Kesihatan

Ternyata ada peraturan untuk membuang ubat yang telah habis masa berlakunya

Agar tidak disalahgunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab, ada peraturan untuk membuang ubat-ubatan yang telah habis masa berlakunya.Jadi, mmula sekarang elakkan membuang ubat secara sembarangan.

Apa sahaja jenis ubat itu, jika sudah melewati tarikh luput, ubat tersebut harus segera dibuang atau dibuang. Komposisi ubat yang sudah luput boleh berubah dan berpotensi membahayakan kesihatan jika dimakan.

Kembalikan Ubat yang Tamat Tempoh ke Farmasi

Ubat luput yang baru dibuang ke tong sampah, tandas, atau longkang boleh membahayakan orang lain dan persekitaran. Selain digunakan oleh orang lain dengan niat buruk, ubat-ubatan yang telah habis masa yang dibuang ke dalam tandas juga boleh berakhir dalam sistem bekalan air dan membahayakan alam sekitar.

Bahkan dalam kajian menyebutkan bahawa ubat-ubatan tertentu yang telah habis masa berlakunya juga berisiko menjadi tempat pertumbuhan bakteria. Antibiotik yang melewati tarikh luputnya boleh gagal merawat jangkitan, dan boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius dan ketahanan terhadap antibiotik.

Oleh itu, salah satu cara selamat untuk membuang ubat yang sudah habis masa berlakunya adalah dengan membawa ubat yang sudah habis masa berlakunya ke farmasi terdekat untuk dimusnahkan atau dibuang dengan selamat mengikut prosedur agensi kesihatan tempatan.

Cara Betul Membuang Ubat Luput Sendiri

Sekiranya anda benar-benar ingin membuang ubat yang telah tamat tempoh, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan untuk mematuhi peraturan, termasuk:

  • Baca label ubat terlebih dahulu dan jika ada arahan pelupusan khas yang dilampirkan, ikuti arahannya.
  • Pisahkan ubat yang telah habis dari bungkusan atau plastik ubat.
  • Jangan menghancurkan ubat dalam bentuk tablet atau kapsul, tetapi campurkan ubat yang sudah habis dengan tanah, sampah kucing, kopi atau bahan lain yang menyerap ubat.
  • Letakkan ubat yang akan dibuang ke dalam beg plastik tertutup untuk mengelakkan kanak-kanak kecil, haiwan peliharaan atau orang lain mengambilnya dari tong sampah anda.
  • Buang ubat di tong sampah.
  • Sekiranya membuang ubat preskripsi, sebutkan semua maklumat pada label botol ubat atau plastik.
  • Keluarkan maklumat dari label ubat preskripsi untuk membantu menjaga privasi dan melindungi maklumat mengenai kesihatan diri anda.

Sekiranya ubat peribadi anda mempunyai tarikh luput yang panjang, simpan dengan baik di tempat yang sejuk, gelap dan tidak lembap dari jangkauan kanak-kanak kecil. Dadah yang terdedah kepada panas dan cahaya boleh kehilangan keberkesanannya terhadap penyakit.

Setelah mengetahui pelbagai maklumat mengenai cara yang betul untuk membuang ubat yang telah tamat tempoh, mulai sekarang anda mesti mengikuti arahan jika anda kemudian menemui ubat yang sudah habis masa di rumah. Perkara yang paling penting adalah berhati-hati jika anda ingin membuang ubat-ubatan yang telah habis tempoh supaya tidak disalahgunakan dan membahayakan orang lain dan persekitaran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found