Keluarga

9 Ubat yang Tidak Selalu Betul untuk Kanak-kanak

Tidak seperti orang dewasa, kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada kesan sampingan dari ubat-ubatan yang diberikan. Itulah sebabnya mengapa penggunaan ubat-ubatan bebas di luar kaunter sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan kanak-kanak di bawah usia lima tahun (balita)..

Kadang-kadang kerana terlalu panik, ibu bapa bergegas memberi ubat untuk membantu meringankan keadaan anak. Sebenarnya, keadaan yang biasa, seperti batuk dan selsema, dapat mereda dengan sendirinya tanpa penggunaan ubat tertentu. Memberi ubat secara sembarangan, ia hanya akan memberi kesan buruk kepada tubuh Little One.

Dadah Yang Boleh Diberikan Dengan Perhatian Khas

Ubat-ubatan berikut masih boleh diberikan kepada si kecil tetapi dengan berhati-hati:

1. Ibuprofen

Ibuprofen boleh diberikan kepada balita, hanya jika mereka berusia lebih dari tiga bulan dan beratnya lebih dari 5 kilogram. Namun, Ibu tidak boleh cuai dalam memberi ibuprofen, kerana boleh membahayakan kesihatan Si Kecil. Terutama jika dia mengalami dehidrasi, mempunyai sejarah asma, gangguan buah pinggang, gangguan hati, dan penyakit kronik. Sentiasa berjumpa doktor mengenai dos dan keselamatan pemberian ibuprofen, sebelum anda mula memberi ibuprofen kepada anak kecil anda.

2. Paracetamol (tambahan)

Untuk melegakan demam dan sakit, ubat ini boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berumur lebih dari dua bulan. Tetapi yang perlu diberi perhatian, beberapa jenis ubat sudah mengandungi parasetamol. Sekiranya ada, elakkan pemberian tambahan parasetamol secara berasingan kerana risiko menyebabkan anak itu berlebihan.

3. Ubat anti-loya

Dengan rehat dan diet yang mencukupi, biasanya loya dan muntah pada kanak-kanak, dapat mereda tanpa ubat. Penggunaan ubat anti-mual hanya boleh diberikan mengikut preskripsi doktor. Sebabnya, pemberian ubat ini secara sembarangan, boleh menyebabkan komplikasi pada tubuh anak.

4. Kunyah

Tidak semua kanak-kanak di bawah umur lima tahun boleh mengunyah ubat sehingga halus, jadi ubat jenis ini berisiko tersedak. Oleh itu, berikan kunyah sahaja jika diresepkan oleh doktor. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengunyah ubat, bolehkah ia dihancurkan terlebih dahulu, sebelum ibu memberikannya kepada si kecil.

5. Ubat antibiotik

Ubat antibiotik umumnya tidak perlu diberikan ketika anak mengalami selesema atau batuk, yang disebabkan oleh virus. Antibiotik hanya diberikan apabila jangkitan disebabkan oleh bakteria. Sesuaikan dos ubat antibiotik ini berdasarkan nasihat doktor.

Dadah yang tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang memerlukan perhatian khusus sebelum pentadbiran, ada juga ubat-ubatan yang sama sekali tidak boleh diberikan kepada anak-anak yang masih balita:

1. Aspirin

Memberi aspirin kepada bayi boleh menyebabkan sindrom Reye. Oleh itu, jangan sekali-kali memberi aspirin si kecil untuk merawat keadaan biasa, seperti selesema dan demam. Juga, perhatikan bahawa terdapat beberapa jenis ubat yang mengandungi aspirin dengan nama yang berbeza, seperti salisilat atau asid asetilsalisilat. Ubat ini tidak digalakkan sehingga kanak-kanak berusia lebih dari 16 tahun.

2. Perubatan untuk orang dewasa

Ubat dewasa juga tidak boleh diberikan kepada balita, kerana tubuh anak tidak semestinya memproses ubat tersebut. Jadi, jangan sekali-kali memberikannya walaupun dalam dos yang lebih rendah.

3. Perubatan untuk penyakit lain

Setiap ubat telah diresepkan khusus untuk merawat keadaan tertentu. Jangan berikan ubat yang telah diresepkan oleh doktor sebelum anak anda sakit, walaupun gejalanya serupa pada masa ini. Kami mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor sekali lagi untuk mendapatkan ubat yang sesuai dengan keadaan dan usia anak anda pada masa ini.

4. Ubat batuk dan selsema yang dijual bebas

Selain tidak semestinya berkesan untuk menghilangkan gejala batuk dan selesema pada anak kecil, ubat ini sebenarnya boleh berbahaya jika diambil dalam dos yang berlebihan. Kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah sakit perut, ruam kulit, degupan jantung meningkat, dan kejang. Dadah yang termasuk dalam kumpulan ini adalah dekongestan, ekspektoran, dan antihistamin.

Ibu bapa perlu lebih berhati-hati dalam memberi ubat kepada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Pastikan ibu telah berjumpa doktor dan bertanya adakah ubat itu selamat untuk diberikan kepada si kecil. Di samping itu, berikan ubat mengikut dos dan peraturan penggunaan yang disyorkan oleh doktor, supaya rawatannya berkesan dan tidak menimbulkan kesan sampingan. Jangan lupa, periksa dahulu tarikh luput pada bungkusan ubat.