Keluarga

Pilihlah Mainan dengan berhati-hati untuk Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Kanak-kanak berkeperluan khas pada dasarnya mempunyai keinginan yang sama untuk bermain seperti kanak-kanak normal. Mainan juga dapat digunakan sebagai alat pembelajaran dalam mengembangkan kemampuan pada anak-anak berkeperluan khas. Ianya hanya, Anda harus berhati-hati dalam memilihpilih mainan mengikut keadaan setiap kanak-kanak.

Definisi kanak-kanak berkeperluan khas adalah kanak-kanak yang mempunyai keadaan perubatan, emosi, atau gangguan pembelajaran tertentu, yang mungkin memerlukan terapi, ubat-ubatan, atau bantuan khas. Contohnya, kanak-kanak dengan epilepsi, diabetes, palsi serebrum, atau kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda untuk aktiviti. Di samping itu, kanak-kanak dengan masalah penglihatan, pendengaran, atau pertuturan, serta kanak-kanak dengan sindrom Down juga merupakan kanak-kanak berkeperluan khas.

Perkara Penting Semasa Memilih Mainan Anak berkeperluan khas

Sebilangan kanak-kanak berkeperluan khas menghadapi kesukaran bahkan melakukan aktiviti harian yang dianggap mudah bagi kanak-kanak normal. Contohnya, kesukaran berkomunikasi, kemahiran motor terjejas, atau kemahiran sosial.

Namun, seperti kanak-kanak pada umumnya, kanak-kanak berkeperluan khas juga gemar bermain dan boleh menggunakan mainan untuk mengembangkan kemampuan mereka. Kanak-kanak berkeperluan khas juga harus mendapatkan mainan yang sesuai dengan usia serta selamat dan dapat merangsang perkembangan sosial, mental, fizikal dan emosi.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat diterapkan ketika memilih mainan untuk kanak-kanak berkeperluan khas:

  • Menyesuaikan diri dengan usia

    Bayi hingga kanak-kanak berumur satu tahun, disyorkan untuk diberi mainan yang membantu meneroka dengan lima deria. Contohnya, mainan yang membuat kanak-kanak menggigit, menjangkau, menjatuhkan objek, dapat mengeluarkan suara, atau mempunyai warna yang menarik. Kemudian pada usia kemudian, iaitu 1-3 tahun, anda boleh memberikan permainan yang merangsang kemahiran motorik halus, daya berfikir, dan menguatkan otot, contohnya blok pelbagai bentuk dan teka-teki sederhana. Setelah kanak-kanak berumur 3-5 tahun, anda juga dapat menambahkan jenis permainan yang menajamkan imaginasi.

  • Siapkan mengikut keperluan

    Terdapat beberapa keadaan untuk kanak-kanak dengan keperluan khas yang perlu dipertimbangkan, misalnya, kanak-kanak dengan sindrom Down yang mengalami gangguan dalam kemahiran motorik halus, sehingga teka-teki boleh menjadi cabaran besar bagi mereka. Walaupun kanak-kanak autistik yang sukar memberi tumpuan, memerlukan mainan yang melibatkan interaksi, seperti menekan butang untuk mendengar suara atau melihat pergerakan tertentu. Mainan dengan gerakan statik biasa, seperti roda berputar adalah salah satu jenis mainan yang menarik bagi kanak-kanak autistik. Mainan besar sangat sesuai untuk kanak-kanak dengan autisme. palsi serebrum, kerana mereka sering mengalami pergerakan kejang yang tidak dijangka. Dan untuk kanak-kanak dengan gangguan sistem motor, sediakan mainan yang boleh digunakan dalam posisi terhad, seperti duduk di kerusi roda.

  • Mengehadkan mainan elektronik

    Sukar untuk mengehadkan anak-anak masa kini dari pelbagai alat elektronik yang dianggap sebagai mainan dan alat pembelajaran. Sebenarnya, ada risiko untuk kesihatan dan risiko gangguan perkembangan dari alat ini, termasuk kelebihan berat badan, dan terlambat menguasai bahasa atau gangguan perkembangan lain. Satu kajian mendedahkan bahawa alat elektronik dapat mengganggu kemampuan berfikir secara mandiri, kerana anak-anak terima gaya pembelajaran pasif. Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, disyorkan untuk tidak dibenarkan menonton televisyen atau bermain dengan alat sama sekali. Sementara itu, kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun hanya boleh menonton televisyen atau bermain permainan dalam alat selama 1-2 jam sehari.

Selain mengganggu kemampuan berfikir secara bebas, mainan elektronik juga dapat mempengaruhi jangka masa perhatian anak. Contohnya, mainan dengan lampu, lampu, atau banyak pergerakan tidak memerlukan banyak tumpuan. Ini menyukarkan anak untuk memusatkan perhatian pada mainan pegun, seperti buku.

Mainan harus membiarkan anak mengembangkan imaginasi, tanpa terlalu banyak fungsi yang membatasi. Ini akan mendorong kanak-kanak berfikir secara kreatif dan spontan. Bagi kanak-kanak berkeperluan khas, selain memilih mainan mengikut umur, pilihlah mainan yang sesuai dengan keadaan anak.