Keluarga

Petua Menyikat Gigi Anak dengan Selamat

Menyikat Gigi kanak-kanak perlu dilakukan sejak gigi pertama meletus. Rawatan awal diperlukan agar kebersihan gigi kanak-kanak dijaga dan dapat tumbuh dengan sihat.

Apabila gigi pertama anak mula tumbuh, ibu bapa perlu menolong anak mereka menggosok gigi. Bimbing anak dari awal sehingga dia dapat menggosok giginya sendiri dengan baik. Biasanya, kanak-kanak sudah mula menggosok gigi sendiri sekitar usia 6 tahun.

Kaedah Menyikat Gigi Kanak-kanak

Cara menggosok gigi anak sedikit berbeza dengan cara menggosok gigi orang dewasa, terutama ketika gigi anak baru tumbuh. Semasa anak anda baru tumbuh gigi, gunakan petua berikut untuk menggosok giginya:

1. Pilih berus gigi dengan bulu lembut

Pilih berus gigi khusus untuk kanak-kanak, dengan bulu sikat gigi yang lembut, hujung kepala yang kecil, dan pemegang yang cukup panjang untuk digenggam oleh kanak-kanak. Berus gigi hanya boleh digunakan selama 3 bulan. Selepas itu, ganti dengan berus gigi baru.

Bulu sikat gigi yang lembut dapat membuat anak merasa lebih selesa. Bulu lembut juga lebih selamat daripada bulu yang kaku atau kasar, kerana tidak mencederakan gusi dan tidak menyebabkan kerosakan gigi kerana geseran bulu.

Satu perkara yang perlu anda ingat, jangan gunakan satu berus gigi bersama.

2. Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida

Pilih juga ubat gigi khas untuk kanak-kanak. Terdapat banyak ubat gigi dengan rasa buah yang disukai oleh kanak-kanak, seperti strawberi, jeruk, atau anggur. Namun, jangan hanya memperhatikan rasanya. Perkara yang paling penting ialah ubat gigi untuk kanak-kanak mesti mengandungi fluorida.

Kandungan fluorida Ubat gigi membantu menjaga gigi dari rongga, menghalang pertumbuhan bakteria, dan menguatkan gigi. Ubat gigi yang tidak mengandungi fluorida hanya untuk membantu membersihkan gigi, bukan untuk melindungi gigi atau mencegah rongga.

Kandungan fluorida pada ubat gigi yang selamat untuk kanak-kanak berumur 6-36 bulan adalah 0.1 mg. Sementara kandungannya fluorida yang selamat untuk kanak-kanak berumur 3-6 tahun ialah 0.25 mg. Secara amnya, dos selamat yang digunakan untuk mencegah rongga ialah 0,05 mg / kgBW (kilogram berat badan).

3. Sesuaikan ukuran ubat gigi mengikut usia anak

Anda juga perlu memperhatikan jumlah ubat gigi yang digunakan. Apabila gigi pertama muncul pada usia 6 bulan - 3 tahun, gunakan sedikit ubat gigi, seukuran sebiji beras. Apabila kanak-kanak berumur 3-6 tahun, tingkatkan jumlah ubat gigi dengan saiz kacang.

Ajar anak anda untuk meludah setelah menggosok giginya supaya dia tidak menelan ubat gigi. Namun, anda tidak perlu risau sekiranya anak anda menelan ubat gigi, asalkan jumlahnya berada dalam had normal, mengikut pengiraan umur dan berat badan.

4. Pilih masa yang tepat untuk menggosok gigi

Sebaiknya gosok gigi pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Gosok gigi anak anda perlahan-lahan, selama 2-3 minit. Gosok gigi anak anda dengan perlahan dapat membersihkan kotoran pada giginya tanpa menyebabkan kecederaan pada gusi.

Gigi bayi pertama anak biasanya muncul pada usia 3-8 bulan. Anda boleh mula membersihkan gigi anak anda menggunakan kain kasa atau kain lembut yang melilit jari telunjuk. Seterusnya, lap permukaan gigi anak dengan jari telunjuk.

Setelah gigi depan bayi anak anda berkembang sepenuhnya, anda boleh mula memperkenalkannya pada berus gigi. Pada mulanya, gosok gigi hanya dengan air. Sekiranya anak anda biasa dan selesa menggosok gigi, anda boleh memperkenalkannya dengan ubat gigi.

Ibu bapa perlu memperhatikan kesihatan gigi dan mulut anak mereka sejak gigi pertama muncul, bermula dari menggosok giginya, mengajarnya cara menggosok gigi, mengingatkannya untuk menggosok gigi ketika dia dapat menggosok gigi sendiri. Dan jangan lupa, periksa gigi anak anda secara berkala ke doktor gigi.

Ditulis oleh:

drg. Robbykha Rosalien, M.Sc

(Doktor gigi)