Kesihatan

Adakah Pembedahan Apendisitis Selamat Semasa Kehamilan?

Keradangan apendiks atau apendiks boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Lalu bagaimana jika keadaan ini berlaku pada wanita hamilumil)?Sekiranya ini berlaku, wanita hamil disarankan untuk tetap tenang dan bijak dalam memilih rawatannya.

Keradangan pada apendiks boleh berlaku pada kehamilan. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria pada lampiran, yang menyebabkan usus menjadi radang. Sekiranya tidak dirawat, lampiran berisiko pecah (pecah).

Kenali Gejala dan Diagnosis Apendisitis

Gejala radang usus buntu semasa kehamilan mirip dengan keluhan biasa pada kehamilan, seperti kurang selera makan, mual, dan muntah. Tetapi pada wanita hamil, sakit di perut kanan bawah dapat menjadi gejala yang menonjol jika apendiks menjadi radang.

Apabila wanita hamil mengalami sakit di bahagian bawah kanan perut, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan keadaan yang dialami oleh wanita hamil.

Pada trimester pertama dan kedua kehamilan, ultrasound atau ultrasound dapat membantu mengesahkan radang usus buntu. Sementara itu, pada trimester ketiga kehamilan, jika gejala yang dialami sangat tidak biasa atau faedahnya melebihi risiko, doktor mungkin mencadangkan CT scan.

Keselamatan Pembedahan Lampiran awakuntuk wanita hamil

Appendectomy adalah salah satu pembedahan yang boleh dilakukan semasa kehamilan. Doktor akan mengesyorkan usus buntu jika apendisitis berisiko pecah, atau menyebabkan kelahiran pramatang dan kematian janin.

Sekiranya apendisitis berlaku pada trimester pertama dan kedua kehamilan, doktor biasanya akan melakukan pembedahan laparoskopi (pembedahan dengan sayatan sebesar lubang kunci).

Sementara itu, jika apendisitis terjadi pada trimester ketiga kehamilan, biasanya doktor akan melakukan pembedahan dengan sayatan yang lebih besar. Appendektomi yang dilakukan pada usia kehamilan lebih dari 24 minggu juga memerlukan pemantauan janin yang lebih dekat.

Sebelum apendektomi dilakukan, doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh terhadap wanita hamil dan janin.

Pemulihan Selepas Pembedahan Lampiran

Pemulihan selepas usus buntu pada wanita hamil secara amnya memerlukan masa yang lebih lama. Wanita hamil perlu dimasukkan ke hospital untuk beberapa lama. Tempoh rawatan bergantung kepada keadaan ibu dan janin.

Setelah pulang dari hospital, wanita hamil mesti tinggal di rumah berehat sekurang-kurangnya satu minggu. Wanita hamil dibenarkan bergerak dan melakukan aktiviti ringan sepanjang tempoh pemulihan. Untuk mempercepat pemulihan, makan makanan berkhasiat dan lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.

Pembedahan adalah salah satu pilihan rawatan radang usus buntu semasa kehamilan. Walaupun apendektomi semasa kehamilan tidak membahayakan rahim dan janin, sebelum itu, doktor akan melakukan pemeriksaan terperinci dan mempertimbangkan faedah dan risiko prosedur ini.