Keluarga

Filem Seram Boleh Mempengaruhi Kesihatan Mental, Benarkah?

Menonton filem seram memberikan ketegangan dan kegembiraan kepada peminatnya. Namun, menonton filem seram dikatakan tidak baik untuk kesihatan mental. Adakah itu benar?

Seseorang yang sering menonton filem seram secara amnya menjadi lebih peka dan dapat menjangka banyak perkara. Di samping itu, bagi orang yang mempunyai gangguan kecemasan atau OCD, menonton filem genre ia juga dapat menjadikan mereka lebih mampu mengawal ketakutan mereka dan membina keyakinan diri.

Perkara di atas adalah contoh faedah filem seram. Walaupun mempunyai faedah, anda masih harus berwaspada. Sebabnya, filem seram juga boleh memberi kesan negatif terhadap tingkah laku, pemikiran, dan kestabilan emosi penonton.

Kesan Buruk Filem Seram terhadap Kesihatan Mental

Orang yang mengalami gangguan kecemasan benar-benar mendapat manfaat daripada menonton filem seram. Namun, sebaliknya, filem seram mempunyai risiko menimbulkan perasaan dan fikiran negatif yang sebenarnya dapat menjadikannya lebih cemas dan mudah tertekan atau panik.

Bagi orang yang lebih sensitif, menonton filem seram boleh mengganggu ketenangan mereka, kerana mereka cenderung untuk membayangkan semula pemandangan yang membuat mereka takut, bahkan hingga mengalami mimpi buruk.

Selain itu, menonton filem genre Seram juga dapat meningkatkan hormon adrenalin di dalam badan. Ini boleh menjadikan anda lebih sukar untuk tidur atau tidak tidur lena, terutamanya jika anda mengalami mimpi buruk.

Satu kajian menunjukkan bahawa seseorang yang kurang tidur cenderung mempunyai emosi yang lebih negatif, seperti perasaan gelisah dan sedih.

Dalam kajian lain juga mengatakan bahawa 90% orang dengan kualiti tidur yang lemah terdedah kepada kemurungan. Lebih buruk lagi, banyak kajian menunjukkan bahawa kadar kematian akibat bunuh diri lebih sering berlaku pada orang dewasa yang kurang tidur.

Petua Menonton Filem Seram Sihat

Walaupun filem seram boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental, itu tidak bermakna anda tidak boleh menontonnya sama sekali. Untuk mendapatkan faedahnya, terdapat beberapa petua untuk menonton filem seram yang boleh anda gunakan, iaitu:

  • Pilih tema filem seram yang sesuai dengan anda supaya anda dapat menonton dengan lebih selesa. Sekiranya anda takut kepada hantu, pilih filem seram dengan tema yang lebih mementingkan keseronokan. Sebaliknya.
  • Perhatikan sebentar ketika ada pemandangan yang membuat anda tidak selesa.
  • Cuba nyalakan lampu dan jangan menonton sendiri, supaya anda merasa lebih selamat.
  • Jangan menonton filem seram secara berlebihan dan larut malam.
  • Jangan paksa menonton filem seram jika anda benar-benar merasa tidak selesa.

Filem seram sangat disukai kerana ia dapat menggerakkan degup jantung melalui kisah yang menegangkan dan dihiasi dengan banyak kejutan. Namun, jangan memaksa diri untuk menonton jika anda tidak merasa bersedia.

Ingat bahawa filem ini boleh membahayakan kesihatan mental. Oleh itu, cubalah menerapkan petua untuk menonton filem seram seperti yang dijelaskan di atas.

Anda juga perlu memantau bagaimana filem seram mempengaruhi perasaan anda. Sekiranya selepas menonton filem seram, anda merasa gelisah, sukar tidur, atau sering mengalami mimpi buruk, anda harus berjumpa doktor, ya.