Kesihatan

Jangan Terlepas, 4 Khasiat Akupunktur untuk Wanita Hamil

Akupunktur, terapi yang berasal dari China. Terapi ini dikatakan mempunyai kesan sampingan yang minimum, dan apabila dilakukan dengan betul dan oleh ahli terapi yang kompeten, dapat mendatangkan banyak manfaat kesihatan. Adakah perkara yang sama berlaku untuk wanita hamil?

Akupunktur dilakukan dengan memasukkan jarum yang sangat nipis di beberapa bahagian badan. Ubat tradisional ini yang kini dikenali secara perubatan digunakan secara meluas untuk mengatasi tekanan, migrain, sakit kepala ketegangan, sakit leher, sakit gigi, sakit sendi, dan sakit pasca operasi.

Keselamatan Melakukan Akupunktur Semasa Mengandung

Beberapa kajian menyatakan bahawa akupunktur agak selamat semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, tindakan ini tidak digalakkan pada trimester pertama kehamilan, kerana dapat meningkatkan risiko keguguran.

Sekiranya dilakukan dengan cara yang betul dan oleh orang yang kompeten, akupunktur dikatakan mempunyai pelbagai faedah dan kesan sampingan yang minimum. Walaupun begitu, wanita hamil masih tidak disarankan untuk melakukannya terlalu kerap.

Pelbagai Khasiat Akupunktur untuk Wanita Hamil

Beberapa faedah yang dapat diperoleh wanita hamil ketika melakukan akupunktur adalah:

1. Mengatasi loya dan muntah

Mual dan muntah adalah salah satu aduan yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Selain menyesuaikan diet anda, melakukan akupunktur juga dapat melegakan dan mengurangkan keluhan mual dan muntah. Khususnya, jika wanita hamil enggan mengambil ubat penahan mual.

Namun, perlu diingat bahawa akupunktur tidak digalakkan untuk usia kehamilan kurang dari 12 minggu, dan jika rasa mual dan muntah berlebihan, tetap periksa dengan doktor, wanita hamil.

2. Mengatasi sakit pelvis

Keluhan lain yang dialami oleh banyak wanita hamil adalah sakit pelvis. Untuk mengatasinya, akupunktur boleh menjadi salah satu penyelesaian yang tepat. Akupunktur dapat menjadikan otot-otot di sekitar pelvis menjadi lebih rileks, sehingga sakit panggung akan berkurang.

Untuk hasil maksimum dalam mengatasi sakit pelvis, lakukan senaman kehamilan secara berkala dan pakai tali pinggang kehamilan khas.

3. Mengatasi kemurungan

Satu kajian juga menunjukkan penurunan gejala kemurungan yang sering dialami oleh wanita hamil setelah akupunktur. Namun, kemurungan adalah masalah kesihatan yang tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya wanita hamil mengalami simptom kemurungan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor supaya pilihan rawatan dapat diberikan mengikut keadaannya.

4. Mengurangkan kesakitan semasa bersalin dan selepas

Ketika membayangkan proses kelahiran, wanita hamil mungkin mulai merasa takut dan cemas, terutama dengan kesakitan yang dikatakan "luar biasa". Namun, adakah wanita hamil tahu bahawa melakukan akupunktur semasa kehamilan sebenarnya dapat menghilangkan rasa sakit semasa bersalin, walaupun setelah melahirkan melalui pembedahan caesar?

Walaupun pada dasarnya akupunktur agak selamat dan membawa manfaat bagi wanita hamil, selalu berjumpa pakar sakit puan sebelum melakukan akupunktur. Doktor akan memberikan arahan dan pilihan rawatan yang selamat dan sesuai dengan keadaan yang dialami oleh wanita hamil.

Satu perkara lagi yang harus diperhatikan oleh wanita hamil sebelum melakukan akupunktur, pilih tempat akupunktur dan ahli terapi yang dipercayai dan mempunyai sijil, ya. Sekiranya perlu, wanita hamil boleh mendapatkan terapi akupunktur dari pakar akupunktur di hospital.