Kehidupan yang sihat

Penyelesaian untuk Mengatasi Kesukaran Tidur Semasa Menstruasi

Selain perubahan mood, sakit perut, dan jerawat, beberapa wanita juga mungkin mengalami kesukaran untuk tidur semasa haid. Sekiranya tidak dikawal, kesukaran tidur semasa haid dapat menumpukan perhatian semasa menjalankan aktiviti harian, kamu tahu. Oleh itu, ayuh, ketahui cara menyelesaikannya!

Sebenarnya, sukar tidur atau insomnia semasa haid adalah salah satu gejala diabetes sindrom pramenstruasi (PMS), yang berlaku kerana perubahan hormon semasa haid. Aduan yang timbul semasa haid juga dapat memperburuk kesukaran tidur semasa haid.

Pelbagai Cara Mengatasi Kesukaran Tidur Semasa Menstruasi

Anda dapat mengatasi masalah sukar tidur semasa haid dengan cara berikut:

1. Bersenam secara rutin

MakanMenstruasi bukan alasan untuk tidak bersenam, kamu tahu! Selain berguna untuk mengatasi sakit kepala dan kekejangan perut, bersenam semasa haid juga berguna untuk membuat anda tidur lebih nyenyak. Anda boleh melakukan yoga, berenang, atau bersenam.

2. Perhatikan makanan yang anda makan

Daging, telur, sayur-sayuran, yogurt, dan sayuran hijau termasuk dalam jenis makanan yang disyorkan semasa haid. Jenis makanan ini dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa yang anda rasakan semasa haid, jadi mudah-mudahan ia dapat membantu mengurangkan kesukaran tidur yang anda alami.

Anda tidak digalakkan makan banyak makanan berlemak, kerana makanan berlemak dapat meningkatkan risiko anda mengalami gangguan pencernaan yang dapat mengganggu tidur anda.

3. Tetapkan suhu bilik

Suhu bilik boleh mempengaruhi kualiti tidur. Secara amnya, suhu bilik yang terlalu panas cenderung menyukarkan anda tidur. Oleh itu, sebelum tidur pastikan anda telah menetapkan suhu bilik terlebih dahulu.

Jadikan suhu bilik anda senyaman mungkin, tidak panas, tidak terlalu sejuk. Sebelum tidur, anda juga boleh mandi air suam sebelum tidur. Aktiviti ini dapat membantu anda merasa lebih selesa untuk tidur lena dengan segera.

4. Amalkan teknik relaksasi

Sebilangan wanita mungkin mendapati mood mereka mudah berubah semasa haid, yang boleh membuat mereka gelisah dan mengalami masalah tidur. Untuk mengatasinya anda boleh melakukan teknik relaksasi sebelum tidur.

Cuba tarik nafas dalam-dalam melalui hidung anda, kemudian perlahan-lahan melepaskannya melalui mulut anda, ulangi beberapa kali sebelum tidur. Semasa anda melakukan ini, cuba bayangkan bahawa semua fikiran yang mengganggu anda akan hilang semasa anda menghembuskan nafas.

5. Pilih posisi tidur yang selesa

Sakit otot dan kekejangan perut yang anda rasakan semasa haid boleh mengganggu tidur anda. Untuk mengatasi ini dan menjadikan tidur anda selesa, anda cuba tidur di sebelah atau di punggung. Sekiranya perlu, anda juga boleh menambah bantal untuk menjadikan badan anda lebih selesa.

6. Elakkan minum alkohol

Minum alkohol semasa haid boleh menyebabkan anda sukar tidur. Oleh itu, jika anda biasa minum alkohol, anda harus menghentikan kebiasaan ini sebelum dan semasa haid.

Di samping itu, elakkan makan dan minum kafein semasa haid, kerana ini juga boleh menyukarkan anda tidur. Sekiranya aduan sukar tidur semasa haid tidak hilang dan mengganggu aktiviti anda, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.