Kesihatan

Kenali Kaedah Bradley, Teknik Penyampaian Normal yang Tidak Menyakitkan

Kaedah Bradley adalah teknik penyampaian yang dikatakan menyakitkan. Rasional tuntutan ini adalah anggapan bahawa melahirkan anak adalah perkara semula jadi yang tidak semestinya memerlukan bantuan ubat sakit. Kaedah ini dipercayai dapat menjadikan proses kelahiran lebih mudah dan tidak menyakitkan.

Sebelum melahirkan dengan kaedah Bradley, wanita hamil dan suami mereka perlu mengikuti kelas pranatal yang terdapat di hospital. Kelas pranatal untuk kaedah Bradley biasanya bermula sekitar 5 bulan kehamilan atau sekurang-kurangnya 12 minggu sebelum melahirkan.

Asal Kaedah Bradley Melahirkan

Kaedah Bradley diperkenalkan oleh doktor Robert Bradley pada tahun 1947. Kaedah kelahiran ini dilahirkan untuk menghilangkan tanggapan bahawa melahirkan secara semula jadi menakutkan dan menyebabkan kesakitan yang luar biasa.

Dengan menggunakan kaedah ini, dipercayai bahawa kelahiran anak dapat berlaku secara semula jadi dan sebenarnya tidak memerlukan ubat penahan sakit. Campur tangan perubatan dan ubat-ubatan, seperti pembedahan caesar atau episiotomi, hanya diperlukan dalam keadaan tertentu atau kritikal.

Apa yang perlu dipelajari dalam Kaedah melahirkan anak Bradley

Kerana melahirkan anak menggunakan kaedah Bradley menerapkan konsep semula jadi, wanita hamil dan suami mereka disarankan untuk mengikuti kelas pranatal. Kelas pranatal diperlukan agar wanita hamil mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang sangat baik, sehingga kelahiran anak dapat berjalan dengan lancar.

Semasa mengikuti kelas pranatal, wanita hamil dan suami mereka akan menerima pelbagai bahan penting, seperti:

1. Cara menjaga kesihatan semasa hamil

Semasa kelas pranatal, wanita hamil akan diberi pemahaman tentang pentingnya menjaga pengambilan nutrien semasa kehamilan. Ini dilakukan agar proses perkembangan janin di rahim berlaku dengan betul.

Selain memperhatikan pengambilan nutrisi, pemahaman tentang pentingnya menjaga kesihatan selama kehamilan juga akan diberikan, termasuk pilihan bersenam yang selamat untuk wanita hamil.

2. Cara mengatasi kelahiran anak

Penjelasan mengenai tahap kontraksi sehingga proses penghantaran juga akan diberikan, termasuk bagaimana menanganinya. Wanita hamil akan diajar teknik relaksasi dan pengurusan kesakitan semasa pengecutan dan persalinan.

Latihan pernafasan, urut, ke kedudukan kelahiran yang selesa akan diajar di kelas ini. Tujuannya adalah agar penghantaran berjalan lancar. Selain itu, pemahaman mengenai ubat-ubatan dan tindakan tindak lanjut yang diperlukan semasa melahirkan juga akan diberikan.

3. Latihan untuk pegawai kelahiran

Bukan hanya wanita hamil, suami atau pembantu kelahiran juga akan menerima latihan. Mereka akan diajar bagaimana membuat wanita hamil merasa selesa semasa proses persalinan. Peranan sahabat ini cukup penting kerana kehadiran mereka mampu memberikan semangat dan rasa tenang yang dapat memudahkan proses kelahiran.

4. Penjagaan selepas bersalin

Maklumat mengenai penjagaan selepas bersalin untuk ibu dan bayi juga akan diberikan semasa kelas melahirkan. Wanita hamil akan diajar bagaimana menjaga diri setelah melahirkan, membina ikatan awal dengan bayi, cara menjaga dan menyusui bayi, dan bagaimana menjadi ibu bapa yang baik.

Keadaan Bersalin yang Sesuai Menurut Kaedah Bradley

Selain kelas pranatal, syarat ideal berikut juga diperlukan agar kaedah kelahiran Bradley dapat berjalan dengan lancar:

Bilik penghantaran redup

Semasa memilih kaedah penghantaran Bradley, bilik penghantaran akan dikondisikan dengan cahaya yang sedikit redup. Tujuannya agar wanita hamil berasa lebih santai.

Perasaan selesa dan selamat untuk bakal ibu

Wanita hamil perlu merasa selesa dan tenang ketika melahirkan dengan kaedah Bradley. Atas sebab ini, bilik bersalin tidak boleh dipenuhi oleh banyak orang, hanya suami atau teman.

Suami atau rakan yang bertugas menemani wanita hamil semasa melahirkan mesti bersedia sepanjang kelahiran. Apabila wanita hamil panas, contohnya, suami mesti bersedia untuk kipas angin agar wanita hamil merasa selesa. Sekiranya wanita hamil itu sejuk, suaminya juga mesti segera menutupi wanita hamil dengan kain agar suaminya tetap hangat.

Sekarang, Terlepas dari keadaan ini, wanita hamil juga disarankan untuk melahirkan di hospital yang menyediakan kemudahan bersalin dengan kaedah ini, atau di hospital yang biasanya dikunjungi wanita hamil semasa pemeriksaan kehamilan rutin. Ini supaya wanita hamil berasa lebih tenang dan selesa.

Mengaplikasikan pelajaran dari kelas melahirkan anak

Wanita hamil mesti yakin bahawa mereka dapat menerapkan pelajaran yang diajar di kelas pranatal, supaya kaedah kelahiran Bradley dapat berjalan dengan lancar.

Walau bagaimanapun, bukan hanya wanita hamil yang perlu memastikan, suami atau rakan mereka juga harus merasa yakin. Mereka mesti dapat menjadi sokongan yang boleh dipercayai semasa proses penghantaran.

Suami sebagai pembantu kelahiran diharapkan dapat mengingatkan, membimbing, dan mendorong ibu hamil untuk melakukan perkara-perkara yang telah diajar semasa kelas pranatal.

Kaedah Bradley adalah salah satu teknik yang menawarkan kelahiran normal dengan persiapan yang baik, sehingga rasa sakit dan ketidakselesaan semasa bersalin dapat dilalui tanpa ubat atau bantuan alat. Sekiranya wanita hamil berminat melahirkan dengan kaedah ini, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, tidak semua wanita hamil dapat melahirkan dengan kaedah ini