Keluarga

Peraturan Sukan Semasa Kehamilan Yang Perlu Diketahui oleh Ibu Hamil

Wanita hamil sangat digalakkan untuk bersenam secara teratur. Namun, ada beberapa peraturan yang harus dipatuhi oleh wanita hamil agar senaman dapat memberikan banyak manfaat dan bukannya membahayakan.

Senaman semasa mengandung mempunyai banyak kebaikan, kamu tahu, mulai dari mengurangi sakit tubuh, membuat tidur lebih baik, mencegah sembelit, hingga meningkat mood. Selain itu, senaman secara teratur juga diketahui dapat mengurangkan risiko komplikasi kehamilan dan memudahkan kelahiran ibu hamil.

Peraturan Sukan Semasa Kehamilan

Walaupun mempunyai banyak faedah, wanita hamil tidak boleh cuai ketika bersenam, ya. Daripada menjadi sihat, senaman yang tidak betul sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan wanita hamil dan janin.

sekarang, berikut adalah beberapa peraturan yang perlu diambil perhatian oleh wanita hamil:

1. Pakai pakaian yang selesa

Pakaian sukan adalah perkara penting pertama yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil. Wanita hamil disarankan memakai pakaian yang selesa dan longgar ketika bersenam. Dengan cara itu, wanita hamil dapat bergerak dan bernafas dengan bebas, sehingga risiko kecederaan juga berkurang.

2. Minum banyak air

Semasa melakukan sukan yang berpeluh, cecair di dalam badan akan berkurang. Sekiranya kehilangan cecair ini tidak seimbang dengan pengambilan cecair yang mencukupi, wanita hamil boleh menjadi dehidrasi yang boleh membahayakan janin. Oleh itu, minum banyak air sebelum, semasa, dan selepas bersenam.

3. Pilih jenis senaman yang betul

Wanita hamil disarankan melakukan senaman ringan yang tidak memberi tekanan pada perut, seperti berjalan, berenang, yoga, atau Pilates. Wanita hamil juga boleh melakukan senaman yang memfokuskan pada kekuatan otot punggung untuk membantu memperbaiki postur dan menjaga keseimbangan badan.

Semasa memasuki pertengahan kehamilan, elakkan pergerakan sukan yang memerlukan berbaring di punggung, ya. Ketika perut sudah mulai membesar, kedudukan terlentang dapat memampatkan saluran darah utama yang menuju ke plasenta, sehingga aliran darah ke janin dapat dikurangkan.

Di samping itu, juga elakkan pergerakan sukan yang terlalu tersentak, terutama ketika wanita hamil telah memasuki trimester ketiga. Pada trimester ketiga, otot badan secara semula jadi akan lemah sehingga wanita hamil lebih mudah mengalami kecederaan.

4. Jangan lupa memanaskan dan menyejukkan badan

Wanita hamil harus memanaskan badan sebelum memulakan sukan. Pemanasan akan menjadikan otot-otot badan menjadi lebih lentur dan meminimumkan risiko kecederaan. Setelah selesai bersenam, jangan lupa menyejukkan badan agar otot menjadi lebih santai dan mengelakkan kekejangan otot.

5. Perhatikan jangka masa anda bersenam

Sebaiknya, masa latihan dihadkan maksimum 30 minit. Walaupun perut semakin besar, 10 minit sudah cukup. Macam mana boleh jadi. Hentikan senaman dengan segera sekiranya wanita hamil mula merasa pening, penglihatan kabur, dan sesak nafas di tengah latihan. Keadaan ini menunjukkan bahawa wanita hamil terlalu letih.

Wanita hamil, itu adalah beberapa peraturan sukan yang mesti dipatuhi. Dengan mengikuti peraturan ini, wanita hamil dapat memperoleh faedah bersenam dan menghindari risiko yang boleh terjadi. Penting untuk diingat, lakukan senaman yang selesa dan wanita hamil.

Jangan memaksa wanita hamil untuk bersenam jika mereka merasa tidak dapat melakukannya, terutama jika doktor juga menasihati wanita hamil untuk banyak berehat dan menghadkan latihan. Ini boleh disyorkan untuk wanita hamil yang mempunyai masalah seperti serviks yang lemah, plasenta previa, dan preeklampsia

Sekiranya wanita hamil ragu-ragu, anda harus berjumpa doktor dari awal kehamilan mengenai apakah selamat untuk wanita hamil bersenam dan apakah jenis latihan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil.