Keluarga

Adakah selamat membawa anak-anak di pesawat semasa wabak?

Kebosanan berada di rumah semasa pandemik COVID-19 membuat beberapa ibu bapa memilih untuk pergi bercuti bersama anak-anak mereka. Sebenarnya, tidak sedikit yang mengundang anak-anak menaiki kapal terbang agar cepat tiba di destinasi pelancongan. Namun, adakah ia selamat?kanak-kanak dalam pesawat semasa wabak?

Sejak pemerintah menerapkan peraturan untuk menyesuaikan kebiasaan baru, banyak tempat wisata telah dibuka. Ini tentunya menjadi sasaran sebilangan orang yang benar-benar ingin bercuti.

Melakukan percutian semasa wabak seperti ini sebenarnya tidak mengapa. Namun, teruskan menerapkan protokol kesihatan yang betul, agar anda dan keluarga anda tidak terkena virus yang meragut jutaan nyawa di seluruh dunia.

Ia selamat untuk kanak-kanak dibawa dalam pesawat semasa wabak

SKetika bercuti di luar bandar, duduk lama di dalam kereta boleh sangat membosankan bagi kanak-kanak. Oleh itu, banyak keluarga lebih suka menggunakan kapal terbang, kerana kaedah ini dapat menjimatkan masa perjalanan dan juga lebih selesa.

Walaupun begitu, ada kekhawatiran bahawa menaiki pesawat akan meningkatkan risiko terkena virus Corona, terutama untuk anak-anak, kerana bilik di dalam pesawat kelihatan sangat tertutup dan tidak memiliki pengudaraan. Namun, sebenarnya, setiap syarikat penerbangan mempunyai sistem pengudaraan yang baik dan dilengkapi dengan penapis berkualiti tinggi.

Bahkan dari pengamatan semasa pandemi, tidak ada bukti kuat bahawa terbang dapat meningkatkan risiko penularan virus Corona. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau. Membawa anak-anak dalam pesawat semasa wabak adalah selamat selagi protokol kesihatan dipatuhi dengan betul.

Petua untuk Membawa Anak dengan Selamat di Pesawat Semasa Pandemik

Terdapat beberapa petua yang perlu anda gunakan semasa bercuti dan menaiki kapal terbang semasa wabak, termasuk:

  • Pastikan destinasi pelancongan yang anda pilih sebelumnya adalah zon hijau atau kawasan dengan risiko penghantaran yang rendah.
  • Pastikan anak anda dan ahli keluarga anda berada dalam keadaan sihat sebelum pergi.
  • Pilih syarikat penerbangan yang melaksanakan protokol kesihatan dengan ketat.
  • Sekiranya anak anda berumur lebih dari 2 tahun, pastikan dia memakai topeng semasa berada di dalam pesawat.
  • Tetapkan jarak sekurang-kurangnya 2 meter dari penumpang lain, terutama untuk kanak-kanak di bawah usia 2 tahun yang tidak dapat menggunakan topeng.
  • Pastikan tangan anda sentiasa bersih semasa menyentuh anak kecil anda.
  • Sentiasa sediakan pembersih tangan yang boleh diambil dengan senang semasa perjalanan, supaya Ibu dan Anak Kecil tidak perlu berulang-alik untuk mencuci tangan dengan sabun dan air yang mengalir.
  • Jangan lupa untuk selalu membawa peralatan peribadi dan semua keperluan anak kecil anda, seperti botol minuman, selimut, tisu basah, dan peralatan makan.

Setelah mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk membawa si kecil anda dalam pesawat semasa wabak. Namun, ini tidak bermaksud bahawa mulai sekarang, anda dan keluarga sering dapat bercuti di mana sahaja.

Lebih baik anda mempertimbangkan betapa pentingnya cuti dan seberapa besar risiko mendapat virus Corona. Fikirkan juga apakah ini akan meningkatkan risiko ahli keluarga dan rakan lain yang akan anda temui setelah pulang dari bercuti, dijangkiti virus Corona melalui keluarga anda.

Sekiranya anda benar-benar ingin bercuti, anda boleh memilih destinasi yang berdekatan dan boleh dikunjungi dengan kenderaan persendirian. Ibu perlu mempertimbangkan perkara ini kerana kebersihan dan keselamatan si kecil dapat dijamin.

Sekiranya anak anda atau ahli keluarga anda yang lain tidak merasa sihat atau mengalami gejala virus Corona semasa percutian, anda harus segera pulang ke rumah atau berjumpa dengan doktor terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.