Keluarga

Petua untuk Menjalin Hubungan Selepas Pasangan Curang

Menjalin hubungan selepas pasangan curang tidaklah mudah. Bagaimana tidak, kepercayaan yang telah diberikan kepada pasangan itu hanya dihancurkan. Walau bagaimanapun, jika anda dan pasangan anda masih mahu memperbaiki hubungan anda dan berkomitmen semula, ada beberapa petua yang boleh anda cuba untuk meneruskannya.

Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang menipu, mulai dari kurangnya keintiman atau kasih sayang, kurangnya komunikasi, kebosanan, seks yang tidak memuaskan, atau masalah tertentu, seperti ketagihan seks, alkohol, atau ubat-ubatan haram.

Perselingkuhan adalah salah satu penyebab utama keretakan atau bahkan berakhirnya hubungan. Tidak sedikit pasangan suami isteri yang bercerai setelah menghadapi perselingkuhan.

Namun, beberapa pasangan juga memutuskan untuk tinggal kerana beberapa pertimbangan, misalnya untuk masa depan anak dan keluarga mereka.

Beberapa Petua untuk Membaiki Hubungan Setelah Berselingkuh

Ketidaksetiaan dapat mencetuskan perasaan marah, malu, rasa bersalah, penyesalan, dan kemurungan. Namun, jangan terburu-buru membuat keputusan ketika anda berada di puncak emosi. Luangkan sedikit masa untuk pulih sehingga emosi anda menjadi lebih stabil dan anda dapat berfikir dengan jelas.

Sebelum memilih untuk kembali kepada pasangan yang telah menipu anda, anda harus bertanya pada diri sendiri,adakah anda benar-benar mahu memberikannya peluang dan mempercayainya lagi? Sudahkah anda memaafkan perbuatannya dan tidak memendam kemarahan?

Sekiranya jawapannya ya, ini bermakna anda sudah bersedia untuk mula berhubung dengannya. Supaya hubungan anda dapat terjalin semula dengan baik setelah berselingkuh, ada beberapa petua yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Putuskan hubungan dengan orang ketiga

Rakan curang mesti menyedari kesalahannya dan berjanji tidak akan melakukannya lagi. Salah satu bentuk tanggungjawab yang dapat dilakukan adalah memutuskan hubungan dengan orang ketiga. Mintalah dia untuk berkomitmen untuk tidak lagi berkomunikasi dengan orang itu.

Sekiranya hubungan sulit berlaku dengan rakan sekerja, hadkan komunikasi untuk hubungan kerja dan profesional.

2. Komited untuk selalu bercakap benar

Kejujuran adalah salah satu landasan hubungan yang sihat. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa bersikap jujur ​​antara satu sama lain menjadikan peluang konflik dalam hubungan menjadi lebih rendah.

Buat komitmen dengan pasangan anda untuk terbuka dan bercakap jujur ​​tentang apa yang sedang berlaku. Keterbukaan ini dapat membantu anda berdua untuk memahami perasaan masing-masing dan mengenali kesilapan masing-masing. Ini juga boleh menjadi langkah untuk meningkatkan komunikasi dengan pasangan anda.

3. Buat peraturan untuk mengembalikan kepercayaan

Menjadi lebih posesif setelah pasangan curang mungkin merupakan bentuk pembelaan sehingga perbuatan itu tidak terjadi lagi. Cuba buat beberapa peraturan yang anda berdua setuju, misalnya memberi berita pada waktu-waktu tertentu, pulang tepat pada waktunya, atau dibenarkan melihat kandungan telefon bimbit.

Namun, jangan terlalu posesif untuk selalu menuduh pasangan anda salah, oke? Sikap ini sebenarnya boleh memperburuk hubungan dan membiarkan pasangan kembali ke kesalahan masa lalu.

4. Meningkatkan kualiti hubungan

Setelah saling memaafkan, fokuskan hubungan anda ke depan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti hubungan anda, seperti tidur pada waktu yang sama. Sebelum tidur, anda dan pasangan boleh melakukannyacakap bantal untuk mengeratkan hubungan.

Di samping itu, cuba luangkan masa untuk dilakukansaya masabersama. Semasa mengisi masa itu, lakukan pelbagai perkara menarik agar anda dapat kembali bersama, seperti memasak, menonton filem, membeli-belah, atau berkebun bersama.

Anda dan pasangan anda juga dapat membuat jadual percutian biasa untuk mencipta pengalaman dan kenangan manis.

5. Menjalani kaunseling perkahwinan

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, menjalani kaunseling perkahwinan boleh menjadi kaedah yang baik untuk memperbaiki hubungan setelah berselingkuh.

Semasa menjalani sesi kaunseling, anda dan pasangan anda akan dibimbing oleh kaunselor untuk saling memaafkan, menerima kesalahan antara satu sama lain, memupuk komunikasi yang baik, dan bersedia membuka halaman baru dalam hubungan yang anda jalani.

Berpisah atau kembali kepada pasangan yang telah curang adalah pilihan setiap individu. Sekiranya anda memutuskan untuk menyambung semula walaupun anda telah dikhianati, cubalah petua di atas untuk menjadikan hubungan anda dengan pasangan anda lebih baik.

Apa pun alasan anda memilih untuk tetap bersamanya, pastikan ia tidak mengorbankan perasaan dan kesihatan anda sendiri, okey? Ini penting untuk mengelakkan anda dari pelbagai masalah kesihatan mental dan fizikal.

Tidak mudah untuk membina kepercayaan dan berhubung kembali dengan pasangan yang curang. Namun, anda harus bersabar dan tetap positif bahawa hubungan ini masih dapat dijaga.

Sekiranya anda dan pasangan merasakan bahawa anda memerlukan pertolongan atau sukar untuk mengikuti kaedah yang dicadangkan di atas, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi.