Keluarga

Petua Menjaga Kelengkapan MPASI agar Tetap Kebersihan

Selain memilih menu MPASI yang tepat, kebersihan peralatan MPASI tidak boleh disedari oleh Ibu. Sekiranya perkara ini diabaikan, MPASI dapat dicemari virus dan bakteria yang boleh membuat si kecil anda sakit. Dapatkan petua untuk menjaga kebersihan peralatan MPASI di sini, ayolah, Bun!

Bayi lebih mudah terkena pelbagai penyakit kerana sistem ketahanannya tidak berfungsi dengan optimum seperti orang dewasa. Sekiranya bayi sering terdedah kepada jangkitan, pertumbuhan dan perkembangannya dapat terganggu. Inilah sebab mengapa kebersihan badan dan peralatan bayi, termasuk peralatan makan pelengkap, mesti selalu dijaga dengan baik.

Cara Menjaga Kebersihan Peralatan MPASI

Pencemaran bakteria, virus atau bakteria dalam makanan dapat menyebabkan berbagai penyakit pada bayi, mulai dari sariawan, muntah, hingga cirit-birit. Untuk mengelakkan si kecil anda mengalami keadaan ini, mari gunakan cara berikut untuk menjaga kebersihan peralatan MPASI:

1. Basuh tangan anda sebelum menyentuh peralatan makanan padat

Pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh dan membersihkan peralatan makan pelengkap. Kaedah ini sangat penting untuk dilakukan untuk mengelakkan pemindahan kuman dan bakteria dari tangan Ibu ke peralatan makan si Kecil. Basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir selama 20 saat.

2. Gunakan sabun pinggan bayi

Jangan gunakan sabun pinggan yang terbuat dari bahan kimia yang keras atau mengandungi peluntur kerana boleh menyebabkan makanan pejal itu terkelupas dan rosak.

Ibu disarankan menggunakan sabun cuci yang diformulasikan khas untuk membersihkan peralatan makan bayi. Kandungan dalam sabun dobi ini lebih lembut daripada sabun cuci pinggan biasa.

3. Gunakan span atau berus khas

Kami mengesyorkan agar span atau berus untuk mencuci alat MPASI dipisahkan dari peralatan lain, Bun. Ini dilakukan supaya bakteria dari peralatan makan lain tidak berpindah ke peralatan MPASI. Selain itu, segera basuh alat MPASI setelah digunakan dan jangan tumpukan dengan peralatan kotor lain, okey?

4. Mensterilkan peralatan MPASI

Anda tidak perlu selalu mensterilkan peralatan makanan pelengkap padat setelah menggunakannya, kerana pensterilan yang terlalu kerap sebenarnya boleh merosakkan permukaan alat makanan pelengkap padat.

Pensterilan hanya diperlukan jika alat makan pelengkap baru saja dibeli atau telah digunakan oleh bayi lain. Walau bagaimanapun, pensterilan boleh dilakukan sekali sehari jika anak anda sakit atau mempunyai sistem imun yang lemah.

Pensterilan alat MPASI boleh dilakukan dengan merendamnya di dalam bekas berisi air panas mendidih. Jangan campurkan air dengan sabun kerana boleh mengikis permukaan pepejal.

Gunakan air yang ditapis dan elakkan menggunakan air keran kerana dikhuatiri mungkin mengandungi simpanan mineral yang mungkin merosakkan peralatan makan pelengkap.

Pertama sekali, panaskan air di atas dapur sehingga betul-betul mendidih. Untuk alat yang diperbuat daripada plastik, kaca, atau logam, sterilkan dalam air mendidih dengan api dimatikan. Sekiranya api masih menyala, dikhuatiri perkakas MPASI akan menyentuh bahagian bawah kuali yang sangat panas, maka ia akan pecah atau cair.

Alat MPASI terbuat dari keluli tahan karat boleh disterilkan di atas air mendidih dengan api masih menyala selama 10 minit. Selepas itu, tutup bekas dan biarkan sehingga air sejuk.

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih praktikal dan dijamin kebersihan, anda boleh menggunakan alat pensterilan. Selain alat makan pelengkap, alat ini juga dapat mensterilkan botol susu atau mainan bayi.

5. Keringkan dan simpan peralatan MPASI di tempat yang kedap udara

Setelah dicuci atau disterilkan, keringkan perkakas makanan pejal dengan tisu atau biarkan ia kering sendiri. Elakkan menggunakan kain lap atau tuala pinggan yang digunakan berulang kali kerana boleh menyebabkan pencemaran bakteria dan virus.

Simpan peralatan MPASI di dalam bekas tertutup dan terpisah dari peralatan makan yang lain. Ini sangat penting untuk dilakukan agar alat MPASI sentiasa bersih dan tidak tercemar oleh habuk atau kotoran yang boleh melekat di udara sekitarnya.

Semasa mencuci peralatan makanan padat, periksa semua permukaan dan pastikan tidak ada yang retak atau rosak. Selain boleh mencederakan anak kecil anda, alat MPASI yang rosak adalah tempat yang lebih sesuai untuk pembiakan bakteria. Jadi, jika ada peralatan MPASI yang rosak, anda harus menggantinya dengan yang baru, Bun.

Menjaga kebersihan peralatan MPASI boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan kanak-kanak jatuh sakit. Oleh itu, gunakan petua di atas supaya kebersihan peralatan makan pelengkap anak anda sentiasa terjaga.

Sekiranya anak kecil anda mempunyai keadaan tertentu yang menyebabkan sistem ketahanan badannya lemah atau mungkin memerlukan makanan pelengkap khas, jangan ragu untuk berjumpa doktor mengenai cara menjaga makanan pelengkap pepejal ini bersih.