Kehidupan yang sihat

Kepentingan Pengambilan Vitamin C dan Zink sebelum Puasa Ramadan

Sebelum melakukan aktiviti berpuasa selama satu bulan, Keperluan untuk vitamin C dan Zinc sangat diperlukan untuk memastikan sistem ketahanan badan sentiasa terkawal menjalankan aktiviti harian. Persiapan ini juga sangat penting untuk menghadapi puasa Ramadan dengan stamina yang berterusan.

Untuk menyokong persiapan menyambut puasa Ramadan, umat Islam yang menjalankan ibadah puasa memerlukan pengambilan nutrien yang baik. Sebabnya, pemakanan yang buruk boleh menyebabkan penurunan daya tahan tubuh, mudah terkena penyakit, gangguan perkembangan fizikal dan mental, dan penurunan produktiviti. Nutrien yang diperlukan badan adalah karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral. Kita boleh mendapatkan pelbagai nutrien ini dengan memakan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran hingga buah-buahan. Makanan tambahan vitamin juga dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan anda.

Salah satu nutrien yang diperlukan untuk menyiapkan puasa adalah vitamin C dan zink. Vitamin C adalah nutrien yang paling berkesan untuk melindungi sistem imun, mencegah penyakit kardiovaskular, masalah kehamilan, penyakit mata, dan masalah kulit. Vitamin C membantu melindungi sel tubuh, menjaga kesihatan tulang, dan meningkatkan penyerapan zat besi dari pelbagai sumber makanan. Vitamin C juga merupakan antioksidan yang dapat melindungi dari kerusakan yang disebabkan oleh radikal bebas, serta bahan kimia toksik dan bahan pencemar seperti asap rokok.

Sementara zink diperlukan oleh tubuh untuk membantu proses pertumbuhan tubuh, menjaga kesihatan, dan meningkatkan sistem ketahanan badan atau ketahanan badan. Gabungan kedua nutrien ini sangat baik untuk mengatasi gejala kekurangan nutrien seperti keletihan, kelemahan, mengantuk, sembelit, pening, hingga dehidrasi, yang biasanya dialami oleh orang yang berpuasa. Lebih-lebih lagi, sistem imun yang baik pastinya dapat mengelakkan anda daripada menderita penyakit yang boleh mengganggu puasa.

Sumber Vitamin C dan Zink

Anda boleh mendapatkan vitamin C dan zink dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa buah yang mengandung vitamin C termasuk jeruk, jambu biji, kiwi, tembikai, stroberi, pepaya, mangga, dan nanas. Sementara sayur-sayuran yang mengandung vitamin C termasuk kubis, brokoli, ubi jalar, kembang kol, dan lada merah. Makanan yang mengandungi banyak zink termasuk tiram, kepiting, udang galah, ayam, daging lembu, kacang, cendawan, gandum, bijirin, susu, dan yogurt.

Anda juga boleh mendapatkan vitamin C dan zink dengan mengambil makanan tambahan. Beberapa produk suplemen multivitamin juga menawarkan kelebihan vitamin C dan zink dalam satu tablet.

Petua Sihat untuk Berpuasa

Agar ibadah puasa anda dapat berjalan dengan lancar, berikut adalah beberapa petua yang dapat menyokong persiapan puasa dan semasa menjalani ibadah puasa anda.

  • Bagi anda yang mempunyai keadaan khas, seperti wanita hamil atau pesakit kencing manis, disarankan berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk berpuasa.
  • Tingkatkan pengambilan cecair sama ada sebelum puasa Ramadan atau semasa berpuasa. Air pada waktu subuh dan berbuka puasa, juga pada waktu malam dapat menjadi pilihan yang baik untuk mengelakkan anda menjadi kering semasa berpuasa.
  • Makan makanan berkhasiat di suhoor dan iftar atau makan malam, dan lengkapkan pengambilan nutrien untuk mengekalkan sistem imun anda. Elakkan pengambilan makanan segera dan kafein.
  • Bukan hanya pengambilan makanan, latihan fizikal seperti senaman juga penting untuk menyokong kesihatan badan sebelum dan semasa berpuasa. Tetapi ketika berpuasa, sesuaikan jenis latihan dengan keadaan anda, latihan ringan seperti berjalan kaki atau berjoging dapat menjadi pilihan yang baik.

Mengekalkan pengambilan vitamin dan mineral yang seimbang adalah cara yang baik untuk menyiapkan badan untuk berpuasa sebulan penuh. Sekiranya anda tidak dapat memenuhi keperluan makanan dan minuman yang anda makan, makanan tambahan vitamin dan mineral boleh menjadi pilihan anda untuk mengekalkan tubuh yang sihat sebelum berpuasa. Persiapan dan ketahanan fizikal secara total tentunya juga perlu ditingkatkan agar ibadah tidak terganggu kerana kesihatan anda yang merosot. Kerana semua perkara baik mesti dimulakan dengan persiapan yang baik.