Kehidupan yang sihat

Pelbagai Risiko jika Mengabaikan Kelakuan Seks yang Sihat

Mengamalkan seks yang sihat bukan sahaja dapat memberikan kepuasan seksual, tetapi juga memberi manfaat kepada kesihatan tubuh. Sekiranya hubungan seks dilakukan dengan cara yang tidak sihat, risiko mendapat penyakit kelamin akan menjadi lebih tinggi.

Melakukan hubungan seks diketahui memberi banyak manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental, dari meningkatkan daya tahan, menghilangkan tekanan, hingga menjaga tekanan darah normal.

Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya dua kali seminggu dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan barah sambil mengekalkan hubungan yang harmoni antara anda dan pasangan.

Walau bagaimanapun, pelbagai faedah ini dapat diperoleh sekiranya anda dan pasangan selalu mengamalkan seks yang sihat. Sekiranya tidak, anda tidak akan mendapat faedahnya, melainkan jangkitan kelamin yang membahayakan kesihatan.

Pelbagai Risiko Sekiranya Mengabaikan Seks yang Sihat

Seks yang sihat adalah tingkah laku seks yang selamat yang dilakukan hanya dengan satu orang. Sekiranya anda seorang yang aktif secara seksual, disarankan untuk melakukan seks yang selamat dan sihat.

Sekiranya anda mengabaikan tingkah laku seksual yang sihat, anda lebih berisiko menghidap pelbagai penyakit kelamin. Berikut adalah beberapa penyakit seksual yang boleh berlaku jika anda mengabaikan seks yang sihat:

1. Gonorea

Gonorea atau gonore disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae atau gonokokus. Gonore boleh menular kepada orang lain melalui hubungan seksual, baik oral, dubur, atau vagina.

Gejala yang boleh muncul ketika seseorang terkena gonore adalah:

 • Pelepasan kehijauan tebal dari organ intim
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit di pelvis atau perut bawah
 • Bintik keluar selepas hubungan seks
 • Pendarahan antara tempoh
 • Keradangan di pinggir faraj atau vulva
 • Bengkak dan sakit tekak selepas seks oral

2. Herpes genital

Herpes adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Penyakit ini boleh menular melalui hubungan seks atau hubungan langsung dengan luka herpes.

Orang dengan herpes akan merasakan nodul putih yang dipenuhi dengan cecair jernih atau benjolan merah kecil disertai dengan rasa sakit selepas hubungan intim.

Sekiranya kulit di sekitar kemaluan pesakit melepuh, pecah, atau berdarah, keadaannya akan meninggalkan bekas luka atau bisul. Parut ini kemudian menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. Lepuh akibat jangkitan virus herpes juga dapat muncul di sekitar mulut.

Hingga kini, belum ada rawatan yang dapat menyembuhkan herpes genital sepenuhnya. Langkah rawatan secara amnya hanya untuk mengurangkan simptom.

3. Kutiliti alat kelamin

Penyakit ini disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV) yang dapat disebarkan melalui hubungan seks atau fizikal. Seseorang yang dijangkiti virus ini biasanya akan mempunyai ketuat di sekitar alat kelamin, termasuk dubur.

Namun, ketuat juga boleh muncul di bahagian badan yang lain seperti tangan, jari, telapak kaki, muka, dan leher. Ketuat yang tumbuh bukan sahaja tidak selesa, tetapi juga menyakitkan dan gatal. Tambahan pula, beberapa jenis virus HPV boleh menyebabkan barah serviks.

Selain beberapa penyakit di atas, mengabaikan seks yang sihat dengan menukar pasangan, tidak memakai kondom, dan tidak memperhatikan kesihatan diri dan pasangan anda, dapat meningkatkan risiko terkena HIV dan hepatitis B. Tingkah laku seksual yang berisiko juga dapat menyebabkan kepada kehamilan yang tidak diingini.

Lebih-lebih lagi jika anda juga melakukan seks dubur. Ini kerana bakteria dan virus dapat memasuki aliran darah dengan lebih mudah. Akibatnya, risiko kanser dubur atau HIV menjadi lebih tinggi. Selain itu, seks dubur juga dapat menyukarkan otot dubur untuk menahan najis.

Petua untuk Mempunyai Seks yang Sihat

Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan dalam menerapkan tingkah laku seksual yang sihat, termasuk:

 • Melakukan hubungan seks dengan satu orang sahaja
 • Bersihkan diri anda sebelum dan selepas hubungan intim, terutama di bahagian intim
 • Menggunakan kondom
 • Menjaga kebersihan organ penting
 • Vaksinasi
 • Periksa dengan doktor secara berkala

Nikmati seks yang sihat dengan menjaga kesihatan dan kebersihan diri dan pasangan anda. Tidak mempunyai banyak pasangan seksual dan selalu menggunakan kondom adalah cara yang betul untuk melakukan hubungan seks yang sihat.

Elakkan juga melakukan hubungan seks semasa berada di bawah pengaruh dadah atau alkohol. Perlu diingat bahawa dengan mengamalkan tingkah laku seksual yang sihat, anda dan pasangan dapat mengelakkan pelbagai penyakit kelamin yang boleh membahayakan.

Oleh itu, tidak ada salahnya untuk memastikan keadaan kesihatan seksual anda dan pasangan anda berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks.