Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Sakit Telinga dari Menyelam

Menyelam dan melihat keindahan bawah laut sangat menyeronokkan. Tetapi sayangnya, kadang-kadang menyelam juga dapat meninggalkan pelbagai gangguan pada tubuh. Salah satunya adalah sakit di telinga yang disebabkan oleh barotrauma.

Barotrauma adalah keadaan ketidakselesaan di telinga kerana perubahan tekanan. Barotrauma sering dialami oleh seseorang semasa menyelam, terutama menyelam pada kedalaman lebih dari 10 meter.

Jangan Panik, Atasi Dengan Cara Ini

Terdapat pelbagai gejala yang mungkin anda alami akibat barotrauma, termasuk sakit di telinga, kesukaran mendengar atau kehilangan pendengaran, pening, dan mimisan. Untuk itu, lakukan selaman secara beransur-ansur, sehingga badan dapat menyesuaikan diri dengan tekanan di bawah air.

Sekiranya anda menyelam terlalu cepat, ia boleh membahayakan telinga anda. Tekanan tinggi boleh membuatkan telinga terasa kenyang. Sekiranya dibiarkan dan tekanannya semakin tinggi, gendang telinga boleh pecah. Apabila air memasuki lubang di gendang telinga yang pecah, anda boleh menjadi pusing, mual, dan muntah. Anda mungkin juga merasa pening berputar, juga dikenali sebagai vertigo.

Beberapa langkah di bawah, dapat membantu anda mengatasi barotrauma:

 • Lakukan penyahmampatan

  Sekiranya telinga anda terasa kenyang atau terasa seperti diperas, sebaiknya elakkan menyelam lebih dalam. Lakukan teknik penyahmampatan, dengan menutup mulut dan hidung, kemudian meniup udara sehingga anda mendengar bunyi ketukan di telinga anda.

 • Berhenti menyelam

  Sekiranya tidak berjaya, hentikan selaman dan naik ke permukaan dengan perlahan. Berhenti sebentar untuk melakukan teknik penyahmampatan dan penyesuaian tekanan.

 • Minta pertolongan rakan penyelam

  Semasa menyelam, disarankan agar anda mempunyai pasangan penyelam, agar mereka dapat saling membantu dan saling mengawasi. Begitu juga ketika mengalami barotrauma, pasangan anda akan membantu naik ke permukaan, sambil memantau keadaan anda.

 • jangan panik

  Aduan barotrauma, seperti sakit telinga, mual, muntah, atau pening, boleh membuat anda merasa cemas. Tetapi jangan panik, kerana panik dapat mendorong Anda terlalu cepat dan menimbulkan masalah baru. Tetap tenang dan beritahu pasangan anda untuk membantu anda perlahan-lahan.

 • Bersihkan dan keringkan telinga anda

  Tiba di permukaan, segera bersihkan telinga dan pastikan telinga tetap kering. Jangan masukkan objek atau cecair ke telinga, dan segera dapatkan rawatan perubatan.

Untuk mengurangkan keluhan, ada beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan selain teknik penyahmampatan, seperti permen karet, menguap, atau menarik nafas panjang.

Petua Mencegah Barotrauma Semasa Menyelam

Sebelum melakukan sukan menyelam, anda harus mengikuti kelas menyelam terlebih dahulu. Anda akan diajar teori atau bagaimana menggunakan alat yang sesuai dengan keperluan menyelam anda, masuk ke dalam air dengan betul, dan cara membersihkan telinga untuk mengelakkan kecederaan dan sakit telinga. Sudah tentu anda juga akan mempelajari pelbagai perkara lain yang diperlukan untuk menjaga keselamatan anda semasa menyelam.

Sebilangan besar kes barotrauma hilang sendiri, tanpa rawatan khusus. Namun, anda tetap disarankan untuk berjumpa doktor, agar rawatan dapat diberikan sekiranya diperlukan. Sekiranya kesakitan tidak hilang dalam beberapa hari, anda harus berjumpa doktor lagi.

Menyelam boleh menjadi hiburan yang sangat menyeronokkan untuk bersantai dari aktiviti harian. Tetapi, jangan biarkan ia benar-benar menimbulkan risiko masalah kesihatan seperti sakit telinga, hanya kerana anda tidak berhati-hati ketika menyelam.