Kehidupan yang sihat

Petua untuk Membuat Persahabatan Baru untuk Introvert

Orang introvert cenderung kelihatan sejuk dan sukar memulakan komunikasi atau interaksi dengan orang lain. Sebenarnya, jika mereka sudah tahu, mereka dapat menjalin hubungan yang erat dan mesra. Sekiranya anda seorang introvert dan sukar mendapat teman baru, jom ikuti petua dalam artikel ini.

Setiap orang mempunyai keperibadian yang unik, termasuk introvert. Berbeza dengan orang ekstrovert yang lebih suka berinteraksi dengan banyak orang, introvert Sebaliknya, mereka cenderung untuk lebih memusatkan perhatian pada pemikiran dan perasaan mereka.

Mereka juga lebih suka menghabiskan masa bersendirian atau hanya dengan beberapa orang yang sudah mereka kenal dengan baik.

Namun, dalam kehidupan, tentu ada saat-saat seseorang perlu membuat kawan baru. Untuk ekstrovert, ini bukan perkara yang sukar, kerana mereka sudah biasa berinteraksi dengan banyak orang.

Sementara untuk introvert, berkawan baru bukanlah perkara yang mudah. Kerana keperibadian mereka, memulakan komunikasi atau berinteraksi dengan orang baru sebenarnya dapat membuat mereka merasa tidak selesa.

Petua Membuat Rakan Baru untuk Si Introvert

Sekiranya anda mempunyai keperibadian introvert dan ingin memulakan persahabatan baru, tetapi sering merasa canggung atau tidak selesa berinteraksi dengan orang asing, jangan bingung, okey? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk memudahkan anda membuat rakan baru:

1. Fahami sebab berkawan

Sebelum mula berteman, cuba fahami mengapa anda mesti melakukannya. Tanyakan pada diri anda apa matlamat anda untuk melakukan ini, sama ada sebagai hubungan atau hubungan baru, minat kerja, atau ingin menambahkan pandangan baru.

Apa pun alasannya, cubalah merasa selesa menjadi diri sendiri dan mulailah memberi salam kepada orang baru dengan ramah dan yakin.

2. Sentiasa mengutamakan kualiti berbanding kuantiti persahabatan

Sekiranya satu ekstrovert atau ambivert Anda boleh membina hubungan dengan seseorang yang baru anda temui, anda tidak perlu cemburu, okey? Ingat, mereka dapat memperoleh tenaga mereka daripada bercakap dengan orang lain. Semasa anda berada introvert, mungkin kehabisan tenaga ketika berinteraksi dengan orang lain.

Oleh itu, pastikan anda masih mengutamakan kualiti persahabatan berbanding kuantiti. Dengan begitu, persahabatan yang baru anda buat dapat menjadi lebih bermakna.

3. Cari rakan dengan minat yang sama

Anda juga dapat mencari rakan baru yang mempunyai minat dan hobi yang sama. Selain memudahkan anda membuka sembang kerana minat anda sama, sebenarnya minat bersama ini juga dapat menjadi salah satu cara untuk menjalin persahabatan yang berkekalan dan menarik, kamu tahu.

Contohnya, jika anda mempunyai hobi fotografi, cuba cari orang baru yang kedua-duanya mempunyai hobi fotografi. Kemudian, untuk memulakan perbualan, anda boleh bertanya mengenai jurugambar kegemaran anda, cara memproses foto, atau kamera apa yang dia gunakan.

4. Jangan takut untuk mencuba perkara baru

Selain berteman dengan minat yang sama, anda juga boleh mula mencuba perkara baru untuk mencari kalangan rakan yang lebih luas. Terutama jika minat semasa anda tidak memberikan banyak peluang untuk anda bertemu dan berinteraksi dengan orang lain.

Selain bersenang-senang, mencuba perkara baru juga dapat meningkatkan prestasi dan kesihatan otak anda, seperti kemampuan anda untuk berfikir, menumpukan perhatian, mengingat, membuat keputusan, dan menyelesaikan masalah. Ia juga boleh membuat anda merasa kesunyian.

5. Meningkatkan keyakinan diri

Sesetengah orang introvert kadang-kadang boleh merasa kurang yakin ketika bertemu atau berurusan dengan orang baru, sehingga akhirnya enggan berteman. sekarang, jika anda salah satu daripadanya, cubalah berfikir secara positif dan tingkatkan keyakinan diri anda, ya.

Ingat, setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Percayalah pada kelebihan yang anda ada sebagai seorang introvert, misalnya anda boleh menjadi pendengar yang baik atau mempunyai sudut pandangan yang berbeza dalam menilai sesuatu.

A introvert Mereka biasanya suka meluangkan masa bersendirian atau hanya dengan sedikit orang, terutama mereka yang paling dekat dengan mereka. Namun, itu tidak bermaksud mereka mahu bersendirian sepanjang masa.

Sebagai manusia, yang introvert juga perlu bersosial, meluangkan masa dengan orang lain, dan berkawan baru.

Sekiranya anda seorang introvert, anda boleh mencuba kaedah di atas untuk mencari kalangan rakan baru. Tetapi jangan memaksa diri, okey? Kerana, untuk orang introvert, bersosial tidak selalu mudah. Yang paling penting, lakukan apa yang anda boleh, tetapi secara konsisten.

Sekiranya setelah menggunakan kaedah di atas, anda masih menghadapi masalah untuk membuat rakan baru, terutamanya jika ini membuat anda tertekan sehingga mengganggu kehidupan anda atau membuat anda merasa kesepian, cubalah berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat yang tepat.