Keluarga

5 Khasiat Vitamin C untuk Ibu Menyusu

Terdapat pelbagai manfaat vitamin C untuk ibu menyusu, mulai dari meningkatkan daya tahan, memperbaiki tisu badan yang rusak, hingga mengurangi risiko terkena mastitis. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat apa faedah pengambilan vitamin C semasa menyusu.

Vitamin C atau asid askorbik adalah salah satu jenis vitamin yang sangat diperlukan oleh semua orang, termasuk ibu yang menyusui. Semasa menyusu, Busui memerlukan 120 miligram vitamin C setiap hari. Nutrien ini boleh didapati dari buah-buahan dan sayur-sayuran atau makanan tambahan.

Senarai Khasiat Vitamin C untuk Ibu Menyusu

Semasa melahirkan, seorang ibu memerlukan pelbagai jenis nutrien untuk memulihkan keadaan badan dan menghasilkan susu ibu dengan betul. Pelbagai nutrien ini merangkumi protein, karbohidrat, lemak, serta vitamin dan mineral, termasuk vitamin C.

Apakah faedah vitamin C untuk ibu menyusu? Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Manfaat pertama vitamin C untuk ibu menyusu adalah bahawa ia dapat meningkatkan daya tahan. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh Busui akan lebih kuat melawan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit, jadi tidak mudah sakit.

Selain itu, vitamin C juga merupakan salah satu jenis antioksidan yang berperanan penting dalam mengatasi kesan radikal bebas.

Kehadiran vitamin C ketika menyusu sangat penting, kerana jika Busui sakit, proses penyusuan bayi akan terganggu. Sebenarnya, jika Busui sakit, misalnya kerana selesema atau COVID-19, tidak mustahil penyakit ini akan menular ke bayi.

2. Meningkatkan penyerapan zat besi

Manfaat lain dari vitamin C untuk ibu menyusu adalah membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Penyelidikan menunjukkan bahawa penyerapan zat besi pada orang dewasa yang secara berkala memenuhi pengambilan vitamin C dapat meningkat sekitar 67%.

Manfaat ini sangat baik untuk ibu menyusu. Busui perlu tahu bahawa ketika menyusui, susu ibu yang dihasilkan oleh Busui akan mengandungi zat besi yang diperoleh dari badan Busui sendiri. Sekiranya Busui tidak mendapat pengambilan zat besi yang mencukupi, tubuh Busui boleh menjadi kekurangan zat besi dan menjadi anemia. kamu tahu.

3. Menyokong tulang dan gigi yang sihat dan kuat

Semasa mengandung, perubahan hormon dalam badan boleh menyebabkan gigi dan gusi sakit dan berdarah dengan mudah. Masalah ini juga boleh berlaku sehingga beberapa hari atau minggu selepas bersalin.

Oleh itu, untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat, penting bagi Busui untuk menggosok gigi dengan kerap dan pengambilan nutrien yang mencukupi, seperti vitamin C. Nutrien ini juga baik untuk menguatkan tulang dan sendi di badan Busui.

4. Membaiki tisu badan yang rosak

Vitamin C juga mempunyai kebaikan dalam memperbaiki tisu badan yang rosak. Semasa melahirkan anak, tubuh boleh mengalami pelbagai kecederaan, misalnya disebabkan air mata di saluran kelahiran, episiotomi, atau penumpahan tisu plasenta di rahim.

Untuk menyokong proses pemulihan tubuh dari pelbagai jenis kecederaan ini, Busui memerlukan pengambilan nutrisi yang mencukupi, seperti protein, zat besi, dan vitamin C. Tidak hanya baik untuk ibu yang melahirkan secara normal, vitamin C juga baik untuk ibu yang melahirkan oleh bahagian caesar.

5. Mengurangkan risiko mastitis

Tidak sedikit ibu yang menyusu mengadu mengalami mastitis atau keradangan pada tisu payudara. Keadaan ini boleh mengganggu penyusuan kerana menyebabkan sakit pada payudara.

Untuk mengatasinya, Busui disarankan untuk terus menyusukan anaknya dengan sekerap yang dia mahukan, melakukan urutan payudara untuk melancarkan aliran susu ibu, minum air secukupnya, dan makan makanan yang mengandung vitamin C.

Penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin C dapat mengurangkan risiko ibu menyusui mengalami mastitis, tetapi manfaat vitamin C yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Di samping itu, Busui juga boleh mengambil ubat penahan sakit, jika kesakitan yang dirasakan oleh Busui tidak dapat ditanggung. Namun, sebelum menggunakan ubat tersebut, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Demikianlah maklumat mengenai manfaat vitamin C untuk ibu menyusu yang perlu diketahui oleh Busui. Memandangkan terdapat banyak manfaat untuk kesihatan, Busui jangan lupa untuk mendapatkan cukup vitamin C, oke?

Nutrien ini dapat diperoleh oleh Busui dari berbagai buah dan sayuran yang mengandung vitamin C, seperti jeruk, stroberi, jambu biji, kiwi, lemon, lychee, brokoli, kentang, lada, cabai, dan bayam. Selain mendapatkannya dari makanan, Busui juga dapat memperoleh vitamin C dari makanan tambahan.

Sekiranya Busui berhasrat untuk mendapatkan kelebihan vitamin C dari makanan tambahan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis dan dos makanan tambahan yang sesuai dengan keperluan Busui. Dengan cara itu, kelebihan vitamin C untuk ibu menyusu dapat diperoleh secara optimum dan tanpa risiko kesan sampingan.