Kesihatan

Cara Mengawal Gula Darah untuk Hidup Lebih Sihat

Diabetes adalah gangguan metabolik yang menyebabkan kadar gula darah dalam badan menjadi terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, Dengan menjalani rawatan secara teratur sambil menerapkan gaya hidup sihat, gula darah dapat dikawal.

Gaya hidup dan kesihatan tubuh biasanya menjadi tumpuan perhatian bagi penderita diabetes tipe 1 atau diabetes tipe 2. Dengan mengamalkan gaya hidup sihat, anda masih boleh bergerak dan menjalani kehidupan yang normal dan produktif.

Pelbagai Cara Mengawal Gula Darah

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui dalam mengawal gula darah dan diabetes, iaitu:

 • Makan dengan sihat

  Apa yang anda makan boleh mempengaruhi tahap gula dalam darah. Oleh itu, menjaga pengambilan makanan sangat penting bagi pesakit kencing manis. Sebaiknya makan banyak sayur-sayuran, buah, sumber serat, ikan yang mencukupi, dan kurangkan makanan yang tinggi gula, daging olahan, makanan olahan, dan makanan olahan masin. Jangan lupa memasukkan bijirin penuh dan susu atau daging tanpa lemak dan elakkan minuman dengan pemanis tambahan, termasuk minuman berkafein. Pelajari juga cara mengira saiz dan bahagian karbohidrat. Yang paling penting, jangan lupa ubat yang diberikan doktor untuk mengawal gula darah anda.

 • Sukan

  Bersenam adalah bahagian penting dalam menguruskan diabetes dan juga cara mudah untuk menjalani kehidupan yang sihat. Semasa anda bersenam, otot anda menggunakan gula (glukosa) untuk tenaga. Badan juga menggunakan insulin dengan lebih cekap. Akibatnya, kadar gula dalam darah akan turun. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menentukan senaman apa yang sesuai dan berapa lama. Periksa juga kadar gula darah anda sebelum dan selepas bersenam.

 • Rutin pemeriksaan

  Dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala sekurang-kurangnya setiap enam bulan, termasuk pemeriksaan penyakit jantung, pengukuran kolesterol dan tekanan darah, serta pemeriksaan fisik lain seperti mata, gigi, dan kaki.

 • Kurangkan tekanan

  Tekanan dianggap membuat kadar gula dalam darah meningkat, ini kerana hormon yang dihasilkan di dalam badan ketika stres dapat mencegah insulin berfungsi dengan baik. membantu mengurangkan tekanan .tekanan. Di samping itu, lakukan pelbagai teknik relaksasi dan berehat secukupnya.

 • Berhenti merokok

  Merokok dapat meningkatkan risiko pelbagai komplikasi diabetes, seperti penyakit jantung, penyakit mata, strok, ginjal, saluran darah, dan kerosakan saraf. Diabetes yang merokok dinilai lebih cenderung mati akibat penyakit kardiovaskular daripada orang yang tidak merokok. Rujuk doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai cara berhenti merokok dengan betul.

Juga, hadkan pengambilan alkohol anda kerana dapat meningkatkan gula darah anda, bergantung pada berapa banyak yang anda minum. Sekiranya anda masih mahu minum alkohol, disarankan untuk tidak minum lebih dari satu gelas. Kira pengambilan alkohol sebagai pengambilan karbohidrat yang harus dibatasi setiap hari. Di samping itu, penting untuk memeriksa kadar gula darah sebelum tidur.

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan gaya hidup sihat untuk mengawal gula darah. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sewajarnya.