Keluarga

Anak Kecil Anda enggan bersekolah? Inilah cara untuk memujuknya

Anak enggan pergipergi ke sekolah boleh menjadi perkara yang cukup mengelirukanuntuk ibu bapa. Namun, jika Ibu dan Ayah menggunakan beberapa petua ini, si kecil anda akan benar-benar begitu semangat untuk sekolah.

Kanak-kanak yang tidak mahu bersekolah boleh disebabkan oleh beberapa perkara, misalnya menjadi mangsa buli (membuli) di sekolah, menonton membuli yang membuatnya gugup, menghadapi masalah dengan mata pelajaran tertentu, mempunyai masalah dengan guru, takut diminta menulis di papan hitam, atau enggan melakukan tugasan yang menurutnya sukar.

Bagaimana meyakinkan anak-anak mahu Pergi ke sekolah

Anak anda mungkin enggan ke sekolah kerana sakit perut, pening, atau sakit kepala. Sekiranya ini berlaku, Ibu dan Bapa harus terlebih dahulu mengesahkan keadaan Si Kecil, dan jika perlu, berjumpa dengan pakar pediatrik.

Namun, jika anak anda enggan ke sekolah tanpa sakit, Ibu dan Ayah boleh melakukan cara berikut untuk memujuknya pergi ke sekolah:

1. Jemput anakbercakap

Perkara pertama yang dapat dilakukan oleh Ibu dan Ayah untuk menangani anak kecil anda yang enggan ke sekolah adalah bercakap dengannya. Tanyakan kepadanya apa yang membuatnya tidak mahu pergi ke sekolah, misalnya jika ada sesuatu yang menakutkannya di sekolah.

Dengarkan penjelasan anak anda tanpa menilai atau memperkecilkan alasannya. Selepas itu, Ibu dan Ayah dapat mencari jalan penyelesaian. Yakinkan si kecil bahawa dia dapat menangani ini dan semuanya akan baik-baik saja. Jangan lupa memberitahunya bahawa Ibu dan Ayah akan sentiasa ada untuk menolongnya.

2. Beri anak hadir

Sekiranya anak kecil anda tidak mahu bersekolah, Ibu atau Ayah mungkin dapat memikat hadiah kepadanya. Tidak perlu hadiah yang besar atau mahal, cukup berikan hadiah sederhana, seperti makanan kegemarannya atau elaun untuk bermain alat selepas sekolah.

3. Beriberitahu anak-anakbahawa terdapat banyak perkara yang menyeronokkan dia buat di sekolah

Ibu dan Ayah dapat memberitahu anak kecil anda bahawa akan ada banyak perkara menyeronokkan yang dapat dilakukannya di sekolah, seperti berbual dengan rakan, mempelajari subjek kegemarannya, dan bermain dengan rakan semasa rehat. Dengan cara itu, anak kecil anda akan teruja untuk kembali ke sekolah.

Setelah Si Kecil akhirnya mahu ke sekolah, Ibu dan Ayah dapat bertanya kepada guru tentang apa yang mungkin menyebabkan Si Kecil enggan ke sekolah. Tanyakan apakah ada yang menakutkannya atau ada rakan yang mengganggunya di sekolah.

sekarangBerikut adalah beberapa cara untuk meyakinkan anak-anak untuk bersekolah. Jadi, Ibu dan Ayah, jangan bingung lagi apabila anak kecil anda tidak mahu ke sekolah, apatah lagi memarahi dia.

Namun, jika setiap hari anak kecil anda selalu enggan pergi ke sekolah dan memerlukan banyak usaha untuk memujuknya, terutama jika dia selalu kelihatan suram, sedih, takut, atau menjadi mengigau dan mengalami masalah tidur lena, anda harus memeriksa si kecil dengan ahli psikologi.