Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Mengatasi Tubuh Anda Dengan Mudah Lelah Setelah Melahirkan

Keletihan badan adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh ibu setelah melahirkan. Selain masih dalam tempoh pemulihan, ibu baru mudah merasa letih kerana mereka harus menjaga bayi mereka dan menyusukannya setiap 2-3 jam. Tetapi temahu, Ibu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keletihan setelah melahirkan.

Walaupun kelihatan sederhana, keluhan keletihan yang anda rasakan setelah melahirkan dapat mengganggu konsentrasi ketika merawat bayi, mengurangkan jumlah susu ibu (ASI), meningkatkan risiko tekanan anda.

Pelbagai Cara Mudah Diatasi Letih Selepas Bersalin

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keluhan badan dengan mudah letih setelah melahirkan adalah:

1. Cukup rehat

Merawat bayi yang baru lahir memerlukan sedikit masa Ibu, jadi masa untuk berehat akan dikurangkan. Tetapi di tengah sibuk menjaga bayi, Ibu dapat memenuhi keperluan rehat mereka dengan berbaring ketika menyusu, tidur bersama bayi ketika dia sedang tidur, dan tidur pada awal malam.

Selain itu, jika anda merasa sangat letih, anda boleh berkongsi jadual dengan pasangan anda untuk menjaga anak anda ketika dia bangun pada waktu malam.

2. Minta pertolongan dari keluarga atau orang terdekat

Tidak ada salahnya meminta pertolongan dari keluarga anda atau orang terdekat untuk melakukan kerja rumah, seperti mencuci pakaian dan memasak, atau mengurus anak kecil anda. Ini akan sangat membantu anda mengurangkan keletihan setelah melahirkan.

3. Makan makanan berkhasiat

Ibu dapat meningkatkan tenaga untuk mengatasi badan dengan mudah letih dengan memakan makanan berkhasiat yang kaya dengan karbohidrat dan protein. Beberapa makanan yang boleh menjadi pilihan adalah kacang, sayur hijau, dan susu.

Di samping itu, anda juga mesti memenuhi keperluan cecair anda dengan minum banyak air. Namun, hadkan minuman yang mengandungi kafein dan gula, Roti.

4. Bersenam secara aktif

Senaman ringan, seperti berjalan-jalan di rumah bersama bayi anda atau melakukan senaman sederhana ketika anda mempunyai masa lapang, dapat membantu tubuh anda tetap dalam keadaan sihat. Di samping itu, kaedah ini juga berguna untuk meningkatkan kualiti tidur anda pada waktu malam, sehingga anda dapat mengatasi keletihan yang anda rasakan.

5. Hadkan jumlah tetamu

Setelah melahirkan, mungkin anda akan menerima banyak tetamu yang datang menemui bayi tersebut. Namun, Ibu harus tegas dalam membatasi jumlah tetamu yang datang. Tetamu yang datang dapat menguruskan tenaga anda, terutamanya jika anda perlu memasak atau membersihkan diri untuk menghiburkan para tetamu.

Merawat bayi yang baru lahir bukanlah tugas yang mudah, jadi wajarlah tubuh anda merasa letih setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, ini hanya sementara.

Beberapa cara yang dijelaskan di atas dapat dilakukan oleh anda untuk mengatasi keletihan setelah melahirkan. Namun, jika keletihan yang anda alami disertai dengan kesukaran tidur, kurang semangat untuk melakukan aktiviti, atau perasaan sedih yang berpanjangan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.