Kesihatan

Menggunakan Salap Ekzema Seperti Yang Diperlukan

Salap ekzema banyak digunakan untuk melegakan simptom ekzema. Walaupun tidak dapat menyembuhkan penyakit ini, salep eksim dapat mengatasi gejala yang timbul dan mengatasi komplikasi akibat eksim.

Penggunaan salap eksim mesti disesuaikan dengan gejala yang muncul dan keparahannya. Selain itu, jumlah salap yang disapu pada kulit juga perlu dikira berdasarkan unit hujung jari / hujung jari.unit hujung jari (FTU). Satu FTU secara amnya dapat digunakan untuk menutup kawasan seluas telapak tangan orang dewasa.

Jenis-JSalap Ekzema

Terdapat 4 jenis salap eksim yang boleh anda pilih untuk melegakan simptom ekzema, iaitu:

1. Salap ekzema dengan pelembap

Kemunculan eksim sering dicirikan oleh gatal, kemerahan, dan kulit kering. Untuk melegakan gejala ini, anda boleh menggunakan salap ekzema dengan bahan pelembap. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menentukan salap eksim dengan kandungan pelembap yang sesuai dengan keadaan kulit anda.

2. Salap kortikosteroid

Salap eksim yang mengandungi kortikosteroid juga dapat digunakan untuk mengurangi keradangan dan melegakan gatal yang disebabkan oleh eksim. Secara umum, salap eksim yang mengandungi kortikosteroid dapat dikelompokkan menjadi 4 jenis berdasarkan tahap kekuatannya, iaitu ringan, sederhana, sederhana kuat, dan kuat.

Sebilangan besar salap eksim over-the-counter digunakan untuk melegakan simptom ekzema ringan. Salap ini biasanya mengandungi hidrokortison 1%. Perlu diingat bahawa penggunaan salap dengan kortikosteroid tidak dimaksudkan untuk rawatan jangka panjang, memandangkan potensi untuk kesan sampingan.

3. Salap antibiotik

Dalam beberapa kes, penghidap eksim dapat mengembangkan jangkitan bakteria pada kulit kerana menggaruknya terlalu kerap. Sekiranya ini berlaku, doktor akan memberikan antibiotik, baik dalam bentuk oral (minuman) atau salap. Walau bagaimanapun, ubat antibiotik ini hanya diberikan mengikut preskripsi doktor.

4. Salap NSAID

Selain itu, terdapat juga salap eksim yang mengandungi ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ubat ini banyak digunakan untuk merawat eksim ringan hingga sederhana, dan boleh digunakan pada kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas.

Ada kalanya eksim boleh muncul di beberapa kawasan badan. Untuk mengatasinya, doktor boleh menetapkan beberapa jenis salap eksim sekaligus. Sebagai contoh, salap eksim ringan adalah untuk wajah, dan salap eksim yang lebih kuat adalah untuk kawasan kulit yang tebal, seperti kaki atau tangan.

Sekiranya kali pertama anda menggunakan salap eksim, pilih yang mempunyai tahap paling ringan. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik dalam masa 3-7 hari, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan preskripsi salap eksim yang lebih kuat.

Secara amnya, gejala ekzema akan mereda setelah 1-2 minggu menggunakan salap. Setelah simptom ekzema sembuh, anda boleh menggunakan pelembap khas untuk eksim untuk mengelakkannya berulang. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan salap eksim selama 2 hari seminggu untuk mengelakkan munculnya gejala eksim yang sering berulang.