Kesihatan

Memahami BDSM dan Bagaimana Ia Berbeza dengan Penyimpangan Seksual

BDSM sering disamakan dengan penyimpangan seksual atau bahkan tindakan jenayah dalam kategori keganasan seksual. Sebenarnya, jika difahami secara mendalam, BDSM mempunyai perbezaan mendasar dengan dua perkara tersebut.

BDSM sebenarnya sudah lama wujud dalam budaya tertentu. Ini dilakukan untuk meneroka keseronokan seksual. Walau bagaimanapun, BDSM kadang-kadang masih dianggap tabu untuk dilakukan kerana banyak persepsi negatif yang berkaitan dengan aktiviti seksual ini.

Sebenarnya, BDSM tidak selalu negatif. Beberapa kajian mendapati bahawa aktiviti BDSM dapat memberi kesan positif kepada kesihatan mental, dari membantu mengurangkan tekanan hingga menguatkan ikatan emosi dengan pasangan anda.

Apa itu BDSM?

BDSM adalah permainan main peranan seks yang melibatkan perhambaan dan disiplin (perhambaan dan disiplin), dominasi dan penyerahan (penguasaan dan penyerahan), dan sadisme dan masokisme (perlakuan sadis dan suka disakiti).

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah pemahaman mengenai 3 kategori utama BDSM yang perlu anda ketahui:

Ikatan dan disiplin

Perbudakan (perhambaan) dan disiplin (disiplin) adalah permainan main peranan di mana satu pasangan bertindak sebagai hamba yang mesti berdisiplin terhadap peraturan yang diberikan oleh tuannya.

Sekiranya hamba tidak berdisiplin, tuan berhak menghukumnya. Kategori ini biasanya melibatkan pengikatan, borgol, atau penahanan.

Penguasaan dan penyerahan

Penguasaan (dominasi) dan penyerahan (menyerah) adalah permainan main peranan di mana satu pasangan harus menyerahkan atau menyerah kepada sebarang perlakuan semasa hubungan seksual oleh Dominan (orang yang berkuasa).

Sadisme dan masokisme

Sadisme (sadisme) dan masokisme (masokisme) adalah permainan bermain peranan di mana satu pihak memperlakukan pihak yang lain dengan cara yang kasar dan sadis, misalnya menampar, menyambar, mengumpat, atau membungkam mulut pasangan mereka, sehingga keduanya mencapai kepuasan seksual.

Adakah BDSM Termasuk Penyimpangan Seksual?

Lokasi perbezaan paling asas antara BDSM dan penyimpangan seksual adalah adanya: persetujuan atau persetujuan kedua-dua rakan kongsi yang akan menjalankan aktiviti BDSM.

Sebenarnya, panduan diagnosis gangguan jiwa terkini (DSM-5) tidak lagi mengklasifikasikan BDSM yang dilakukan berdasarkan kehendak individu sebagai gangguan mental.

Di samping itu, walaupun mereka mempunyai keutamaan yang cukup unik dalam hubungan seksual, itu tidak bermaksud bahawa orang yang melakukan BDSM juga berkelakuan seperti ini dalam kehidupan seharian mereka.

Perkara penting untuk diluruskan dari aktiviti BDSM

BDSM adalah aktiviti seksual berisiko tinggi, baik dari sudut keselamatan dan undang-undang. Sekiranya anda mempunyai pilihan untuk gaya seks ini, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan terlebih dahulu:

Kelulusan dari pasangan

Pastikan pasangan anda bersetuju dengan BDSM. Sekiranya pasangan anda tidak mahu, anda tidak boleh memaksanya kerana ia boleh dianggap sebagai serangan seksual.

Mengetahui had berbahaya

BDSM sinonim dengan perlakuan kasar. Walau bagaimanapun, anda mesti memahami batasan melakukannya. Jangan biarkan BDSM membahayakan nyawa pasangan anda, kerana ini tidak mustahil.

Cara melakukan BDSM dengan selamat

Terdapat banyak video atau artikel pengajaran BDSM yang dapat dipelajari, sama ada mengenai cara mempraktikkannya dengan selamat hingga petua mudah untuk melaksanakan batasan. Contohnya adalah dengan menetapkan kata selamat, iaitu kod yang memerlukan pasangan berhenti semasa diucapkan.

Anda boleh menonton dan mempelajari perkara ini dengan pasangan anda untuk menambahkan pandangan. Namun, pastikan video atau artikel yang anda tonton atau baca boleh dipercayai dan tepat.

Sekiranya anda atau pasangan anda berminat dengan BDSM, fahami bahawa ini bukan gangguan mental yang perlu dibimbangkan selagi tidak ada paksaan yang terlibat. Dalam praktiknya, pastikan anda berdua mempunyai persetujuan dan mengetahui batas antara satu sama lain.

Walau bagaimanapun, jika anda dan pasangan anda tidak dapat menyetujui perkara ini atau salah satu pihak mula merasa takut dan melarikan diri, jangan malu untuk berjumpa dengan psikologi atau ahli seks untuk mendapatkan bantuan untuk menyelesaikan masalah dengan betul.