebih dari sekali.

Fakta Penggunaan Kondom Berulang

Secara umum, kondom terbahagi kepada dua jenis, iaitu kondom lelaki yang digunakan untuk menutup zakar dan kondom wanita yang digunakan di dalam vagina. Mungkin masih banyak orang yang berpendapat bahawa kedua-dua jenis kondom ini boleh dicuci dan digunakan berkali-kali.

Sebenarnya, kondom lelaki dan kondom wanita adalah alat kontraseptif sekali pakai dan tidak boleh digunakan berkali-kali. Daripada berjimat, penggunaan kondom berulang kali sebenarnya dapat mengurangkan tahap keberkesanannya.

Kondom yang kini banyak terdapat di pasaran biasanya terbuat dari getah atau poliuretana. Mencuci kondom dengan sabun dan air boleh merosakkan kekuatan bahan kondom, menjadikan kondom akan pecah dan terkoyak semasa digunakan.

Ini menjadikan fungsi kondom untuk mencegah kehamilan dan penularan penyakit menular seksual tidak optimum. Jadi, kondom lelaki dan kondom wanita mesti dibuang ke tong sampah selepas digunakan, ya.

Petua Menggunakan Kondom dengan betul

Selain penggunaan tunggal, ada petua lain untuk menggunakan kondom yang mesti digunakan agar fungsinya benar-benar berkesan. Inilah cara menggunakan kondom dengan cara yang betul:

  • Jangan gunakan kondom yang rosak atau telah tamat tarikh luputnya.
  • Buka kondom dengan berhati-hati untuk mengelakkan terkoyak.
  • Letakkan kondom pada zakar yang tegak. Letakkan kondom di hujung kepala zakar dan perlahan-lahan buka kondom sehingga menutup seluruh permukaan zakar. Tinggalkan ruang di hujung kondom yang tidak mempunyai penahan sperma.
  • Tanggalkan kondom ketika zakar masih tegak atau selepas ejakulasi.
  • Pegang bahagian bawah kondom, yang berada di pangkal zakar, untuk mengeluarkannya.
  • Ikat pangkal kondom, bungkus dengan tisu atau plastik, dan segera buang kondom bekas ke tong sampah.

Kondom lelaki dan wanita tidak boleh digunakan berkali-kali dan harus dibuang selepas digunakan. Pastikan juga anda menggunakan petua untuk menggunakan kondom yang betul untuk mengurangkan kebimbangan dijangkiti penyakit kelamin atau kehamilan yang tidak diingini.

Sekiranya anda merasa sukar kerana anda harus membeli dan membuang kondom, anda boleh memilih jenis kontrasepsi lain yang juga berpatutan, seperti diafragma atau topi serviks. Walau bagaimanapun, keberkesanan kedua-dua jenis kontraseptif ini tidak setinggi kondom yang digunakan dengan betul dan betul.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan kondom atau bingung memilih pil perancang yang sesuai untuk anda atau pasangan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, OK?