Kesihatan

Diabetes Gestational, Apa Bahaya Wanita Hamil dan Bayi?

Ibu mengandungMereka yang gemar makan makanan dan minuman manis harus menyedari diabetes kehamilan. Penyakit ini bukan sahaja membahayakan kesihatan ibu mengandung hanya, tetapi juga kesihatan bayisemasa dalam kandungan dan di kemudian hari.

Diabetes kehamilan adalah sejenis diabetes pada wanita hamil yang biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua atau ketiga. Diabetes kehamilan biasanya hilang setelah melahirkan, tetapi wanita hamil yang menderita penyakit ini berisiko lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari.

Punca Diabetes Gestational

Kejadian diabetes kehamilan dianggap berkaitan dengan perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Sebabnya, perubahan hormon ini dapat menjadikan prestasi tubuh dalam menguruskan perubahan insulin, memicu ketahanan insulin.

Inilah yang menyebabkan gula darah dalam badan meningkat dan menyebabkan diabetes kehamilan.

Selain dipicu oleh perubahan hormon kehamilan, wanita hamil yang mempunyai riwayat kegemukan atau berat badan berlebihan, kurang aktiviti fizikal, menderita PCOS, telah melahirkan bayi besar, atau mempunyai riwayat keluarga dengan diabetes, juga berisiko lebih tinggi menghidap diabetes kehamilan.

Risiko ini pastinya akan meningkat sekiranya wanita hamil gemar mengambil makanan atau minuman bergula secara berlebihan.

Jangan memandang rendah, ini adalah bahaya diabetes kehamilan

Diabetes gestational sering tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil merasa dahaga dan kencing lebih kerap, ada baiknya anda membincangkan aduan ini dengan pakar sakit puan semasa melakukan pemeriksaan kehamilan untuk mendapatkan pemeriksaan lebih lanjut.

Diabetes kehamilan tidak boleh dipandang rendah, kerana keadaan ini dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan preeklampsia. Risiko untuk kelahiran caesar juga cenderung lebih besar. Malah, wanita hamil juga berisiko tinggi menghidap diabetes jenis 2 setelah melahirkan.

Bahaya diabetes gestasi bukan sahaja mengintai wanita hamil, bayi juga berisiko mengalami keadaan berikut:

1. Lahir besar

Pada ibu dengan diabetes kehamilan, bayi di dalam rahim boleh tumbuh terlalu besar kerana glukosa berlebihan pada saluran darah yang memasuki plasenta. Bayi yang terlalu besar boleh menyulitkan proses kelahiran, meningkatkan risiko komplikasi melahirkan anak, dan meningkatkan risiko melahirkan anak secara caesar.

2. Lahir sebelum waktunya

Tahap gula dalam darah yang tinggi dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang. Penghantaran sebelum tarikh akhir (HPL) mungkin juga disyorkan sekiranya wanita hamil mengandung bayi besar. Sebenarnya, bayi pramatang berisiko mengalami sindrom gangguan pernafasan kerana paru-parunya belum matang.

3. Mengalami hipoglikemia

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes kehamilan berisiko mengalami hipoglikemia atau kadar gula darah yang terlalu rendah selepas kelahiran. Hipoglikemia yang teruk boleh mencetuskan kejang pada bayi.

4. Menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari

Selepas kelahiran, bayi juga lebih berisiko mengalami obesiti dan diabetes jenis 2 di kemudian hari. Keadaan ini akan meningkatkan risiko anak terhadap pelbagai penyakit kronik lain, seperti penyakit jantung dan strok, yang dapat mengurangkan kualiti hidup mereka.

5. Lahir atau mati

Akibat yang paling teruk sekiranya diabetes kehamilan tidak dapat diubati dengan betul ialah bayi boleh mati sebelum atau tidak lama selepas kelahiran. Ini boleh berlaku kerana kegagalan pertumbuhan semasa dalam kandungan.

Petua Mencegah Diabetes Gestational

Untuk mengelakkan diabetes kehamilan, wanita hamil disarankan untuk melakukan perkara berikut:

Mengawal berat badan

Mengawal berat badan sebenarnya lebih baik dilakukan sebelum kehamilan. Walau bagaimanapun, jika anda berlebihan berat badan semasa mengandung, pakar obstetrik anda mungkin menasihati anda untuk mengikuti diet yang sihat untuk menurunkan berat badan.

Makan makanan sihat

Doktor akan menasihati wanita hamil untuk makan makanan yang sihat, termasuk bahagian dan waktu makan yang sesuai.

Secara umum, wanita hamil disarankan untuk membatasi pengambilan makanan atau minuman bergula, termasuk makanan yang tinggi karbohidrat. Sebaliknya, pengambilan makanan berserat, seperti sayur-sayuran dan buah, perlu ditingkatkan kerana dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Berosenaman oleh rutin

Bersenam secara teratur juga dapat membantu menurunkan risiko anda menghidap diabetes kehamilan. Satu kajian menunjukkan bahawa aktif secara fizikal atau berolahraga selama sekitar 30-45 minit sehari dapat mengurangkan risiko diabetes kehamilan hingga 70%.

Walaupun diabetes kehamilan biasanya hilang setelah melahirkan, jangan memandang rendah kesannya terhadap kesihatan wanita hamil dan bayi di kemudian hari. Jadi, teruskan gaya hidup sihat semasa hamil. Tidak hanya mengurangkan risiko menghidap diabetes kehamilan, gaya hidup sihat juga akan membantu menjaga kesihatan ibu hamil secara keseluruhan.