Kehidupan yang sihat

Pelbagai Manfaat dan Cara Melakukan Tawa Yoga yang sangat disayangkan

Inginkan badan yang sihat tetapi anda merasakan senaman itu menyeksakan? Tunggu sebentar, anda belum mencuba yoga ketawa. Sukan ini bukan sahaja menyeronokkan dan gembira hati, tetapi juga membawa banyak faedah kesihatan.

Seperti namanya, yoga tawa adalah sejenis yoga yang melibatkan mengatur corak pernafasan dan ketawa. Ketawa mempunyai nilai psikologi tersendiri kerana menjaga kesihatan mental anda. Apabila seimbang dengan latihan pernafasan yang dilakukan dalam aktiviti yoga, serangkaian faedah akan diperoleh.

Kelebihan Yoga Ketawa

Gabungan latihan tawa dan pernafasan yang dilakukan semasa yoga tawa akan meningkatkan ketepuan dan aliran oksigen ke otak dan ke seluruh badan. Ini akan membawa banyak faedah kesihatan, termasuk:

1. Mengatasi gangguan tidur

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur atau menderita insomnia, saya rasa anda harus turut serta dalam yoga ketawa. okey. Sebabnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa yoga ketawa dapat meningkatkan kualiti tidur dan mengatasi gangguan tidur, seperti insomnia.

2. Mengatasi kemurungan

Selain mengatasi gangguan tidur, penyelidikan juga mengungkapkan bahawa yoga tawa dapat mengatasi kemurungan. Manfaat ini dikaitkan dengan pembebasan endorfin ketika anda ketawa, yang dapat membuat anda merasa lebih bahagia.

3. Membantu melegakan demensia

Walaupun masih perlu diteliti lebih lanjut, yoga ketawa diyakini dapat membawa manfaat bagi penderita demensia. Ini telah dikaitkan dengan keberkesanan ketawa dalam meningkatkan mood orang yang menderita demensia.

4. Meningkatkan kualiti hidup pesakit sklerosis berbilang

Senaman ketawa juga merupakan salah satu latihan yang disyorkan untuk orang yang mengalami gangguan sistem saraf, seperti sklerosis berbilang. Latihan ini mirip dengan yoga ketawa kerana ia juga melibatkan latihan pernafasan dan relaksasi.

Senaman ketawa dapat menghilangkan ketegangan dan sering dikaitkan dengan peningkatan kerja sistem imun dan sistem kardiovaskular ketika digabungkan dengan latihan pernafasan. Ini boleh memberi kesan positif kepada penghidap sklerosis berbilang.

Cara Melakukan Yoga Ketawa di Rumah

Anda boleh mengikuti kelas yoga ketawa yang dibimbing oleh tenaga pengajar, atau anda boleh mempraktikkannya sendiri di rumah atau di taman. Jemput sekurang-kurangnya lima rakan anda, supaya yoga ketawa boleh menjadi lebih menyeronokkan.

Inilah cara berlatih yoga ketawa:

  • Duduk bersila di atas tikar dengan peserta yoga lain, membentuk bulatan.
  • Lakukan teknik relaksasi sebagai pemanasan dengan menarik nafas dalam-dalam, kemudian menghembuskan nafas perlahan. Ulangi pergerakan ini selama kira-kira 10 minit.
  • Setelah pemanasan selesai, rentangkan tangan anda ke sisi sehingga telapak tangan anda menekan tapak tangan peserta yoga di kiri dan kanan anda. Dengan cara itu, lengan peserta yoga akan saling terhubung dan membentuk lingkaran tertutup.
  • Tepuk tangan anda kepada peserta yoga yang lain pada masa yang sama. Rangsangan dan tekanan pada tapak tangan akan meningkatkan tenaga dan koordinasi kumpulan.
  • Semasa bertepuk tangan dengan peserta lain, anda juga dapat menekuk lutut dan menggelengkan kepala. Ini akan menjadikan suasana selesa, santai, dan lebih bahagia. Untuk menimbulkan ketawa, anda boleh saling berpandangan. Lakukan aktiviti ini selama lebih kurang 30 minit.
  • Selepas itu, berehat selama kira-kira 10 minit, dan biarkan badan berehat semula.
  • Untuk membantu anda lebih relaks, duduk bersila dan letakkan tangan di lutut. Tutup mata anda, kemudian tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan. Semasa anda melakukan pergerakan ini, fokuskan minda anda hanya pada nafas anda dan lakukan ini selama beberapa minit.

sekarang, itulah cara melakukan yoga ketawa. Mudah, betul? Anda boleh mencubanya dengan rakan anda, atau dengan pasangan dan keluarga anda, untuk mendapatkan pelbagai faedah.

Sekiranya anda pernah melakukan sukan ini tetapi merasa tidak sesuai atau anda tidak mendapat faedahnya, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mengetahui pilihan latihan lain yang dapat memperbaiki keadaan kesihatan anda.